CULTURA 23 august 2019

Instalaţii ingenioase expuse la Festivalul de artă contemporană „pulzArt7” de la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 850 vizualizări

Organizatorii Festivalul de artă contemporană „pulzArt7”, ce va avea loc în luna septembrie la Sfântu Gheorghe sub genericul „Anul elevilor”, au selectat trei instalaţii ingenioase realizate de tineri, care vor fi expuse în spaţiul public.

La concurs s-au înscris şapte proiecte, iar dintre acestea juriul a ales lucrările concurenţilor Bartha Beáta, Fekete Bálint şi Benedek Levente, care au impresionat prin „unicitate, simplitate şi valoare estetică”.

Bartha Beáta a convins juriul cu lucrarea sa intitulată „A(maze)”, instalaţia propusă de acesta urmând să servească drept punct de întâlnire şi loc de odihnă în timpul festivalului atât pentru tinerii şi participanţii la festival, cât şi pentru publicul larg.

„Cadrul instalaţiei este realizat dintr-o structură metalică, la care se adaugă alte două materiale: o folie de supravieţuire şi o prelată rezistentă la apă. O altă lucrare apreciată de membrii juriului acestei competiţii este 'Ballance', a lui Fekete Bálint din Sfântu Gheorghe. La baza instalaţiei interactive propuse de acest competitor se află un copac uscat, pe trunchiul căruia sunt aşezate mai multe discuri din diverse materiale prin rotirea cărora se aprind ledurile amplasate de-a lungul ramurilor. Printre materialele folosite, nu numai lemnul, ci şi piatra, metalul şi plasticul joacă un rol important, simbolizând diferitele perioade de dezvoltare a umanităţii. 'Ballance' îşi propune, totodată, să sugereze că, prin utilizarea corectă şi responsabilă a materialelor, omenirea ar putea atinge un echilibru în viitor”, au precizat organizatorii într-un comunicat de presă remis, joi, AGERPRES.

Cel de-al treilea câştigător, Benedek Levente, a propus o instalaţie în aer liber intitulată „Paradisul pierdut”, prin intremediul căreia îşi propune să atragă atenţia asupra reciclării deşeurilor de hârtie.

„Lucrarea sa este un 'laborator' în care ceva ce părea mort şi inutil este readus la viaţă. Pe scurt, deşeurile de hârtie sunt înmuiate câteva zile la rând, uscate şi apoi măcinate, pentru ca ulterior să fie plantate într-un pământ fertil în care sunt readuse la viaţă, printr-o tehnică foarte interesantă. În timpul festivalului, publicul va putea urmări diferite etape de creştere a plantelor prin această metodă inedită”, se mai arată în comunicat.

Cele trei instalaţii câştigătoare vor fi expuse în Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe pe toată durata festivalului, respectiv în perioada 19-22 septembrie.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.