CULTURA 4 octombrie 2022

G7 – Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a ajuns în etapa finală

de Covasna Media | 971 vizualizări

Începe Ediţia 13 a Zilelor Ţinutului Secuiesc –  un Program cultural conceput a se desfăşura în toamna fiecărui an, care este produsul unui parteneriat cultural între Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş.  Este vorba de un Program cultural complex şi pe termen lung, care se integrează în efortul de a face din cultură un adevărat instrument de comunicare şi dezvoltare comunitară şi regională, iar SCOPUL său este: să stimuleze resursele creative din zonă, să activeze şi să formeze noi publicuri, să încurajeze parteneriatul cultural între instituţii şi localităţi din Secuime, pentru a exploata împreună, şi în folosul comunităţilor locale, VALOAREA DE BRAND pe care denumirea istorică de Ţinutul Secuiesc o are.

Unul dintre cele mai importante proiecte din Programul Zilelor Ţinutului Secuiesc  este  Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc / Székelyföldi Grafikai Biennálé / Graphic Art Biennial of Szeklerland,  un  proiect internaţional de arte vizuale, care s-a născut în anul 2010 şi care în 2022 a ajuns la Ediţia 7-G7.

Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc a devenit  un prestigios spaţiu de întâlnire şi competiţie profesională, câştigând recunoaşterea lumii artistice şi un loc pe harta graficii internaţionale. Importanţa Bienalei de Grafică din Secuime este confirmată de graficienii din cele mai diverse ţări ale lumii, care au participat în număr din ce în ce mai mare la ediţiile de până acum ale acestui Proiect de arte vizuale. De pildă, la Ediţia G7, 844 de artişti din 62 de ţări au trimis 2000 de lucrări pe adresa Bienalei de Grafică din Secuime.  Din acest număr, Juriul Bienalei a selectat 303 lucrări pentru Expoziţia G7. 

Bienala G7 se va desfăşura între 5-7 octombrie, la Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc, conform următorului Program:   

-  miercuri, 5 octombrie 2022,  ora 17:00, la Casa cu Arade din Sfântu Gheorghe, vernisajul Expoziției individuale a artistului thailandez Mettrai Pongchomporn, câștigătorul G6 –  Ediţia 6 a  Bienalei de Grafică din Ținutul Secuiesc.

- miercuri, 5 octombrie, ora 19:00, vernisajul Expoziției PASĂREA TRĂIEȘTE / Imre Baász – mărturii și ideea tiparului, în Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA. Expoziția este organizată de artiștii Dénes Miklósi și Vilmos Koter, alături de echipa Spațiului Expozițional de Artă Contemporană MAGMA.

- joi, 6 octombrie,  ora 17:00, deschiderea oficială a Bienalei G7 și ceremonia de decernare a Premiilor G7. 

- vineri, 7 octombrie, de la ora 17:00, la Muzeul Secuiesc al Ciucului, vernisajul Expoziției G7, cu participarea lui  Apor S. Ferencz, curatorul Bienalei, și Eszter Túros, istoric de artă. 

Juriul G7 este alcătuit din reprezentanți de renume internațional ai Graficii: Prof. Dr. Bogdan Achimescu, profesor la Universitatea de Arte din Cracovia;  Prof. Dr. Erőss István, rectorul Universității Maghiare de Arte Plastice;  Prof. Dr. Adriana Lucaciu, profesor la Facultatea de Arte Plastice a Universității de Vest din Timișoara;  Dr. Andrea Pézman, lector la Departamentul de Arte Grafice al Universității de Arte Plastice din Bratislava;  Dr. Beáta Bordás, istoric de artă, directoarea Centrului de Artă din Transilvania din Sfântu Gheorghe;  Dr. József Szurcsik, rector adjunct și conferențiar șef de catedră la Universitatea Maghiară de Arte Plastice;  Apor S. Ferencz, artist plastic, curatorul Bienalei G7. 

Organizatori: Centrul de Cultură al Judeţului Covasna, Consiliile Județene Covasna, Harghita și Mureș, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Centrul de Artă din Transilvania, Primăria Miercurea-Ciuc, Muzeul Secuiesc al Ciucului, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, Muzeul Județean Mureș, Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA și Muzeul Național Secuiesc.

Detalii despre etapele, Programul şi Premiile G7 pe pagina Proiectului https://www.facebook.com/grafikaiszemle.

(Sursa: comunicat de presă)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.