CULTURA 26 iulie 2022

CJ: credit în valoare de peste 33 milioane de lei; bani pentru Centrul de Cultură al județului și DbutanT

de David Leonard Bularca | 1150 vizualizări

Aleșii covăsnenilor au dat undă verde în ședința de luni, 25 iulie, pentru contractarea unei finanțări nerambursabile interne de peste 33 de milioane de lei, pentru a asigura cofinanțarea a cinci proiecte europene care se află în desfășurare. Totodată, aceștia au decis, printre altele, introducerea în buget pentru Teatrul „Andrei Mureșanu”, din Sfântu Gheorghe, a 10.000 de lei, pentru DbutanT, iar pentru Centrul de Cultură al Județului Covasna a 9.440 lei.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, a detaliat în timpul ședinței de luni la ce proiecte europene trebuie asigurată cofinanțarea pentru care s-a apelat la contractarea finanțării nerambursabile interne. 

„Am avut hotărârea 43 din 2022 când am aprobat contractarea finanțării rambursabile interne în valoare de 33 milioane de lei (n. red.: 33.600.000 lei). Pe parcurs, prin procedură de achiziție publică, am încheiat un contract de finanțare cu Raiffeisen Bank și, ca urmare, vrem să demarăm cât mai urgent aceste lucrări. Avem cinci proiecte europene în curs, la Muzeul Național Secuiesc, la spital, la unitatea de primiri urgențe. E în continuare drumul interjudețean Covasna – Harghita pe tronsonul Covasna DJ 131 km 22+830-38+621. Am reușit să reluăm construirea drumului dinspre Brașov, Baraolt, Aita Mare, Micfalău, Malanș Băi și azi s-a început încă un proiect european, încă o construcție din finanțări europene, la școala specială din Sfântu Gheorghe. Deci este de urgență să putem aproba contractul încheiat, pentru a putea onora facturile care vin”, a spus, luni, Tamás Sándor.

Rectificarea bugetară: ce instituții mai primesc bani 

Teatrul „Andrei Mureșanu”, din Sfântu Gheorghe, a primit 10.000 de lei pentru concursul DbutanT, dar rectificarea a cuprins și alte aspecte. 

„Data trecută am votat pentru 10.000 de lei pentru Teatrul „Andrei Mureșanu”, acum trebuie să punem și în buget, ca să poată să pornească construirea bugetului concursului DbutanT, ediția a șaptea. 100.000 de lei pentru dobânzile aferente împrumutului de la Raiffeisen Bank, asta depinde câți bani o să luăm de acolo. Alți 100.000 de lei pentru gard, care nu este finanțat prin programul european, în jurul Muzeului Național Secuiesc. Mai avem includerea în buget a 3.630 de lei pe care îi primim de la Ministerul Agriculturii pentru activități de neutralizare a subproduselor de origine animală”, a explicat modificările asupra bugetului președintele CJ Covasna. 

Ministerul de Resurse Umane din Ungaria, bani către Centrul de Cultură al Județului Covasna 

„Centrul de Cultură al Județului Covasna, conform Contractului de finanțare nr. EMET/18438-183/2021, a câștigat o finanțare nerambursabilă din partea Ministerului de Resurse Umane din Ungaria, în valoare de 800.000 forinți, adică 9.440 lei, pentru o serie de workshopuri de pregătire în domeniul muzicii populare”, se arată în referatul de aprobare semnat de Tamás Sándor. 

El a explicat și în timpul ședinței că acești bani „figurează ca fonduri externe. Desigur că trebuie să aprobăm și să rectificăm”

Toate cele trei proiecte de pe Ordinea de Zi au fost aprobate în unanimitate de cei 27 de consilieri județeni prezenți la ședință, plus președintele CJ, care are, de asemenea, drept de vot. 

Sursa foto: captură de ecran Zoom – ședință CJ 

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.