CULTURA 27 aprilie 2023

Picturi „altfel” la ArtBrunch, în atelier la Nicu Barb

de Covasna Media | 1134 vizualizări

În cadrul proiectului „Made in Sepsi ArtBrunch” organizat cu ocazia Zilelor Sfântu Gheorghe, pictorul local Nicu Barb i-a purtat pe cei care i-au trecut pragul atelierului, marți, 25 aprilie a.c., printr-o incursiune în lumea lucrărilor sale. În spațiul său de creație, de la ultimul etaj al așa-numitului „bloc 105” din municipiu, acesta a prezentat celor prezenți o serie de tablouri „altfel”, pictate prin diverse tehnici interesante, de suprapunere, fără a-și impune anumite reguli.

„Made in Sepsi ArtBrunch” este un program unic la nivel local şi este organizat în premieră anul acesta la Zilele Sfântu Gheorghe. Începând de luni, 24 aprilie, iubitorii de artă contemporană au avut ocazia să viziteze atelierele de lucru a zece artiști locali, iar Nicu Barb este singurul pictor local român care a fost cooptat în acțiune.

„Nicu Barb este singurul pictor român, din cei zece, care locuiește în Sfântu Gheorghe. Este un artist născut în Brașov, mutat la Sfântu Gheorghe, care a expus destul de mult, nu doar în zonă, ci în întreaga țară. Cu studiile finalizate la Iași, a mers pe un stil pictural destul de realist, cum e și școala ieșeană de pictură. După care, a prins un proiect Erasmus în Spania, ceea ce a fost definitoriu pentru stilul lui și, venind acasă în urma acelui proiect, și-a schimbat radical modul de a picta. Iar acum are un stil extraordinar de special, de abstract, de tehnici suprapuse, adică pictează de la ulei cu acrilic suprapus până la beton și foc. Deci are niște picturi foarte interesante cu texturi și tehnici diferite pe care le folosește”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM), Anna Maria Popa.

Ideea de ArtBrunch a fost una a mai multor instituții care și-au unit „forțele” și se pare că a prins la public, deoarece participarea a fost peste capacitatea spațiilor artiștilor.

„Made in Sepsi ArtBrunch a pornit de la o idee comună avută în timpul ședințelor de organizare a Zilelor Sfântu Gheorghe și ne-am gândit că varianta asta interactivă de vizitare a tuturor atelierelor artiștilor plastici din oraș e cumva ce depășește capacitățile unei singure instituții și atunci ne-am unit forțele și plecând de la ideea de brunch, de unde și numele, am zis să facem două vizite pe zi, una la ora brunchului, de la ora 11:00, și cea de-a doua vizită la ora 17:00, ca să ne pliem oarecum pe ideea de «five o´clock tea». Alături de sponsorii noștri, fiecare vizită în atelier a fost susținută și cu mâncare și băutură în așa fel încât de la o prezentare să se ajungă la un dialog cât se poate de natural și familiar între artistul pe care l-am vizitat și publicul spectator. Pentru că era o diferență destul de considerabilă între mărimea atelierelor, n-am avut curajul să stabilim o capacitate foarte mare și am rugat doritorii să-și aleagă un atelier preferat și să lase oportunitatea și altora să încerce măcar o «degustare» din cele puse de noi la dispoziția publicului”, a adăugat Anna Maria Popa.

Participarea la „ArtBrunch” a fost gratuită, în limita locurilor disponibile. La fiecare vizită de atelier s-au putut înscrie maximum 10 persoane. În cadrul evenimentului final, care închide seria de vizite la ateliere, joi, 27 aprilie, de la ora 19:00, în spaţiul expoziţional Magma va fi expusă câte o lucrare de la fiecare dintre artiștii vizitați. Acest eveniment nu necesită înscriere prealabilă, dar spațiul poate găzdui 20 de persoane.

„După cei 10 artiști vizitați în aceste trei zile, proiectul va culmina cu un vernisaj și expoziție Pop-Up la Centrul de Artă din Transilvania (Magma), care va avea loc joi de la ora 19:00, unde intrarea este liberă și acolo încape multă lume. La intrare, cei de la Liceul Tehnologic «Constantin Brâncuși» ne vor aștepta cu bucate preparate de elevii liceului, iar pe LCD-urile de la intrare publicul va putea urmări filmulețe și poze din cele trei zile de vizite. După care deschidem practic expoziția de Pop-Up, unde fiecare din cei zece artiști își va prezenta o operă definitorie, ceva după care artistul respectiv poate fi recunoscut. Expoziția aceasta poate fi vizitată ulterior timp de o lună”, a explicat managerul TAM.

Așadar, de-a lungul celor trei zile, în cadrul vizitelor, publicul a avut ocazia să interacționeze cu următorii artiști: Vargha Mihály, Petrovits István, Simó Enikő, Nicu Barb, Miklóssy Mária, Albert Levente, Éltes Barna, Izsák Elõd, Koter Vilmos şi Vetró Bodoni Barnabás.

Organizatorii acestui program sunt Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya Ádám”, Centrul de Artă din Transilvania, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană Magma, Teatrul „Andrei Mureșanu” și Institutul Liszt Sfântu Gheorghe.

Foto: Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.