CULTURA 16 mai 2019

Impresii despre clubul de lectură „Ești cool şi dacă citești!”

de Covasna Media | 2747 vizualizări

„Un club de lectură este o experiență deosebită în viața unui cititor și nu se aseamănă cu niciun alt fel de eveniment legat de cărți. Un astfel de club este o mică adunare de pasionați ai beletristicii, cei care au citit o carte și care își împărtășesc experiența lecturii. Întâlnirea lor nu înseamnă doar lăudarea cărții ci și, de foarte multe ori, criticarea ei, adică emiterea unor opinii obiective despre valoarea textului. Un club de carte te învață ce înseamnă toleranța și creează niște legături între participanți pe care nu le mai regăsești în alt context. Acest lucru am făcut și noi, elevi și profesori ai Colegiului Național„ Mihai Viteazul”. Mi-a plăcut această activitate, deoarece îmi place mult să citesc și mereu simt nevoia să vorbesc și să schimb cu cineva păreri despre ceea ce lecturez. În cadrului clubului de lectură am putut să îmi exprim opinia și să ascult și părerea celorlalți cititori. Și, evident, am să particip cu drag și la viitoarele întâlniri.”

(Zsunkuly Andrea, cl. a X-a A)

„Miercuri, în data de 8 mai, s-a desfășurat prima ediție a clubului de carte Ești cool și dacă citești!. Cu această ocazie, iubitorii de lectură, fie ei elevi sau profesori, au avut prilejul de a se exprima liber, de a împărtăși idei și experiențe și de a descoperi noi autori și genuri literare. Romanul ales a fost Umbra vântului de Carlos Ruiz Zafόn, o carte minunată despre frumusețile literaturii, despre iubiri și decepții, dar și despre răutate și dezumanizare. Cu o intrigă extraordinar construită, personaje memorabile și un cadru aparte, povestea lui Zafόn ne-a cucerit pe toți de la primele pagini.

Am găsit o atmosferă caldă, întreținută tocmai de pasiunea noastră comună pentru lectură, un cadru în care arta cuvintelor a fost la ea acasă. Cu toții aveam în comun bucuria de a fi descoperit povești uimitoare care ne-au marcat pe fiecare. Am dezbătut idei, am justificat sau condamnat personaje și am confirmat încă o dată puterea cărților de a îmbogăți suflete și de a uni oameni. Părerile diferite nu ne-au descurajat, ci ne-au întărit credința în mărturisirea lui Zafόn: „ Cărţile sunt oglinzi: vezi în ele numai ceea ce ai deja în tine.”

Am plecat acasă cu o nouă experiență minunată, mai motivați să citim și nerăbdători să participăm la următoarea ediție.”

(Negoiță Mara, cl. a X-a A)

Ești cool și dacă citești!, cred că e cel mai potrivit titlu pentru o astfel de activitate care își propune să îi facă pe tineri să-și regăsească atracția pentru citit. Având în vedere că în ziua de azi uneori ești criticat dacă citești, un astfel de club de lectură este cel mai potrivit pentru persoanele care nu se tem să-și recunoască pasiunea.

Ce-ți poți dori mai mult decât un loc în care te poți transpune în cele mai fantastice lumi? Din punctul meu de vedere, nimic. Acest loc îți oferă șansa de a împărtăși idei și opinii cu oameni care au aceleași înclinații, dar și de a descoperi diferite stiluri de cărți, altele decât ceea ce preferi tu.”

(Bodor Adriana, cl. a X-a D)

„Din punctul meu de vedere, activitatea Ești cool și dacă citești! a fost foarte interesantă. A reușit să îmi capteze atenția prin discuțiile colegilor, dar și prin informațiile oferite de doamnele profesoare. Faptul că am participat a  fost o mare plăcere pentru mine, deoarece întâlnirea m-a purtat într-o zonă a cititului care mie îmi conferă o senzație unică. Clubul de lectură m-a determinat să sorb fiecare cuvânt al paginilor care alcătuiesc o carte.”

(Ciobanu Andreas-Ionuț, cl. a X-a D)

„Întâlnirea clubului de lectură Ești cool și dacă citești! a fost una interactivă. Ceea ce mi-a plăcut a fost faptul că părerile noastre referitoare la romanul Umbra vântului au fost ascultate și am aflat detalii despre autor din prezentarea doamnei profesoare. Chiar dacă întâlnirea a avut loc  într-o după-amiază mohorâtă de miercuri, atmosfera clubului de lectură a fost una relaxantă. Mărturisesc că ceea ce m-a făcut să particip la această activitate a fost curiozitatea. Abia aștept următoarea întâlnire!

(Darvas Xenia cl. a IX-a B)

„A fost o întâlnire de suflet, într-o atmosferă prietenoasă. Discuțiile pe baza romanului m-au captivat. Impresiile colegelor mele m-au făcut să-mi doresc să citesc întreaga tetralogie a lui Zafón. Din punctul meu de vedere a fost o alegere bună ca  romanul Umbra vântului să deschidă seria întâlnirilor clubului de lectură.”

(Oprea Ionela cl. a IX-a B)

„Ideea unui club de lectură mi s-a părut foarte interesantă, așa că am ales să particip la dezbaterea primei cărți propuse Umbra vântului. Am fost plăcut surprinsă atât de prezentarea făcută de doamna profesoară, cât și de ceilalți colegi. La terminarea întâlnirii mi-am propus să particip la fiecare dezbatere și să citesc toate cărțile.”

(Miron Maria cl. a IX-a B)

„Iniţiativa clubului de lectură – „Eşti cool şi dacă citeşti!” aparţine celegelor mele, doamnele profesoare Vişan Cristina şi Telea Comnea Cristina. Este o iniţiativă extraordinară deoarece se adresează atât elevilor pentru care cititul este deja o abilitate de viaţă, dar şi acelor elevi care îşi doresc să citească, dar care poate nu au găsit cartea potrivită sau anturajul în care această abilitate este o realitate.

Cartea aleasă pentru prima întânire a fost „Umbra vântului” a scriitorului spaniol Carlo Ruiz Zafon  şi cred că această alegere nu a fost una întâmplătoare deoarece cartea este în acelaşi timp o lectură plăcută, dar şi o pledoarie pentru citit şi pentru importanţa cărţilor în vieţile noastre, indiferent de vârstă şi preocupările pe care le avem.

Ne dorim cu toţii ca cititul şi acest club de lectură să devină o preocupare constantă în viaţa elevilor noştri”.

(Prof. Maria Băilă)

Precizăm că următoarea întâlnire a clubului nostru se va desfășura în 5 iunie 2019, ora 14, iar cartea propusă dezbaterii este romanul „Femeia în fața oglinzii” a scriitorului de limbă franceză Eric-Emmanuel Schmitt.

Prof. Maria Băilă, Liliana Grosar

Colegiul Național„ Mihai Viteazul”

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.