ACTUALITATE 2 mai 2024

Controverse în legătură cu taxa de intrare la noul skatepark din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 6328 vizualizări

Primul skatepark din județul Covasna, unul dintre cele mai moderne din Transilvania - potrivit autorităților locale, și-a deschis porțile, miercuri, 1 mai. În timp ce unii locuitori ai orașului s-au bucurat de noua investiție, alții sunt nemulțumiți pentru că s-a impus un tarif de acces. Pe de altă parte, autoritățile susțin că această taxă este necesară pentru a asigura întreținerea parcului și pentru a oferi servicii adecvate, cum ar fi personal de supraveghere și instructori.

Parcul, inaugurat miercuri, a fost întâmpinat cu entuziasm de către comunitatea locală, care își dorea de mult timp o astfel de facilitate. Cu toate acestea, nemulțumirile au apărut în momentul în care s-a anunțat că accesul va fi condiționat de o taxă. Biletul de intrare, la preț întreg, costă 24 de lei.

Unele voci din comunitatea online a orașului Sfântu Gheorghe spun că astfel de facilități ar trebui să fie gratuite. Nemulțumiți de tarifele impuse, unii locuitori sunt de părere că prețurile sunt prea mari, raportat la salariile din județ.

Autoritățile locale au justificat această măsură prin argumentul că taxarea va contribui la menținerea parcului în condiții bune și va preveni deteriorarea acestuia, lucru care ar fi inevitabil dacă ar putea intra oricine și oricând.

În plus, trebuie plătit și personalului necesar pentru supravegherea și întreținerea parcului.

„Au fost în Sfântu Gheorghe mai multe încercări pentru a face infrastructură pentru sporturile extreme, lângă lac, lângă Șugaș Băi, dar tinerii și-au dorit mai mult. Noi credem că acest parc acum este unul dintre cele mai moderne din Transilvania. Dorim să fie siguranță și din punct de vedere al utilizatorilor și din punct de vedere al păstrării integrității dotărilor din parc. Va fi aici și personal de specialitate pentru îndrumare și pentru supraveghere. Sunt și alte servicii, de exemplu wifi și din acest motiv este și un tarif de intrare, care poate fi redus pentru cei care posedă Sepsi card, dar și pentru cei care au card pentru familii numeroase. La intrare este un regulament, pe care dorim să îl respecte toată lumea, pentru că așa va fi toată lumea în siguranță”, ne-a explicat, în ziua inaugurării, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

„Este un vis împlinit pentru multe persoane din comunitatea noastră”

La eveniment au fost prezenți skateri şi bikeri profesionişti din Sfântu Gheorghe, iar accesul în prima zi a fost gratuit.

„Dacă ar trebui să fac un rezumat pentru ceea ce se întâmplă acum aș spune că este un vis împlinit pentru multe persoane din comunitatea noastră. A fost o mare nevoie de o astfel de investiție, pentru că în jurul nostru și în alte orașe din țară și din afară există deja comunități mai mari și sunt și spații în care se pot practica aceste sporturi. Scopul nostru este ca și la noi să se formeze o astfel de comunitate, iar acum cred că suntem pe drumul cel bun și cred că putem să-i ajungem din urmă pe cei din străinătate”, ne-a spus Tibor Bajka.

Tânărul este una dintre persoanele care vor avea grijă de parc și îi va îndruma pe cei care au nevoie de sfaturi.

„Cei care vin aici se pot da pe BMX și mountainbike. Aceste biciclete sunt special concepute pentru sărituri, pentru că piesele sunt făcute dintr-un material mai rezistent. Și trotinetele sunt diferite de cele pe care le vedem pe stradă. Acestea sunt trotinete freestyle și sunt concepute din materiale mai rezistente. Casca este obligatorie aici pentru toată lumea. Pentru bicicletă și trotinetă ar trebui și tibiere,  genunchiere, mănuși, cotiere, în funcție de nivelul de pregătire. Este nevoie și de încălzire, dar mulți omit acest lucru”, a explicat Tibor Bajka.

Copiii care nu au mai practicat astfel de sporturi, dar care vor să vină și să încerce, ar trebui să înceapă treptat.

„Avem spații concepute în așa fel ca să fie loc și pentru începători și pentru cei care deja au experiență. Noi vom fi aici și putem să-i inițiem în acest sport de la bun început pe cei care vor să învețe să meargă pe skate, pe trotinetă, pe BMX sau mountainbike. Deci suntem aici ca să-i ajutăm și să-i asistăm în formare”, a mai adăugat tânărul.

Autoritățile transmit că accesul în complexul Sepsi Skatepark se face din parcarea de pe strada Vânătorilor, în spatele sălii mici de sport. Din 2 mai, programul este zilnic între orele 9:00-22:00, iar biletul de intrare va costa 24 lei preţ standard, 12 lei pentru posesorii de Card Sepsi valabil, şi 6 lei pentru posesorii de carduri pentru familii numeroase.

De asemenea, copiii sub 18 ani vor plăti 16 lei preţ standard, 8 lei cu Card Sepsi valabil, şi 4 lei cu card pentru familii numeroase.

Adulţii care însoţesc copiii nu trebuie să plătească bilet de intrare şi au acces doar în zona de relaxare.

Parcul a costat aproximativ 5 milioane de lei, finanțare din bugetul local al Municipiului Sfântu Gheorghe.

Mai multe imagini de la inaugurare AICI.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.