CULTURA 4 februarie 2019

Levente Vargyasi este cîştigătorul Premiului pentru cea mai bună imagine, la un prestigios Festival de film din Budapesta

de Covasna Media | 987 vizualizări

Societatea Cameramanilor Maghiari (HSC) și Școala Maghiară de  Cameramani, în colaborare cu  Firma Sparks, au organizat, la începutul acestui an,  Ediţia2 a Festivalului-concurs pentru operatori-imagine „Kovács László și Zsigmond Vilmos”. Ediţia 2019 a Festivalului a  fost concepută a se desfăşura pe 5 categorii: ficțiune, televiziune, film documentar, documentar despre natură și scurt metraj.

Levente Vargyasi, operatorul şi regizorul filmului documentar Oameni şi vaci, a cîştigat Premiul pentru cea mai bună imagine, la categoria film documentar (în selecţia finală la această categorie au ajuns 13 documentare). Premiile au fost decise de un juriu alcătuit din  regizorul şi operatorul Koltai Lajos, operatorul Kende János,  producătorul şi operatorul Lajos Tamás, regizorul Káel Csaba şi operatorul Pados Gyula. Cum e posibil ca aceste nume să fie necunoscute în România, pentru a înţelege importanţa Premiului pe care Levente Vargyasi l-a adus în Sf. Gheorghe, merită reţinut că unul dintre  membrii juriului, Kende János, a lucrat cu  celebrul regizor maghiar Miklós Jancsó, căruia cel mai important critic de film de la noi, Andrei Gorzo, i-a dedicat o carte : Imagini încadrate în istorie. Secolul lui Miklós Jancsó (Editura TACT, Cluj-Napoca, 2015).

Cine sînt cei doi artişti maghiari, Kovács László și Zsigmond Vilmos, care dau numele prestigiosului Festival de film de la Budapesta: chiar în 2019, se împlinesc 50 de ani de la lansarea legendarului film Easy Rider, în regia lui Dennis Hopper, al cărui operator a fost Kovács László, figură emblematică a lumii cineaștilor americani. Kovács László a mai lucrat la filmele New York-New York, Five Easy Pieces, Say Anything..., Ghost Busters etc.

Cameramanul Zsigmond Vilmos este cîştigătorul unui Oscar pentru cea mai bună imagine (Close Encounters of the Third Kind / Întîlnire de gradul trei, 1977),  iar International Cinematographers Guild l-a desemnat drept unul dintre cei mai influenţi 10 cineaşti din istoria filmului. Cineastul maghiaro-american a lucrat cu Spielberg, Altman, Brian de Palma, Michael Cimino, Woody Allen.

Oameni şi vaci – filmul cu care Levente Vargyasi a luat Premiul „Kovács László și Zsigmond Vilmos” pentru cea mai bună imagine – este un documentar care pătrunde în lumea crescătorilor maghiari de vite din Secuime, aşa cum arăta această lume între 2015-2017, cînd piaţa laptelui era clătinată de o situaţie de criză. Pe urmele unor oameni a căror viaţă depinde de vacile din grajdurile lor, documentarul lasă în urmă portretul unui personaj colectiv, cel al crescătorilor de vaci din zonă, dar şi cîteva autentice portrete individuale. În căutarea răspunsurilor la întrebarea cum şi de ce trebuie salvate fermele mici, oamenii se confesează camerei de filmat, care înregistrează frămîntările lor, lupta pentru cîţiva bănuţi în plus la litrul de lapte, protestele şi strigătele lor de ajutor, care ajung pînă la Bucureşti şi pînă la uşile cabinetelor ministeriale.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.