CULTURA 29 aprilie 2013

Obiceiuri și tradiții românești păstrate în Moldova și Ucraina

de Monica Vrânceanu | 1830 vizualizări

Este așteptată o strategie pentru românii de peste hotare

În costume populare de o frumusețe rară, cu soliști și dansatori de o finețe impresionantă, într-o atmosferă generală de simplitate împletită cu dăruirea pentru tradiții, cei aproape 30 de membri ai Ansamblului Dor Bucovinean au urcat sâmbătă pe scena de la Cortul Tineretului. Spectacolul lor ar fi trebuit să aibă loc duminică, însă potrivit conducătorului Ansamblului, Iuri Levaica, după trei zile în care au vizitat și zona Întorsurii Buzăului (unde au susținut și un spectacol), membrii Ansamblului, în mare parte copii și elevi, s-au epuizat. Pentru a ajunge luni la școală, s-a luat decizia susținerii concertului de la Sfântu Gheorghe în ziua de sâmbătă, urmând ca apoi să plece spre casă, în Ucraina.

Zilele Sfantu Gheorghe 2013 Sambata - 042

„Ne-am aflat în această zonă a României pentru prima oară și suntem onorați de invitația domnului Ioan Bălan, care ne-a invitat aici și practic ne-a organizat programul. Ne-a uimit curățenia de aici, iar oamenii ni s-au părut primitori iar copiii s-au simțit extraordinar”, a spus Iuri Levaica.

Explicând că în Ucraina, la Cernăuți, trăiesc români din trei ținuturi ale României – Herța, Nordul Bucovinei și Nordul Basarabiei, Iuri Levaica a spus că melodiile specifice ale acestor zone, precum și melodii cu temele vieții – nașterea, botezul, nunta, se regăsesc cu toate în repertoriul Ansamblului. Iuri Levaica s-a arătat impresionat de zona Întorsurii, apreciind frumusețea locurilor și arătând că cei din Ansamblul Dor Bucovinean au cântat alături de formațiile întorsurene pe scena Casei de Cultură a orașului. În plus, românii din Cernăuți au fost plimbați prin cele mai interesante și atractive puncte ale zonei – Zimbrăria, Izvoarele Buzăului.

Păstrarea identității, lăsată în seama organizațiilor

În ceea ce privește românii din Cernăuți, Iuri Levaica a spus că tradițiile și obiceiurile acestora sunt susținute acolo de organizațiile culturale, fără o implicare directă a statului ucrainean.

„În Ucraina, criza se simte mai tare decât în Europa. Tot ce facem e cu sprijinul diasporei, al românilor din America, fără ajutorul statului ucrainean. Cred că toți românii diasporei și românii aflați în apropierea granițelor României așteaptă în primul rând atenție din partea țării. E nevoie de o strategie coerentă pentru păstrarea tradițiilor și identității românilor de peste granițe, iar până acum Statul Român nu a făcut prea multe în acest sens. În ultima jumătate de an am simțit oricum că parcă suntem observați și ascultați, sperăm că Guvernul României, Departamentul pentru relații cu românii de pretutindeni, Institutul Hurmuzache și alte instituții vor elabora totuși acea strategie necesară pentru românii de pretutindeni, ca să putem păstra tradițiile, obiceiurile, limba și identitatea – pentru ca ele să fie transmise și copiilor noștri”, a mai spus Iuri Levaica.

Moldovenii, alături de români cu inima și sufletul

Maria Barbă – reprezentanta Universității Bogdan Petriceicu Hașdeu din Cahul (Republica Moldova), a venit la Sfântu Gheorghe cu Expoziția Podoabele Paștelui, realizată de profesori și studenți ai Universității și cu cei de la Ansamblul de cântece și dansuri Izvorașul.

La standul moldovenilor din Cahul, amplasat la Cortul Tineretului, au fost expuse icoane pictate manual și o mulțime de ouă încondeiate meticulos, alături de ștergare cu motive populare și alte simboluri pascale. Materialele Expoziției au fost confecționate nu doar de către studenți ci și de elevii de la Colegiul Național Pedagocic din Cahul, în cadrul orelor de Educație tehnologică.

Maria Barbă – reprezentanta Universității Bogdan Petriceicu Hașdeu din Cahul (Republica Moldova)

„Ne-am simțit minunat la Sfântu Gheorghe, am mai fost aici anul trecut când am prezentat un spectacol de Colinde Pascale. Sperăm că Despărțământul Astra, implicat în acțiuni pentru românii de pretutindeni, va fi activ și participativ și în sudul Basarabiei. Ținând cont de principiile umanizării și ale globalizării, consider că trebuie să trăim în bună prietenie cu toții. Tradițiile, obiceiurile, valorile culturale – noi ne străduim să le păstrăm. Ansamblul Izvorașul din Cahul are în repertoriu dansuri și cântece populare românești, moldovenești și este cel mai vestit din Moldova. Cred că prin acesta, prin activitățile cu tinerii, prin faptul că suntem mereu deschiși către românii de pretutindeni, suntem adevărați păstrători de tradiții și valori. La Cahul organizăm Festivalul Internațional Nufărul Alb, anul acesta aflat la cea de-a 15-a ediție, iar în cadrul acestuia sunt invitați artiști din Grecia, Turcia și desigur România – Vaslui, Galați, Tulcea, Alba. Suntem cu inima și cu gândul la românii de pretutindeni și sperăm că acum i-am bucurat pe românii din Covasna, care ne-au primit cald și frumos. În Moldova, trăim în prietenie cu rușii, așa cum aici românii trăiesc în prietenie cu maghiarii – pentru că așa a hotărât Dumnezeu, să fim înfrățiți… iar românii să fie împrăștiați pe tot globul pământesc. Dar oriunde ne-am duce, avem tricolorul în inimile și-n sufletele noastre”, ne-a spus Maria Barbă, urându-le tuturor românilor și maghiarilor să aibă parte de dragoste și înțelegere și de tineri frumoși și dornici de a duce mai departe tradițiile.

Maria Barbă a ținut să aducă mulțumiri președintei Despărțământului Astra Covasna – Harghita, Luminița Cornea, patronului de la Hotel Park, Kovács István, și consilierului local Mădălin Guruianu. Cei din Cahul s-au arătat încântați de tot ce au găsit la Sfântu Gheorghe, dincolo de frumusețea orașului și a oamenilor apreciind ospitalitatea de aici și arătându-se încântați de pălinca ungurească și gulașul specific locului.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.