CULTURA 28 mai 2021

Ediţia 2021 a Festivalului DbutanT, dedicată regizorilor; CJ sprijină organizarea concursului cu 10.000 lei

de Agerpres | 1133 vizualizări

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului DbutanT, care va fi organizată în toamna acestui an de Teatrul „Andrei Mureşanu“ din Sfântu Gheorghe, va fi dedicată regizorilor debutanţi, evenimentul fiind sprijinit financiar de Consiliul Judeţean Covasna cu suma de 10.000 de lei.

Conducerea teatrului a menţionat că festivalul-concurs DbutanT este singurul din ţară care se adresează artiştilor debutanţi, acesta bucurându-se de succes atât în rândul artiştilor aflaţi la început de carieră, cât şi în rândul publicului covăsnean, dovadă fiind faptul că sălile teatrului au fost arhipline la fiecare reprezentaţie, fiind necesară suplimentarea locurilor la toate spectacolele invitate.

„Fiecare ediţie este dedicată unei alte categorii artistice. Astfel ediţia întâi a fost dedicată actorilor, a doua regizorilor, a treia scenografilor, a patra compozitorilor de muzică de teatru şi coregrafilor, iar cea de-a cincea actorilor. Într-un ciclu prestabilit, ediţia din 2021 aduce în atenţia juriului regizorii debutanţi. Conceptul gândi de organizatori la iniţierea acestui program, structurat în proiecte anuale, are la bază tocmai această ciclicitate, astfel că, în ediţiile viitoare, categoriile artistice sunt reluate în aceeaşi ordine, fiind dedicate noilor generaţii de absolvenţi de facultate, master sau studii doctorale“, a precizat managerul teatrului, Anna-Maria Popa.

Potrivit acesteia, pe lângă caracteristica culturală, proiectul include şi o latură educativă, cei cinci membri ai juriului, format începând cu ediţia a treia din specialişti din ţară şi străinătate, susţinând workshop-uri tematice atât pentru artiştii nominalizaţi, cât şi pentru publicul interesat.

Astfel, printre participanţi s-au numărat an de an şi mulţi tineri covăsneni, în special elevi ai Liceului de Arte Plugor Sandor din Sfântu Gheorghe, dar şi ai altor structuri şcolare.

Ediţia din acest an a festivalului DbutanT este programată în perioada 11-17 octombrie, iar Consiliul Judeţean Covasna, reunit joi în şedinţă ordinară, a aprobat încheierea unui parteneriat cu Teatrul „Andrei Mureşanu“ şi acordarea unui sprijin financiar de 10.000 lei pentru organizarea acestui eveniment.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.