CULTURA 10 august 2018

Ediţia 2018 a Taberei Interetnice de Teatru văzută prin ochii participanţilor

de Covasna Media | 902 vizualizări

Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Sfântu Gheorghe, a organizat, între 4-8 august, a patra ediţie a Taberei Interetnice de Teatru. La Tabără au participat tineri români şi maghiari din Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe.

Tabăra s-a desfăşurat la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe şi a avut drept scop crearea unui spaţiu de întâlnire şi de cunoaştere pentru tinerii români şi maghiari, prin jocuri teatrale şi de echipă, exerciţii de autocunoaştere şi de dezvoltarea a personalităţii. Proiectul a fost co-finanțat de către DRI/Departamentul pentru Relații Interetnice - Guvernul României.

Teatrul şi jocul în sine le-au oferit tinerilor participanţi elementele necesare pentru a descoperi bucuria de a fi şi a lucra împreună, în căutarea căilor prin care se poate evita căderea în capcana generalizărilor şi a clişeelor.

Atelierele au fost conduse de Fazakas Misi, conducătorul şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Iustinian Turcu, actorul Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, câştigătorul Premiului UNITER pentru debut din anul aceasta. Pe lângă atelierele teatrale, tinerii au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei.

Despre atmosfera din Tabără depun mărturie opiniile participanţilor:

Maria Stan, Sibiu (17 ani): „Pentru mine tabăra interetnică de teatru a fost o experiență cu totul specială. Am reușit să pătrund și să înțeleg mai bine tainele teatrului și munca din spatele unui spectacol. Am ințeles că arta de a fi actor este ceva complex. În teatru e vorba despre oameni despre liniștea si echilibrul interior. Cu ajutorul atelierelor am descoperit lucruri despre mine dar și despre cei din jurul meu cu care m-am împrietenit ușor neținând cont de etnie. A fost o călătorie cu mine însămi în care mi-am dezvoltat anumite abilități și în care am încercat să corectez ce nu îmi plăcea așa mult la mine. Am reușit să dărâm câteva bariere. Abia aștept sa revin anul viitor.”

Aida Olaru, Timișoara (20 ani): „Energie pozitivă, implicare, emoție, dăruire, reflecție asupra unor teme esențiale dezvoltării unei mentalități sănătoase, lucru în echipă, atenție, învățare. Acestea au fost doar câteva dintre aspectele resimțite în cadrul taberei și a atelierelor, care au dus la o cunoaștere, atât de sine, cât și a unor oameni frumoși și pasionați. O experiență demnă de repetat!”

Kiss Péter, Târgu Mureș (16 ani): „În această tabără am reușit să-mă deschid și alții s-au deschis în fața mea. Astfel, cred că am reușit să cunosc în doar câteva zile oameni noi, și am putut să ne devenim o comunitate adevărată. Este o experiență unică de a lucra, de a gândi, de a se concentra într-oastfel de comunitate, care dorește ceva. Este foarte important pentru mine, faptul că dorința de a face ceva, nu se termină la sfârșitul taberei, ci continuă. Am învățat atât de mult, încât la final omul își dă seama că trebuie să schimbe niște lucruri în viața lui.”

Ana Maria Popa, Sfântu Gheorghe (16 ani): „Această tabără m-a ajutat. M-a ajutat să mă descopăr și să descopăr lumea din jurul meu. Am descoperit lucruri despre mine pe care nu le știam, lucruri bune și lucruri la care mai am de lucrat. Am învățat să mă concentrez și să exprim diferite gânduri doar prin contact vizual, fără a fi nevoie de cuvinte. Am învățat că pe scenă trebuie să fi atent și la cel mai mic detaliu. Și cel mai important lucru, am învățat ca fără dorință și fără pasiune aceste lucruri nu sunt posibile. Am cunoscut persoane noi, persoane incredibile în fața cărora m-am deschis și care la rândul lor s-au deschis in fața mea și cu care am reușit să creez o legătura foarte strânsă. Persoane care mi-au transmis foarte multe. Persoane cu care am lucrat în echipă de-a lungul acestei tabere (…) Această tabără a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea, una pe care nu o voi putea uita și de care sigur îmi voi aduce aminte de fiecare dată.”

Sursă: Facebook/Teatrul Independent Osonó

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.