CULTURA 9 noiembrie 2023

Desene vorbitoare și tunuri de asamblat virtual, printre „vedetele” Muzeului Național Secuiesc

de Iulia Drăghici - Taraș | 768 vizualizări

Muzeul Național Secuiesc îi așteaptă pe iubitorii de istorie, artă, frumos, dar mai ales pe curioși, la expoziții. Printre „vedetele” muzeului recent redeschis și modernizat se numără picturi vorbitoare, expoziții interactive, dar și multe altele.

Obiectivul conducerii muzeului este de a crește numărul de vizitatori, față de perioada de dinaintea restaurării, cu 15 - 20%. Dar pentru a face acest lucru trebuie să stârnească interesul publicului, mai ales al tinerilor. Motiv pentru care câteva dintre exponate au „prins viață” și le vorbesc vizitatorilor. Există, de asemenea, și un joc prin realitate virtuală (VR), prin care cei interesați pot să experimenteze cum este să asambleze… un tun.

Directorul Muzeului Național Secuiesc, Vargha Mihály, a spus miercuri, pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, după un eveniment organizat special pentru publicul de etnie română, că evenimentele de aici se adresează întregii familii, dar vizați sunt în special tinerii, care au nevoie de motive să iasă din lumea virtuală și să intre, cu drag, în cea a culturii.

„Înainte de renovare am avut cam 35 - 40.000 de vizitatori pe an. Acum, prin faptul că am modernizat, sperăm într-o creștere a numărului de vizitatori cam cu 15 - 20%. Asta preconizăm. Dar viața ne va spune cum va fi. (...) Vrem să dăm informații corecte, vrem să fim deschiși și să fim empatici. Asta înseamnă ca fiecare vizitator care intră să se simtă bine. Vrem un muzeu viu, nu cu obiecte moarte, plictisitoare. Vrem să aducem tineretul, care e pierdut în lumea virtuală. Muzeul poate să îl readucă la realitatea istoriei și să aibă și alte îndeletniciri”, ne-a spus directorul Muzeului.

Într-o notă personală, acesta ne-a mărturisit că a vizitat prima dată instituția pe care acum o conduce pe când avea doar 8 ani, într-o excursie cu școala, din Lemnia. Acela a fost momentul în care a descoperit magia culturii și spune că speră să ofere astfel de experiențe și copiilor de azi.

La evenimentul de miercuri, acesta a spus și că instituția se dorește a fi un pod, o legătură între oameni, culturi, generații, etnii și țări.

Vrem să devenim un pod între nații. Nu numai între România și Ungaria, dar și Olanda, Germania, de ce nu Statele Unite. Avem vizitatori cam din toată părțile lumii. Suntem ambasadorii Ținutului Secuiesc și ai României. Trebuie să fim responsabili”, a spus Vargha Mihály.

Dacă ești curios să vezi Muzeul, recent renovat cu fonduri europene (investiție de 25 de milioane de lei), trebuie să știi că acesta poate fi vizitat (în perioada de iarnă) de marți până vineri, între orele 9:00 - 16:00, și sâmbătă și duminică, de la 9:00 - 14:00. Lunea este închis.

Tarifele au rămas aceleași ca până acum, 15 lei pentru adult și 5 lei pentru copil. Avantajos este prețul pentru grupuri, între 15 și 30 de persoane (adică elevi și profesori), de 50 de lei.

Pentru amănunte, detalii despre expoziții, dar și alte informații poți să accesezi și site-ul muzeului, care de asemenea a fost „renovat”: https://sznm.ro/ro/.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.