CULTURA 3 februarie 2011

Operele complete ale lui Shakespeare ajung la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 709 vizualizări
Pe 8 februarie, TAM vă invită la premieră Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) Sfântu Gheorghe se pregătește intens pentru prima premieră a lui 2011, care va avea loc pe 8 februarie de la ora 19 și care va aduce în fața spectatorilor din Sfântu Gheorghe piesa “Operele complete ale lui William Shakespeare, pe scurt!”, pusă în scenă de regizorul Lucian Țion. Ceea ce este absolut deosebit la această nouă premieră a TAM se leagă atât de faptul că piesa oferă posibilitatea

Pe 8 februarie, TAM vă invită la premieră

Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) Sfântu Gheorghe se pregătește intens pentru prima premieră a lui 2011, care va avea loc pe 8 februarie de la ora 19 și care va aduce în fața spectatorilor din Sfântu Gheorghe piesa “Operele complete ale lui William Shakespeare, pe scurt!”, pusă în scenă de regizorul Lucian Țion.

Ceea ce este absolut deosebit la această nouă premieră a TAM se leagă atât de faptul că piesa oferă posibilitatea vizionării tuturor pieselor lui William Shakespeare în mai puţin de două ore, în compania delectantă a doar trei personaje, cât și faptul că montarea de la Sfântu Gheorghe este debutul în teatrul românesc al regizorului Lucian Țion, care timp de 15 ani a montat numai în afara granițelor țării.

Lucian Țion caracterizează piesa pusă în scenă la TAM ca fiind una care transcede orice granițe lingvistice, abordând totodată un stil teatral inovativ pentru România dar foarte extins în teatrul european și american.

”Prima oară am văzut această piesă în Ungaria, la Budapesta, cu câțiva ani în urmă. Eram acolo cu niște tineri cu care lucram, iar la Teatrul Național era un turneu în care se juca inclusiv “Operele complete ale lui William Shakespeare, pe scurt!”. Tinerii alături de care eram știau engleză, dar nu la un nivel foarte înalt și totuși au înțeles exact piesa, chiar dacă tot textul era în engleză. Este un spectacol care poate fi înțeles de vorbitorii oricărei limbi, cuprinzând mai multe forme teatrale și de interpretare, toate stilurile”, explică regizorul Lucian Țion.

Potrivit regizorului, piesa a mai fost pusă în scenă în România, fiind foarte bine primită și este un spectacol care aduce practic tinerii spre teatru, fiind atât o piesă pentru public cât și una agreată de critică.

„Cred că teatrul românesc este puțin demodat și nu prea ține pasul cu teatrul modern. M-am gândi că e momentul să iasă din zona aceasta caracterizată de un stil de interpretare est-european, specific secolului 20, venind vremea intrării în epoca modernă. Astfel, piesa montată la Sfântu Gheorghe dă posibilitatea de a vedea ce se întâmplă pe scenele europene; sigur, vor fi unii care nu vor gusta acest curent modern, dar acesta este un risc, căci nu poți mulțumi pe toată lumea”, mai spune regizorul.

Noua piesă ce va fi înscrisă în stagiunea TAM a fost iniţial pusă în scenă de trei americani - Adam Long, Daniel Singer şi Jess Borgeson -, în prezent jucându-se cu săli pline peste tot în Statele Unite şi Europa şi fiind deja considerată un succes internaţional.

Condiţii mai bune decât în Bangladesh

La Sfântu Gheorghe, “Operele complete ale lui William Shakespeare, pe scurt!” îi are în distribuție pe actorii TAM Sebastian Marina, Ion Fiscuteanu Jr. și Daniel Rizea, iar în realizarea acesteia au fost investite fonduri minime, cunoscută fiind situația financiară precară a Teatrului. Lucian Țion spune însă că nu se plânge de lipsurile de aici, fiind de fapt recunoscător că i s-a dat șansa realizării unui spectacol de teatru în România.

“Am lucrat foarte bine cu actorii de la TAM și sunt desigur multe noutăți pentru mine, care 15 ani am lucrat cu actori din afara țării. Este vorba despre concepții diferite, dar prin muncă lucrurile se leagă interesant. În ceea ce privește condițiile, nu spun că acestea ar fi ideale, dar vă asigur că în Bangladesh de exemplu, unde am lucrat ceva timp, se poate și mai rău decât aici”, crede regizorul.

Referindu-se la piesa care va avea premiera pe 8 februarie, Lucian Țion a arătat că aceasta este o comedie cu tente parodice, pusă pe cele peste 70 de texte ale lui Shakespeare în ideea de a-l vedea pe celebrul autor din alt unghi față de cel cu care ne-am obișnuit până acum. Regizorul a explicat că stilul pe care se pliază piesa este unul liber și dezinvolt, adaptând piesele scrise în urmă cu 400 de ani la cerințele actualului public, care este unul modern și rafinat în materie de teatru.

Lucian Țion este originar din Cluj Napoca, însă mare parte din carieră și-a dezvoltat-o în afara țării. Regizorul este absolvent de film și video la Middlebury College, Vermont - Statele Unite ale Americii, o școală cunoscută ca fiind una dintre cele mai liberale instituții de învățământ de artă de peste Ocean. Regizorul român a predat arta filmului în ţări precum Bangladesh, Peru, Camerun și Tadjikistan. În urmă cu un an, Lucian Țion a realizat și filmul “Parastasul lui Viorel nu se mai ține aici”, caracterizat ca fiind ”una dintre cele mai reuşite, inteligente, fine şi fără fasoane comedii româneşti”, în care se regăsesc actori ai TAM precum Sebastian Marina, Ion Fiscutean Jr., Ioana Costea și Claudia Ardelean.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
chris, 26 martie 2011
O piesa cu adevarat minunata.MULTUMIM pt cele doua ore de fericire (sunt din ce in ce mai putine)traite alaturi de actorii TAM.As dori sa stiu cand se mai joaca spectacolul?
Lucian, 6 februarie 2011
Scuze, revin. Pt premiera biletele costa 14 lei, doar pt spectacolele urmatoare vor costa 10 lei. Urmatorul spectacol va fi pe 26 feb. Mersi.
Lucian, 4 februarie 2011
Draga Cozmin, spectacolul incepe la ora 19 si biletul costa 10 lei. Mersi pentru interes, te asteptam!
cozmin, 3 februarie 2011
la ce ora se va tine spectacolul si ce pret va costa costa biletul?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.