CULTURA 2 noiembrie 2018

Istoria, tradiția, credința și românismul, celebrate la Vâlcele

de Covasna Media | 946 vizualizări

Evenimentul este organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei

Localitatea Vâlcele va fi în zilele de 9, 10 și 11 noiembrie 2018, gazdă a manifestării culturale dedicate Centenarului Marii Uniri „Istorie, tradiție, credință și românism”. În cadrul manifestării se va oficia Slujba de sfințire a picturii Bisericii ortodoxe din Vâlcele, dar și a drapelului ce va reprezenta comunitatea românilor din județul Covasna la „Marșul Centenarului Marii Uniri” Vâlcele – Alba-Iulia, 25 noiembrie – 1 decembrie 2018.

„Toate evenimentele din acest an sunt într-un fel sau altul legate de cel mai important eveniment, și anume Centenarul Marii Uniri. Există o înșiruire de evenimente, dar toate duc către 1 decembrie 1918, de fapt către 1 decembrie 2018 - 100 de ani de la Marea Unire. Și aceste evenimente din 9-11 noiembrie fac parte din acest lanț de manifestări în cinstea Marii Uniri”, a declarat directorul executiv al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, Marian Știopu.

Arta muzical – coregrafică va fi pusă în valoare vineri, 9 noiembrie 2018, ora 18:30, atunci când la Căminul Cultural Vâlcele va concerta Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” al Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, dirijor Prof. George Cîlțea, coregrafia – Mircea Resiga, alături de soliștii ansamblului: Ciprian Roman, Ovidiu Olari, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean și Felicia Stoian.

La Biblioteca Comunală din Vâlcele, sâmbătă, 10 noiembrie, vor avea loc prezentări de carte semnate de  autori covăsneni precum preotul Ioan Tămaș, fiul acestuia, preotul Vasile Antonie Tămaș, Florentina Teacă,  Mihaela Aionesei, Mihai Trifoi.

Sfințirea Bisericii Ortodoxe cu hramul Sf. Mare Mucenic Teodor Stratilat și a drapelului ce va reprezenta comunitatea românilor din județul Covasna la „Marșul Centenarului Marii Uniri” Vâlcele – Alba-Iulia, 25 noiembrie – 1 decembrie 2018 cu participarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, va avea loc duminică, 11 noiembrie 2018 de la ora 8:00.

„Este un eveniment important în primul rând pentru vâlceleni, pentru că biserica trebuie sfințită, având în vedere și faptul că prima dată are pictură în ea, știți că înainte nu aveau voie să picteze românii bisericile din piatră, deci din punctul acesta din vedere este ceva într-un fel normal zic eu, dar așteptat de toată populația zonei. În rest, un spectacol de genul acesta care rar se poate vedea la noi în județ, e un spectacol deosebit și în ansamblu mă refer la toate cele 3 evenimente. Fiecare e cu însemnătatea și cu importanța lui, cum am considerat noi”, a mai spus Marian Știopu.

Manifestarea culturală „Istorie, Tradiție, Credință și Românism” din comuna Vâlcele, județul Covasna este organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Evenimentul este organizat de Direcția Județeană de Sport și Tineret (DJST) Covasna, Centrul de tineret Sfântu Gheorghe, extensia Vâlcele, în parteneriat cu Asociația „Voievozii Munților” și Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.