CULTURA 29 martie 2011

Pregătirile pentru Festivalul Ouălor Roşii de Paşte sunt în toi

de Andreea Dabija Kelemen | 677 vizualizări
Casa Orăşenească de Cultură Întorsura Buzăului organizează în după amiaza celei de-a treia zi de Paşte, la Căminul Cultural Brădet, a XVII-a ediţie a Festivalului Ouălor Roşii de Paşte. Evenimentul păstrează tradiţia, fiind compus an de an din două părţi, respectiv partea religioasă, care cuprinde momente muzicale religioase pregătite de corurile invitate şi mult aşteptatul concurs de ouă încondeiate, iar partea a doua a

Casa Orăşenească de Cultură Întorsura Buzăului organizează în după amiaza celei de-a treia zi de Paşte, la Căminul Cultural Brădet, a XVII-a ediţie a Festivalului Ouălor Roşii de Paşte.

Evenimentul păstrează tradiţia, fiind compus an de an din două părţi, respectiv partea religioasă, care cuprinde momente muzicale religioase pregătite de corurile invitate şi mult aşteptatul concurs de ouă încondeiate, iar partea a doua a programului care va cuprinde momente artistice folclorice. Invitaţiile au fost trimise atât către formaţiile din zonă cât şi din judeţele apropiate, anul acesta invitaţia de onoare fiind lansată către solista de muzică populară Nina Predescu. Bineînţeles nu vor lipsi dansatorii, soliştii şi instrumentiştii Ansamblului Casei Orăşeneşti de Cultură, „Cununa Carpaţilor”.

„Aşteptăm să se inscrie din ce în ce mai mulţi la concursul devenit deja tradiţie de încondeiat ouă. Anul trecut am avut 28 de concurenţi, ne bucură faptul că dintre aceştia sunt foarte mulţi cei care participă anual, ne-au mărturisit că nu revin la acest Festival pentru premii, ci din plăcere, din bucuria de a menţine obiceiurile străvechi, cum este acesta al încondeierii ouălor. Suntem mândri din această cauză, dar şi datorită faptului că mereu avem înscrise persoane din toate categoriile de vârstă, cea mai tânără concurentă din istoria concursului a avut 9 ani, iar cea mai vârstnică 60 de ani. Surpriza o reprezintă tinerii, care sunt din ce în ce mai atraşi de trecut, de amintirile părinţilor, bunicilor şi doresc să experimenteze şi ei minunate tradiţii”, a spus directorul Casei Orăşeneşti de Cultură, Costică Oltean.

La concurs se poate înscrie orice doritor, acesta trebuind să dea dovadă de măiestrie pentru a impresiona juriul cu maximum 6 ouă încondeiate şi pentru a pune mâna pe premiile şi diplomele puse la bătaie.

Evenimentul, cel mai mare de acest gen din judeţ, este organizat cu ajutorul CL Întorsura Buzăului şi a diverselor firme care au dorit să sponsorizeze acţiunea.

„Pregătirile sunt în toi, invit cu mare drag toţi doritorii şi iubitorii de tradiţie, folclor şi obiceiuri de calitate să participe la interesantul concurs şi să se bucure de programul artistic pregătit. Sperăm ca anul acesta Festivalul să fie cel puţin la fel de reuşit precum în anii trecuţi, pentru sătenii din Brădet acest eveniment fiind pe locul doi în topul preferinţelor pe durata sărbătorilor pascale, după participarea la sfânta slujbă de Înviere. Din câte ştiu, în judeţ acest tip de Festival al Ouălor Roşii este unic, iar în ţară este al treilea de asemenea gen şi amploare, merită să veniţi, vă aşteptăm!”, a completat Costică Oltean.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
nu conteaza, 11 aprilie 2011
bine ca invita "mari" solisti din alte parti si pe cei pe care ii are orasul nu ii cheama. asa s-a intamplat si la zilele orasului intorsura buzaului au chemat-o pe murareasca si i-au dat o carca de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.