CULTURA 27 aprilie 2022

Festival de muzică stradală, SzimPlatz şi spectacol pirotehnic

de Covasna Media | 1030 vizualizări

Cadrul „clasic” al Zilelor Sfântu Gheorghe prinde încet, dar sigur contur: după ce săptămâna culturală și weekendul de festival au fost „umplute” cu conținut de calitate, marți, în cadrul conferinței de presă a organizatorilor, a fost anunţat că la ediția din acest an a Zilelor Orașului vor fi din nou prezente Festivalul de Muzică Stradală și SzimPlatz. De asemenea, caietul program a fost înlocuit de coduri QR, iar la finalul evenimentelor va avea loc un spectacol pirotehnic în Piaţa Centrală.

La conferința de presă organizată la Szimpla, Józsi Győző a declarat că, după o încercare reușită în 2019, scopul este din nou de a crea o insulă în Piața Sfântul Gheorghe, unde să nu se producă deșeuri nocive.

„Suntem serioși în ceea ce privește crearea unei zone cu „zero deșeuri”, în care nu pot fi folosite ambalaje, sticlă, farfurii sau tacâmuri care nu pot fi reciclate. Înainte era deplorabil să vezi cum angajații companiei publice de salubritate adunau – la propriu – tone de plastic din piață, am oprit acest lucru acum trei ani, iar acum ne pregătim să facem același lucru”, a declarat proprietarul Szimpla.

Potrivit antreprenorului, la inițiativa lor, Consiliul Local a semnat un contract cu cei aproximativ 20 de comercianţi de street food şi craft beer din Piața Sfântul Gheorghe, prin care aceştia se angajează să nu folosească plastic.

„De ani de zile evităm utilizarea materialelor poluante de unică folosință și am văzut că oamenii, indiferent de vârstă, sunt dispuși să plătească o garanție pentru un pahar returnabil și vor plăti câțiva lei în plus pentru o farfurie de hârtie dacă știu că protejează mediul înconjurător”, a adăugat organizatorul SzimPlatz.

La festivalul Street Food veți putea cumpăra produse de calitate, beri artizanale unice și specialități dulci. Rulotele își vor ocupa locurile în piață miercuri, iar cele mai multe dintre ele vor fi gata de funcționare până seara. Vor fi 14 comercianţi de street food, cu produse şi specificuri diferite, patru producători de bere artizanală, două crame şi o distilerie.

Zona SzimPlatz va fi una aparte, de tipul chill zone, urmând să fie amplasat şi un cort de 240 de mp, în care vor putea fi ascultate stiluri muzicale diferite, de la jazz, soul-funk, până la stiluri underground, şi chiar techno sau house. Volumul boxelor nu va fi foarte tare, pentru a nu deranja locuitorii din zonă, dar şi pentru a permite discuţii între participanţi la un pahar de bere sau vin, iar de atmosferă se vor ocupa 15 DJ veniţi inclusiv din Cluj, Mureş, Harghita sau Ungaria.

Una dintre noutăţile acestui an la SzimPlatz va fi proiectarea prin video mapping pe clădirile din jurul Pieţei Sfântul Gheorghe a unor imagini care să completeze atmosfera de sărbătoare pentru toţi cei care vor ajunge în acel perimetru.

În ceea ce privește festivalul de muzică stradală, organizatorii au declarat că vor fi reprezentaţii din partea unui număr de 9 formaţii şi artişti, care vor putea fi văzuţi prin rotaţie zilnic între orele 14:00-16:00 în zona SzimPlatz sau în grădina Restuarantului Park.

Publicul larg va putea accesa programul complet al evenimentelor pe www.zilelesfantugheorghe.ro sau prin scanarea cu dispozitivele mobile a codurilor QR care vor fi amplasate în zona centrală a oraşului.

Zilele Sfântu Gheorghe din acest an se vor încheia cu un spectacol pirotehnic care va avea o durată de 5-6 minute și în care toată recuzita de pe scenă până la stâlpii de iluminat din Piaţa Centrală vor fi „în flăcări”, iar focul vă va înconjura practic în timp ce vă aflați în piață.

Restricţiile de circulaţie vor intra în vigoare din seara zilei de marţi, 26 aprilie ora 19:00 şi vor fi valabile până luni, 2 mai, ora 09:00, în toată zona centrală a oraşului. Detalii găsiţi AICI.

Program SzimPlatz / Festivalul de Muzică Stradală (în Piaţa Sfântul Gheorghe)

28 aprilie, joi

15:00-17:30     Buff

18:00-20:30     Dobri

21:00-23:30     Karak

29 aprilie, vineri

12:00-15:30     Meo Culpa

15:50-16:30     SUF – Candyman Duo

16:40-17:20     SUF – Brass Time

17:30-20:30     Urban Vinyl

21:00-23:30     Barna

30 aprilie, sâmbătă

12:00-14:30     Glüon

15:00-15:40     SUF – Naninski&Figaro

15:50-16:30     SUF – Selfish Murphy Ac. Trio

16:40-17:20     SUF – Jackberry

17:30-18:30     VEKT

19:00-19:30     küb_beat

20:00-21:30     Önismereti Diszkó

22:00-23:30     Urban Vinyl

1 mai, duminică

16:30-18:00     Grid

18:30-20:00     Gusoline

20:30-22:00     DJ Beast

29 aprilie – 1 mai (în mai multe locații din oraș între orele 12:00–17:00):

Hlásznyik Attila – magic spray paint artist

Brass Time – spectacol

Candyman Duo – rockabilly

Spontán Zenekar – muzică populară

Selfish Murphy Acoustic Trio – Traditional Irish Music

Naninski & Figaro – artişti

Bazsi & The Brothers – breakdance

Jackberry – bluegrass

Jenifer Mohebbi – chitară voce

BRASS TIME

BrassTime, premiat de mai multe ori de public, a fost înființat în 2018 cu scopul de a arăta cum pot fi folosite instrumentele de suflat acustice pentru a crea o atmosferă de festival și spectacole de muzică live pentru cât mai mulți oameni de toate vârstele. Membrii orchestrei au o diplomă universitară în muzică și mulți ani de experiență în orchestre, astfel încât cântă la instrumentele lor la un nivel profesionist atât în muzica clasică, cât și în cea populară. Concertele lor oferă o interpretare unică și specială, pe care publicul nu o vede și nu o aude în fiecare zi. În ciuda dimensiunilor sale reduse, BrassTime reușește să mobilizeze o energie extraordinară. Pe lângă compozițiile proprii, repertoriul lor include hituri populare care sună familiar pentru oameni de toate vârstele.

CANDYMAN DUO

O adevărată experiență de concert de big band, cu o atmosferă fantastică, cu doar două persoane.

Stiluri: Rockabilly, Rock, Pop, Country, Blues, Umor, Drăguţ

 Aceasta este o rețetă cu adevărat genială.

Orchestra este garantată să ofere un divertisment de neuitat și o experiență muzicală memorabilă, după cum o reflectă și numărul mare de invitații. 

Adevărata descoperire în rândul formațiilor care reprezintă subcultura muzicii oldies a fost X Factor 2018 Ungaria, unde, după multe, multe runde de calificare, trupa a fost singura formație care a terminat pe locul șase din aproape 4.000 de concurenți.

De atunci, trupa a interpretat cover-uri rockabilly ale hiturilor retro din anii ’90 și de peste hotare, dar și cover-uri rockabilly ale hiturilor mondiale actuale, spre marea încântare a publicului.

BAZSI AND THE BROTHERS

Bazsi and the Brothers este un grup de breakdance format de frații Rónaszéki și prietenul lor Bazsi. Membrii grupului dansează de peste 20 de ani. În acești ani, au reușit să distreze publicul din Ungaria și din alte țări la diverse festivaluri de stradă, circuri și multe alte evenimente. Producțiile lor combină elemente spectaculoase de breakdance cu umor, oferind un divertisment excelent pentru toate vârstele. 

NANINSKI & FIGARO

Naninski și Figaro sunt comedianți, dansatori, magicieni și acrobați care încântă publicul cu spectacolele lor unice. Copiii și adulții se pot bucura împreună de spectacolele lor, cu reprezentații spectaculoase și comice care vor lăsa o impresie de durată asupra tuturor.

SPONTÁN ZENEKAR

Muzicieni populari din Sfântu Gheorghe.

SELFISH MURPHY ACOUSTIC TRIO

SELFISH MURPHY a fost înființată în 2011. Muzica celtică devine din ce în ce mai populară, așa că am dori să o facem să placă și să evocăm atmosfera puburilor irlandeze prin spectacolul nostru. În cadrul spectacolului ACOUSTIC TRIO, cântăm în principal melodii tradiționale irlandeze-celtice în versiuni instrumentale.

JACKBERRY

Spectacolul prezintă melodii clasice de blues, bluegrass, country și swing, dar cu o mică schimbare.

JENIFER MOHEBBI

Jenifer Mohebbi este o artistă indie folk cu influențe rock din orașul Miercurea Ciuc. Atrasă de artă în diferitele ei forme este în strânsă concordanță cu natura care o inspiră. Cu timbrul său aparte va interpreta piese de la artiști precum Damien Rice. Debutul său a avut loc pe scena din Miercurea Ciuc in anul 2019, fiind urmat de multe alte concerte printre care se numără si Festivalul Internațional Dob Ban.

HLÁSZNYIK ATTILA – magic spray paint artist.

Sursa: zilelesfantugheorghe.ro

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.