CULTURA 18 februarie 2013

Lectură și viață la Casa memorială „Romulus Cioflec”

de Covasna Media | 791 vizualizări

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni propune un nou program educativ, sub genericul Lectură și viață la Casa memorială „Romulus Cioflec” (Araci, str. Mare, nr. 301) care se va desfăşura pe parcursul a patru săptămâni, în lunile februarie-martie.

afis v01

Scopul programului este cunoaşterea Casei Memoriale Romulus Cioflec în rândul elevilor din Araci şi Vâlcele, precum şi  la nivelul comunităţii locale.

Programul va cuprinde o serie de etape, precum familiarizarea cu Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci, cunoaşterea generală a vieţii şi operei scriitorului; lectura efectuată de profesor/muzeograf şi de elevi; asocierea textului citit cu muzica şi imaginea, pictura; stimularea competitivităţii elevilor în cadrul unui concurs şi încurajarea elevilor de a reveni la Casa Memorială.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, alături de partenerul Şcoala Gimnazială Romulus Cioflec de la Araci şi Vâlcele propune, de asemenea, un tur ghidat în Casa Memorială prin identificarea scriitorului şi a familiei în imaginile de epocă; descrierea obiectelor de patrimoniu care au aparţinut scriitorului urmat de turul tactil al expoziţiei „Simte literatura”.

Descrierea generală a operei va fi realizată de dr. Luminiţa Cornea, prin intermediul unei prezentări power point.

Pe parcursul celei de-a doua întâlniri dorim să îl cunoaştem pe scriitor prin lectura elevilor din romanul de călătorie „Sub soarele polar”. Cu acest prilej elevii vor purta discuţii libere pentru înţelegerea textului şi identificarea relaţiilor dintre opera literară respectivă şi pictură, muzică.

În cadrul celei de-a treia ore se va desfăşura un concurs în care vor fi adresate întrebări din informaţiile deja acumulate de elevi, pentru ca ultima întâlnire să fie într-un cadru festiv, pentru premierea participanţilor.

Acest program este coordonat de Kovács Adela din partea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, precum şi de profesoarele de Limba şi Literatura Română de la Şcoala Gimnazială Romulus Cioflec: Baltatescu Camelia, Amelia Botea, Szép Kinga (Araci) şi Gabriela Ungureanu (Vâlcele).

Programul educativ care urmează a fi implementat de Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni reprezintă o alternativă la educaţia formală, din cadrul şcolii, venind în întâmpinarea nevoilor de comunicare ale elevilor prin educaţie literară cu mijloace interactive şi multimedia.

 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.