CULTURA 6 noiembrie 2018

Ministrul Culturii, în vizită în județul Covasna

de Covasna Media | 871 vizualizări

George Ivașcu a propus înființarea unui muzeu în aer liber în orașul Covasna  

Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a făcut, sâmbătă și duminică, 3 și 4 noiembrie a.c., o vizită de lucru în județul Covasna. Demnitarul a vizitat principalele obiective turistice ale județului și  a pus accent pe nevoia revigorării turismului cultural. Astfel s-a născut ideea înființării unui muzeu în aer liber în orașul Covasna.

„Județul Covasna are un imens și valoros patrimoniu cultural ce transcende milenii, este un remarcabil punct de confluență culturală multietnică ce trebuie respectat, prețuit și promovat pe măsura potențialului său, în spiritul celei mai armonioase conviețuiri pașnice a tuturor locuitorilor săi”, a afirmat, conform unui comunicat de presă, Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu.

George Ivașcu, a apreciat că siturile arheologice dacice din această zonă, precum cetatea dacică Cetatea Zânelor, alături de Planul Înclinat de la Comandău, veritabil element al patrimoniului tehnic industrial, pot fi elemente de substanță, atât pentru revigorarea turismului cultural din zona Covasna, cât și pentru constituirea unui adevărat brand cultural național, transmite comunicatul.

În acest sens, ministrul, împreună cu autoritățile locale și județene, printre care prefectul județului Covasna, reprezentanți ai asociaților societății civile și factori executivi din domeniul culturii din teritoriu, a luat în considerare oportunitatea înființării Muzeului în aer liber, în orașul Covasna, pentru a evidenția și marca potențialul istoric și cultural al acestei zone.

 În cadrul aceleiași deplasări, ministrul George Ivașcu a vizitat și Prima Școală Românească din Sfântu Gheorghe, alături de punctul muzeal al acesteia, care conține valoroase piese și documente reprezentative pentru istoricul învățământului confesional ortodox românesc din zonă, cu o contribuție extrem de valoroasă la Marea Unire din 1918.

Totodată, pentru a valorifica potențialul cultural al județului Covasna, ministrul a avut întâlniri de lucru cu conducerea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, a vizitat Casa Memorială Romulus Cioflec, profesor și scriitor implicat activ în viața culturală românească, Școala Avram Iancu din Covasna și biserica veche din Voinești, unde s-a ținut un scurt moment de reculegere la mormântul marelui patriot român, Episcopul Iustinian Teculescu, unul dintre artizanii Marii Uniri și Episcop al Armatei Române, transmite același comunicat.

De asemenea, potrivit reprezentanților Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, ministrul a participat și la slujba de resfințire a Bisericii cu hramul Sfântul Gheorghe și Sfântul Nicolae, din Sfântu Gheorghe, oficiată de Înalt Prea Sfinția Sa, Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza.

Daniela Luca

Sursa foto: facebook /mncro

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.