CULTURA 10 septembrie 2021

Filmul documentar „Viaţa – manual de utilizare”, lansat vineri la Centrul Cultural din Covasna

de Agerpres | 886 vizualizări

„Viaţa – manual de utilizare”, un film ai cărui protagonişti sunt mai mulţi oameni din Voineşti-Covasna, unii ajunşi la vârste venerabile, va fi lansat vineri, la Centrul Cultural din localitate.

Vicepreşedintele Asociaţiei Cultural Creştine „Justinian Teculescu”, Mihai Tozlovanu, a declarat că documentarul, realizat de Bogdan Fanariu, cuprinde mărturiile a 11 persoane de diferite profesii, care şi-au trăit vieţile „frumos şi cu folos” şi care au acceptat să vorbească despre experienţele lor.

„Viaţa – manual de utilizare mi s-a părut un titlu foarte cu schepis, aşa, fiindcă foarte mulţi dintre noi trăim, dar nu ştim de ce şi parcă nu ştim să profităm de această viaţă, parcă nici nu ştim ce să facem cu ea, ne-o irosim aiurea, pur şi simplu. Ne-am gândit că fiecare om în vârstă are ceva de spus, are o experienţă de viaţă şi are ceva de lăsat nepoţilor şi strănepoţilor. Asta am vrut să subliniem în film: faptul că de la ei avem ce învăţa. Domnul Bodgan Fanariu, care a realizat acest film, a scos la iveală un cuvânt care se cheamă memoricid (...), care în acest context se pliază foarte bine, pentru că încet-încet îi uităm pe bătrâni, încet-încet o să uităm ce au făcut. Nu avem filme, nu avem mărturii cu ei şi aşa, numai din memorie, e mai greu (...) Avem oameni de la 70 până la 96 de ani intervievaţi, locuitori ai oraşului Covasna, care au în spate o groază de experienţă de viaţă, care au văzut multe, care ştiu multe, oameni mai mult sau mai puţin şcoliţi, mai mult sau mai puţin citiţi, dar care au o viziune frumoasă asupra vieţii. Sunt oameni senini, oameni trecuţi prin viaţă, prin greutăţi, dar care sunt detaşaţi de ele şi pot să privească de sus, oarecum, în urmă viaţa lor. Cei intervievaţi, sunt 11 venerabilii seniori din Voineşti-Covasna, de diverse profesii, de diverse categorii sociale şi care chiar au ceva de spus”, a precizat Mihai Tozlovanu.

Acesta a menţionat că printre protagonişti se numără Mircea Cojan, fost oier, Bujor Vrânceanu, fost meteorolog la staţia Lăcăuţi, inginerul zootehnist Nicolae Oprea, inginerul agronom George Posea, pădurarul Gheorghe Cojan şi fosta învăţătoare Lucreţia Olărescu, iar o parte dintre ei vor fi prezenţi la lansarea filmului.

„În ce priveşte criteriile de alegere a protagoniştilor, nu am avut nişte criterii foarte, foarte clare, am căutat pur şi simplu experienţa de viaţă şi dacă a fost o vârstă cât mai înaintată a fost un avantaj. Din păcate, ne-am trezit cam târziu şi foarte mulţi au decedat între timp, persoane care s-ar fi pliat pe ideea acestui film”, a mai spus vicepreşedintele asociaţiei „Justinian Teculescu” din Covasna.

Mihai Tozlovanu a menţionat că ar dori, pe viitor, să realizeze un film similar cu români de dincolo de Prut, din Republica Moldova.

„Cred că ar fi o idee foarte bună, pentru că acei oameni ar avea foarte multe de povestit. Au trăit cu totul şi cu totul altă viaţă decât noi aici în România. Sunt români de-ai noştri şi cred că ar fi foarte nimerit să facem o replică a acestui film acolo”, a declarat Mihai Tozlovanu.

Premiera filmului „Viaţa – manual de utilizare” va avea loc vineri, de la ora 18, la Centrul Cultural din Covasna şi va fi urmată de vernisajul expoziţiei de pictură a artistei Roxana Barbu.

„Vă aşteptăm cu mult mult drag, vă aşteptăm cu covor roşu ca la Hollywood şi cu atmosferă festivă. Ulterior, filmul îl vom posta pe Youtube ca să poată fi văzut, să rămână mărturie a ceea ce am făcut noi şi ce au avut de spus seniorii noştri”, a adăugat acesta.

Documentarul a fost realizat de Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu” printr-un proiect finanţat de Consiliul Local Covasna.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.