CULTURA 19 iunie 2013

Expoziţie inedită la Centrul de Cultură Arcuş

de Monica Vrânceanu | 1103 vizualizări

Fioghin Calistru picturi 15

Fioghin Calistru 7 decupat

Fioghin Calistru picturi 14

Picturile lui Fioghin Calistru, expuse în cinci secţiuni diferite

Pe 21 iunie, Centrul de Cultură Arcuş prezintă „Expoziţia de pictură şi linii negre” semnată Fioghin Calistru. Lucrările vor fi expuse în cinci locaţii ale Centrului de Cultură, fiind împărţite pe secţiuni. Astfel, tablourile cu flori şi nudurile vor fi expuse în Galeria din Grajd, în cadrul secţiunii Blumen Simphony, iar în Grajdul de fân îşi va găsi locul secţiunea intitulată Linii Negre – desene şi schiţe. Celelalte trei secţiuni vor fi expuse în incinta Castelului: în sala de concerte secţiunea Portrete, în Salonul mare secţiunea Peisaje – Moldova, România şi Germania, iar secţiunea Dunărea şi Marea va fi expusă în Salonul mic.

Artist expus în toată lumea

Fioghin Calistru este cunoscut ca fiind un pictor excentric, care pictează biserici, icoane, peisaje, portrete şi tablouri de toate felurile – toate pe pânză. Lucrează inclusiv mozaic în aur şi are la activ câteva mii de lucrări, multe dintre ele expuse în zeci de locaţii din lumea întreagă. De 12 ani, artistul locuieşte în Sfântu Gheorghe, unde continuă să lucreze cu aceeaşi dedicare pentru artă.

Într-o prezentare a pictorului pentru Centrul de Cultură Arcuş, istoricul de artă Vladimir Bulat mărturiseşte că îl asocia pe acesta cu luptătorul anticomunist al Chişinăului anilor ’80.

„Fioghin Calistru a purtat în pubic pe străzile Chişinăului, pentru prima oară după decenii, drapel multricolor românesc. A fost arestat pentru asta, bătut, umilit, amenințat cu moartea. Era un pictor tînăr, non-conformist, cu studii de pictură la Tallinn, foarte talentat, care alături de pictură, expoziții și dialoguri despre artă, înțelegea că tocmai a sosit vremea în care leșul intrat în putrefacție al comunismului trebuie înlăturat din curtea strămoșească, îngropat pentru totdeauna (…). În anii ’90 – a înțeles că ciocoii comunismului au devenit magnații capitalismului, și atunci a luat calea pribegiei, a străinătății, pentru a putea picta liber (…). A trăit și a pătimit mult în Occident, dar a rămas fidel acestei muze care nu l-a lăsat niciodată liber – pictura (…). Calistru pictează așa cum este: monumental, direct, frontal și debordant de sincer, dar și ghiduș-sentimental. Nu a căutat niciodată să placă publicului, dimpotrivă l-a convins pe cel din urmă că pictura nu trebuie să fie doar frumoasă, ci și (mai ales) necesară. Omul are nevoie de pictură, de artă – pentru a se menține în statutul de om!”, spune Bulat, care consideră că „pictura lui Calistru nu are nimic spectaculos în afara substanței picturii însăși”.

Expoziţia de la Arcuş, un adevărat eveniment

Pe Fioghin Calistru, care a făcut inclusiv închisoare în Germania, Vladmir Bulat îl mai consideră a fi şi un „personaj istoric” care se fereşte de superficialitatea vremurilor actuale, displăcându-i profund politicienii, vedetele de carton şi în general tot acest mediu veşnic schimbător şi în mare parte fără valori profunde.

„Expoziţia de la Arcuş este cu adevărat un eveniment de prim rang. Fioghin Calistru propune o garnitură expozițională compusă din cinci compartimente-vagon. În fiecare dintre acestea, denumite în chip separat: Blumen simphonyPortretePeisajeDunărea și Marea, Linii Negre – ne va demonstra cât de bine mânuiește secretele picturii în ulei, ale desenului, acuarelei, peniței, cărbunelui (…)”, a mai spus Bulat.

Potrivit istoricului de artă, în cadrul expoziţiei de la Arcuş vor putea fi vizualizate lucrări ce marchează stilul inconfundabil al lui Fioghin Calistru, inclusiv un desen emoţionant realizat în închisoarea din Ulm, Germania, pe care pictorul l-a trimis în 1998 fiului său, de ziua acestuia.

Pasionaţii de artă îi pot cumpăra lucrările

Directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila, ne-a declarat că pentru vernisajul de vineri va fi pus la dispoziţia publicului un autobuz care va pleca la ora 18,30 din faţa Teatrului din Sfântu Gheorghe. Intrarea este gratuită, iar expoziţia va fi deschisă până la finele lunii viitoare. Kopacz Attila a mai spus că la Arcuş va fi amenajat inclusiv un bazar cu lucrări de dimensiuni mai mici ale artistului, acestea putând fi cumpărate pe loc. Şi picturile cuprinse în expoziţie vor putea fi achiziţionate de doritori, însă acest lucru va fi posibil numai după închiderea expoziţiei.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.