CULTURA 9 decembrie 2022

Cercetătorii covăsneni Ioan Lăcătușu și Erich-Mihail Broanăr au fost premiați de Academia Română

de David Leonard Bularca | 725 vizualizări

Arhivistul şi sociologul Ioan Lăcătuşu şi teologul şi muzeograful Erich-Mihail Broanăr din Sfântu Gheorghe au fost premiaţi de Academia Română, miercuri, 7 decembrie a.c., cu diploma „Distincţia Culturală” pentru valorificarea patrimoniului cultural al românilor din Arcul Carpatic. Acesta este cel de-al doilea premiu acordat de Academia Română pentru cercetarea istoriei și culturii românilor din sud-estul Transilvaniei.

„Această nouă răsplată morală vine să onoreze activitatea rodnică și performantă (...) pentru păstrarea patrimoniului cultural-documentar referitor la istoria, cultura și spiritualitatea românilor din Arcul Carpatic și valorificarea expozițională și editorială a acestuia prin introducerea în circuitul public a unor volume de referință pentru cunoașterea realităților complexe din sud-estul Transilvaniei în istorie și contemporaneitate”, se arată într-un comunicat de presă al Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH).

Datorită muncii cercetătorilor, s-a constituit un fond complex, care cuprinde, printre altele: scrieri bisericești vechi, icoane și alte obiecte bisericești, precum și o arhivă care cuprinde documente din secolele XVII-XXI despre românitatea din zonă și conviețuirea interetnică, conform aceleiași surse. 

Printre proiectele realizate în ultimii ani se numără „promovarea identităţii spirituale româneşti prin restaurarea şi conservarea patrimoniului ecleziastic ortodox", „promovarea identităţii culturale româneşti din sud-estul Transilvaniei prin lucrări reprezentative", „promovarea Limbii Române în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş prin Susţinerea Presei Scrise şi Online Româneşti din Regiune", înfiinţarea bibliotecii virtuale „Eurocarpatica” și realizarea filmului documentar „Comunităţi româneşti din judeţul Covasna”. Aceste proiecte au fost desfășurate de CESCH și Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC) din Sfântu Gheorghe, în colaborare cu alți parteneri. 

În 2018, CESCH, coordonat de Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai”, din Târgu Mureş, a mai primit un premiu pentru cercetarea istoriei și culturii românilor din sud-estul Transilvaniei, sub egida Academiei Române,

Sursa foto: comunicat de presă

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.