CULTURA 5 decembrie 2019

Peste 600 de copii, la Festivalul „Crăciunul la români”

de Daniela Luca | 1538 vizualizări

Evenimentul este organizat de aproape trei decenii 

Festivalul Internațional de Colinde și Obiceiuri de iarnă „Crăciunul la Români”, organizat de  Fundația „Mihai Viteazul”, marchează anul acesta ediția a XXIX-a. La acțiunea care se va desfășura în perioada 9 – 15 decembrie vor fi prezente ansambluri locale și din alte județe, dar și invitați din Republica Moldova. Potrivit organizatorilor, spectacolul de gală al evenimentului va avea loc pe 14 decembrie, de la ora 15:00, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Opt grupe de colindători din țară, șapte din județul Covasna și unul din raionul Cahul, Republica Moldova, vor face spectacol la Sfântu Gheorghe în săptămâna care vine. 

„Fundația «Mihai Viteazul» vă invită să-i primim cum se cuvine: îi poftim în fața sau pe „prispa casei” noastre, ne împletim glasurile în bucuria vestirii Nașterii Domnului, îi cinstim după datină și sufletul bun al neamului românesc. Ne propunem să păstrăm și să promovăm în continuare tradițiile populare, costumul popular, folclorul autentic, obiceiurile de iarnă din Ajun până la Bobotează”, transmite președinta Fundației „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad. 

Așadar, de luni până joi, în perioada 9 – 12 decembrie, de la ora 16:00 la Catedrala Ortodoxă vor avea loc miniconcertele de colinde care vor fi susținute de 660 de preșcolari și școlari din ciclul primar de la grădinițele și școlile din Sfântu Gheorghe și împrejurimi. 

Vineri, 13 decembrie, după oficierea Slujbei Maslului de obște la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” se va desfășura alt concert de colinde.  

Paradă a portului popular, colinde și obiceiuri de iarnă 

Potrivit programului, sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 10:00, în Catedrala Ortodoxă va avea loc prezentarea formațiilor, un scurt concert de colinde în care cei prezenți își vor uni glasurile pentru a vesti Nașterea Domnului. 

„Ne vom deplasa apoi în Piața Mihai Viteazul într-o paradă a portului popular pentru deschiderea oficială a festivalului și un scurt program de colinde și obiceiuri de iarnă.  Colindătorii nu vor ocoli apoi, instituții, asociații, sediul unei firme pentru a duce Minunata Veste, a le face urări de sănătate, prosperitate și la mulți ani”, mai transmit organizatorii. 

Ziua de sâmbătă se va încheia cu spectacolul de gală care va avea loc în sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, de la ora 15:00. 

Un spectacol de gală va avea loc și la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc, duminică, 15 decembrie, de la ora 12:00. Acesta va fi organizată în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Locală și Culturală din municipiu.

Evenimentul este cofinanțat de Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.