CULTURA 24 mai 2022

FLOW4 – Festival Internațional de Teatru Mișcare

de Covasna Media | 909 vizualizări

FLOW4, unul dintre cele mai importante festivaluri de dans contemporan din regiune, va avea loc în acest an la Sfântu Gheorghe, în perioada 27 iunie - 3 iulie. Ediția din acest an va cuprinde un program bogat în spectacole reprezentative din întreaga lume și va oferi participanților o perspectivă fresh asupra tendințelor actuale ale dansului contemporan.

Festivalul Internațional de Teatru de Mișcare FLOW a luat naștere în 2015 cu ocazia aniversării a zece ani de existență a trupei M Studio. Festivalul a fost organizat o dată la doi ani, la sfârșitul lunii noiembrie, dar din cauza regulilor și măsurilor legate de situația pandemică, anul trecut această perioadă a fost inconvenabilă. Edițiile anterioare au încercat să ofere o perspectivă nouă asupra diferitelor tendințe actuale ale dansului contemporan și teatrului de mișcare la nivel internațional, acest principiu estetic ghidează și ediția a patra. În ultimii ani, festivalul a invitat artiști și trupe reprezentative precum FrenÁk Company, Emanuel Gat Dance, Hannes Langolf & Ermira Goro (DV8 Physical Theatre), Fehér Ferenc, Josef Nadj, Horváth Csaba și Compania Forte, oferind astfel publicului larg o serie de coregrafii și companii inedite.

Ediția din acest an a festivalului se va deschide cu premiera spectacolului trupei M Studio pe 27 iunie, ora 19.00 în Studioul de Dans Háromszék. Spectacolul romeo@julia.com în coregrafia lui FrenÁk este o reinterpretare a dramei clasice Romeo și Julieta. Coregraful lucrează a treia oară la M Studio (producții anterioare: Pomană, prezentat în 2017 în cadrul Festivalului FLOW2, și W_all în 2018). Romeo@julia.com prezintă povestea cunoscută într-o nouă abordare, concentrându-se pe dorințele, relațiile, iluziile împlinite și neîmplinite ale celor două personaje centrale.

Două spectacole din acest an vor explora stările de solitudine și izolare, respectiv posibilitățile de conectare umană care au fost experiențele definitorii ale ultimilor doi ani și jumătate. Prima producție este spectacolul The Others (Les Autres) al Companiei Anton Lachky (BE) care va avea loc în Studioul de Dans Háromszék pe 29 iunie. Góbi Dance Company (HU) va prezenta producția Island, o un duet al dansatorilor Milán Maurer și Rita Góbi, artiști care reprezintă limbaje de dans radical diferite și care explorează intersecțiile dintre aceste limbaje. Spectacolul Island va avea loc pe 30 iunie, tot în Studioul de Dans Háromszék. Numele coregrafului slovac Anton Lachky, respectiv performerii Góbi Rita și Maurer Milán sunt deja familiare publicului local: Anton Lachky a regizat Special Society (prezentat de Central European Dance Theatre) în 2019, Milán Maurer este un artist recurent în cadrul Companiei FrenÁk și al edițiilor anterioare ale festivalului FLOW, iar Góbi Rita a fost prezentă la cea de-a treia ediție FLOW cu producția sa solo, Volitant.

Fehér Ferenc este de asemenea un artist familiar pe scena locală de dans. Regizează la M Studio din 2011, spectacolul Pappa mia (prezentat anul trecut) fiind al cincilea său spectacol la trupă. Coregraful din Budapesta a realizat spectacolele KAMPF, Identitate, Cel Bun, cel Rău și Mama m**ii, precum și producția de mare succes LIFT, care a participat la numeroase festivaluri de dans din străinătate. FLOW4 aduce spectacolul Tofu P. Potter pe 1 iulie, o revenire la tema preferată a coregrafului, mișcarea animalelor. Tofu P. Potter evocă dresajul câinilor, explorând modul în care mișcarea umană se poate transforma în mișcarea unui animal.

Festivalul tematizează problema body shaming-ului prin producția Humans | Bodies | Images, un spectacol în concepția și coregrafia Ioanei Marchidan la Linotip – Centru Independent Coregrafic. Humans | Bodies | Images va avea loc pe 2 iulie de la ora 19 în Studioul de Dans Háromszék.

Cele două producții de mare anvergură ale festivalului sunt OMMA, în coregrafia lui Josef Nadj (FR) și Traces, în coregrafia lui Wim Vandekeybus, realizat cu trupa Ultima Vez (BE).

OMMA și Traces explorează motivele întoarcerii la rădăcini, la elementar, la ancestral: în timp ce OMMA încearcă să se întoarcă la un limbaj de dans tribal, la limbajul ritual al dansului comunităților naturale, prin intermediul a opt dansatori africani, Traces explorează amprentele umane în natură și modul în care natura, ca mediu, este printată pe corpul uman. Spectacolul OMMA poate fi vizionat pe 28 iunie, de la ora 19:00, iar Traces va avea loc pe 3 iulie, de la ora 19:00. Ambele spectacole vor avea loc în sala mare a Teatrului Tamási Áron.

După fiecare reprezentație vor avea loc întâlniri cu publicul și discuții în studioul de dans respectiv în sala mare a teatrului. Programul se  completează cu after-party-uri, cu muzicienii invitați küb_beat, Alexandru Suciu și Mihai Dobre.

Realizarea festivalului este susținut de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna, Fondul Bethlen Gábor, Fondul Cultural Național, Combridge SRL și Fundația Communitas.

Detalii despre festival pot fi găsite pe paginile de Facebook, Instagram și Vimeo ale trupei și pe www.m-studio.ro.

Biletele sunt deja disponibile în Biroul de Organizare din Sfântu Gheorghe și pe www.biletmaster.ro: prețul unui bilet întreg este de 35 de lei, biletele cu reducere (elevi, studenți, pensionari) se pot cumpăra la prețul 20 de lei. Pentru premiera spectacolului M Studio este valabil prețul obișnuit de 20 de lei.

(M Studio)

Fotografii: Humans | Bodies | Images (Adi Bulboaca), OMMA (Sophie Carles)

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.