CULTURA 17 mai 2011

MNCR deschide trei expoziţii de Ziua Muzeelor

de Monica Vrânceanu | 476 vizualizări
Prima Școală Românească poate fi văzută în toată splendoarea sa Ziua Internațională a Muzeelor este sărbătorită anual pe 18 mai, iar cu această ocazie, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) inaugurează expozițiile găzduite de sediul său central din Sfântu-Gheorghe, precum și expoziția interiorului și întregului imobil al Primei Școli Românești; acestor două expoziții li se alătură o a treia, găzduită de Casa Memoriala Romulus Cioflec din Araci. Punctele muzeale reamenajate vor fi redeschise

Prima Școală Românească poate fi văzută în toată splendoarea sa

Ziua Internațională a Muzeelor este sărbătorită anual pe 18 mai, iar cu această ocazie, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR) inaugurează expozițiile găzduite de sediul său central din Sfântu-Gheorghe, precum și expoziția interiorului și întregului imobil al Primei Școli Românești; acestor două expoziții li se alătură o a treia, găzduită de Casa Memoriala Romulus Cioflec din Araci. Punctele muzeale reamenajate vor fi redeschise  publicului pentru vizitare din 19 mai.

Potrivit muzeografului MNCR, Andrea Deak, cele trei obiective au fost cuprinse din 2010   într-un amplu proiect de reamenajare a spațiilor expoziționale, investiția fiind finanțată integral de către Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național (MCCPN), în vreme ce amenajarea muzeistică a fost realizată de către o firmă din București, singura din România specializată în acest domeniu.

”Conceptul de reamenajare estetică a spațiilor expoziționale ale MNCR a urmărit valorificarea patrimoniului național deținut și orientarea acestuia către public, respectând principiile de muzeologie modernă și normele europene de conservare. Totodată, s-a urmărit realizarea conceptului de muzeu – organism viu prin transformarea spațiului muzeal într-unul prietenos și confortabil pentru vizitator. Obiectivul final este unul de comunicare, respectiv adaptarea mesajului la nevoile culturale contemporane şi transmiterea lui într-o manieră accesibilă și atrăgătoare”, a declarat reprezentantul firmei contractate pentru amenajarea muzeistică, Vlad Velcu.

Potrivit acestuia, spațiile au fost remodelate pentru a deveni prietenoase, accesibile și confortabile pentru vizitatori, construindu-se o poveste în jurul fiecărui exponat și apelându-se la elemente de butaforie prin care s-a reconstituit atmosfera trecutului. În câteva cazuri, pentru protejarea patrimoniului mobil, dar și pentru a păstra autenticitatea experienței oferite de muzeu, au fost realizate replici ale exponatelor. Vizitatorii își vor putea alege singuri nivelul de informație pe care vor să-l acceseze, prin intermediul proiecțiilor video și dispozitivelor interactive de redare a informațiilor folosite, iar acolo unde spațiul a permis, au fost introduse elemente noi precum zona de informare, magazin de suveniruri sau zona de relaxare.

Întregul proiect ce va fi deschis vizitatorilor respectă reglementările în vigoare privind climatizarea spațiilor de expunere, conservarea pieselor de patrimoniu, prevenirea şi combaterea incendiilor într-un spațiu muzeistic, fiind prevăzut, de asemenea, cu un sistem de supraveghere video și anti-efracţie.

Pentru stabilirea tematicii expoziţionale şi implementarea proiectului, muzeografii din cadrul MNCR au colaborat cu echipa de specialiști a firmei bucureștene formată din arhitecți, designeri, artiști plastici, graficieni 2D și 3D, scenografi, ingineri constructori, conservatori, muzeografi, restauratori de clădiri de patrimoniu, restauratori patrimoniu mobil, specialiști marketing și PR și în accesarea de fonduri structurale.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.