CULTURA 28 august 2018

Covăsnenii, atrași de lecturile de vară

de Covasna Media | 804 vizualizări

 „Vara se împrumută mai multe cărți decât în alte perioade ale anului”

Aproximativ 60 de mii de tranzacții de împrumut se înregistrază anual la Biblioteca Judeţeană Covasna „Bod Péter”. Bilbioteca are un fond livresc impresionant de 236.399 de cărți. Cei mai mulți cititori se înregistrează în perioada verii.

Biblioteca Judeţeană Covasna „Bod Péter” din Sfântu Gheorghe este una dintre instituțiile culturale cele mai frecventate pe plan local. Anual, bibliotecarii efectuează peste 60 de mii de tranzacții de împrumut. Vara, în perioada vacanțelor, deși programul cu publicul este mai scurt, persoanele care își exprimă interesul pentru lectură, sunt tot mai multe.

„Vara se împrumută mai mult decât în alte sezoane. Ghidurile turistice sunt cele mai solicitate, Italia, Spania, Grecia, cărți care descriu diferite destinații, dar și cărți de beletristică care au ca temă călătoria. Vacanța generează un împrumut mai mare, pentru că cei care au pasiune pentru citit nu pleacă în concediu fără o carte. Elevii conștiincioși vin din timp să împrumute cărți pentru lecturile obligatorii, în lunile iulie-august”, precizeză bibliotecarul Szőcs Imre.

Și secția pentru copii este mai vizitată vara. Aceasta dispune de aproximativ 30 de mii de cărți pentru copiii de toate vârstele. Cea mai citită carte a verii este „Jurnalul unui puști” de Jeff Kinney,  dar și majoritatea cărților de la editura Arthur, precum „Copiii de făină” de Anne Fine.

Sala de lectură din cadrul bibliotecii este un loc mai puțin vizitat în perioada verii, iar scopul cel mai frecvent al celor care o vizitează este să studieze presa sau să se documenteze mai aprofundat într-un anumit domeniu.

Biblioteca din Sfântu Gheorghe are un fond livresc impresionant, statisticile întocmite la finele anului 2017 arată că biblioteca dispune de 236.399 cărți dar și de 2.965 de documente audio-vizuale.

Biblioteca râmâne în continuare o sursă reală și valabilă de cultură, informație și spiritualitate chiar dacă provocările aduse de cultura digitală sunt mari. În acest sens, bibliotecarul Szőcs Imre susține: „Tehnologia ne pregătește surprize, inovații la care nici nu ne-am gândit, se poate întâmpla orice. Poate cândva biblioteca va fi doar un muzeu. Totuși, în prezent, chiar și cei tineri preferă o carte tipărită în schimbul unei cărți electronice.”

Pe de altă parte, internetul ne oferă accesul rapid și facil la informațiile despre cărțile pe care le putem găsi pe rafturi. Pe site-ul bibliotecii  www.kmkt.ro  putem accesa un catalog online. Astfel, print-un simplu search putem accesa ușor informații despre o carte dorită. De asemenea, pe site se poate vedea cartea săptămânii sau cărți recomandate, fiecare cu câte o scurtă descriere.

Cărțile din donații care există  deja în fondul bibliotecii, sunt expuse pe holul bibliotecii și sunt destinate publicului. Acestea nu trebuie restituite bibliotecii.

Pentru a putea împrumuta documente de la bibliotecă, înscrierea este obligatorie. Permisul dă posibilitatea utilizatorului său să frecventeze toate compartimentele pentru public ale bibliotecii, inclusiv filiala acesteia, aflată în strada Sporturilor din Sfântu Gheorghe.

Documentele necesare pentru înscriere sunt: carte de identitate, pentru copiii sub 14 ani - cartea de identitate sau copia actului de identitate al unuia dintre părinți. Taxa de înscriere anuală este de 3 lei, iar pentru elevi, pensionari, şomeri - 2 lei.

Din luna septembrie, biblioteca va intra în program normal -  marţi: 8:00-19:00, miercuri-vineri: 9:00-19:00, sâmbătă: 9:00-13:00.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.