CULTURA 18 septembrie 2019

Enescu, omagiat la nivel înalt de un covăsnean

de Covasna Media | 1436 vizualizări

Artistul Lőrincz Róbert semnează o lucrare selectată în expoziția „Imaginile lui Enescu” 

Lucrarea tânărului artist din Sfântu Gheorghe Lőrincz Róbert este expusă zilele acestea la Biblioteca Națională a României din București, în cadrul expoziției „Imaginile lui Enescu”. Opera covăsneanului în vârstă de 24 de ani a fost aleasă printre cele mai bune 30 din țară, în urma Concursului Național de Artă. Expoziția este deschisă în perioada 16 - 22 septembrie. 

Printre cele mai bune lucrări de artă din țară dedicate marelui Enescu se găsește și cea a absolventului Liceului de Artă „Plugor Sándor”, Lőrincz Róbert. Aceasta a fost selectată între primele 30 cele mai bune din aproape 180 de creații prezentate din toată țara.  

În cadrul concursului, artiștii vizuali au fost invitați să transpună în imagini una dintre următoarele piese enesciene: Impresii din copilărie; Sonata pentru vioară și pian; Uvertura „Vox Maris”;  Suita nr. 3 pentru orchestră – „Săteasca”; Suita nr. 2 pentru pian; Suita nr. 3 pentru pian – Pièces impromptues, op. 18; Șapte cântece pe versuri de Clément Marot.

Lőrincz Róbert, în vârstă de 24 de ani din Sfântu Gheorghe, a absolvit în 2014 Liceul de Artă „Plugor Sándor”. În 2017, tânărul a finalizat studiile la Facultatea de Pictură din cadrul  Universității de Artă și Design din Cluj Napoca, iar anul acesta a obținut și diploma de Master la aceeași facultate. 

Talentul său a fost apreciat de-a lungul anilor în competițiile în care s-a înscris. De exemplu, în 2013, covăsneanul a câștigat Concursul Național „Carmen Sylva” pentru Tinere Talente, categoria Pictură, cu 5 lucrări, prezentate la expoziția temporară la Castelul Pelișor din Sinaia. 

Mai mult, Lőrincz Róbert a fost distins cu diplomă și medalie în cadrul Galei Festive pentru aniversarea a 550 de ani de existență a orașului Sfântu Gheorghe, în 21 decembrie 2011, la Teatrul „Tamási Áron”, ocazie cu care a donat orașului o lucrare proprie. 

Cât despre cea mai nouă reușită a talentatului artist din Sfântu Gheorghe, aceasta poate fi văzută accesând pagina de concurs, www.imaginileluienescu.ro/index.php/lucrari-selectate-in-concurs

Concursul Național de Artă „Imaginile lui Enescu” a fost realizat de organizatorul Festivalului Internațional „George Enescu” (Artexim), în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin intermediul Centrului Cultural Expo Arte, ca parte a seriei programelor asociate ediției 2019 a Festivalului, și beneficiază de sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici, al Universității Naționale de Arte București, al Universității Naționale de Artă și Design din Cluj-Napoca și al Universității de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design. Implementarea proiectului a fost realizată cu sprijinul Proiectului Cultural „Contemporanii”.

Expoziția „Imaginile lui Enescu” poate fi văzută la Biblioteca Națională până în data de 22 septembrie 2019. Intrarea este liberă.               

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.