CULTURA 21 septembrie 2018

Caravana TIFF la Sfântu Gheorghe: 3 zile de filme spectaculoase

de Covasna Media | 780 vizualizări

Finalul primei luni calendaristice de toamnă poartă drumurile Caravanei Filmelor TIFF în Sfântu Gheorghe unde vor avea loc 3 seri de proiecții în aer liber, între 25–27 septembrie, în Piața Libertății, de la 20:30. Intrarea este liberă. Evenimentul este susținut de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe și Casa de Cultură Kónya Ádám.

Marți, 25 septembrie, filmul La revedere acolo sus / See You Up There / Au revoir là-haut (r. Albert Dupontel), câștigător a 5 trofee César, îi așteaptă la Sfântu Gheorghe pe cinefili. Povestea tragi-comică a protagoniștilor, inspirată de romanul omonim al lui Pierre Lemaitre, este parcă special construită pentru a re-aminti publicului că tema absurdității războiului nu se va demoda niciodată. În ziua în care este anunţat armistiţiul cu Germania şi focurile încetează, soldaţii Albert Maillard (interpretat de Dupontel însuşi) şi Edouard Pericourt (Nahuel Perez Biscayart) răsuflă uşuraţi: au supravieţuit celor patru ani de război. Totuşi, comandantul unităţii lor, locotenentul Pradelle (Lauren Lafitte) îşi doreşte continuarea acestuia, aşa că îşi trimite proprii oameni într-un măcel orchestrat pe loc.

Serile de film continuă cu Breaking News (r. Iulia Rugină), Andi Vasluianu fiind cap de afiş în drama unui jurnalist forţat să facă un reportaj in memoriam după moartea tragică a operatorului său. Alături de el joacă adolescenta Voica Oltean, distinsă cu Menţiunea specială a Juriului la Karlovy Vary pentru primul ei rol pe marele ecran, la doar 15 ani, prestaţie descrisă drept „impresionantă” de publicaţia americană Variety.

Ultima seară de proiecții le dă spectatorilor întâlnire cu România Neîmblânzită (r. Tom Barton Humphreys), documentarul care a stabilit noi recorduri de public în cinematografele din România. Realizat în colaborare cu britanicii de la Off the Fence şi narat de Victor Rebengiuc, filmul este o producţie inedită, filmată pe parcursul unui an întreg și prezintă frumusețea sălbatică a României.

Program | Piața Libertății, 20.30

Marți, 25 septembrie

La revedere acolo sus

r. Albert Dupontel | Franța, Canada, 117’

Cu: Albert Dupontel, Nahuel Pérez Biscayart, Laurent Lafitte

Noiembrie 1918. Cu doar câteva zile înainte de încetarea focului, Édouard Péricourt îi salvează viaţa lui Albert Maillard. Nimic nu îi uneşte în afară de război. Dar când locotenentul Pradelle îi trimite într-o misiune sinucigaşă, vieţile distruse le sunt unite de nenorocire. Condamnaţi să trăiască, cei doi încearcă să supravieţuiască.

Miercuri, 26 septembrie

Breaking News

r. Iulia Rugină | România, 81'

Cu: Dorin Andone, Dorian Boguta, Ioana Flora, Voica Oltean, Andi Vasluianu

După moartea tragică a operatorului său, reporterul Alex Mazilu face un reportaj in memoriam despre viaţa acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de pe litoralul Mării Negre, Alex pune laolaltă puzzle-ul existenţei lui, totul văzut prin ochii încercatei lui fiice adolescente. În încercarea de a compensa moartea fostului coleg, Alex îi ia, pe nesimţite, locul.

Joi, 27 septembrie

România Neîmblânzită

r. Tom Barton-Humphreys | România, 90’

Cu: Victor Rebengiuc

În inima Europei există o viață naturală fabuloasă: o explozie a sălbăticiei, care reprezintă căminul a nenumărate vietăți. Munții infiniți, pădurile străvechi, apele nesfârșite, toate acestea găzduiesc creaturi de referință pentru bătrânul continent.

Sunt ținuturi ale frumuseții și sălbăticiei unde destinele sunt dictate de anotimpuri. Creaturi parcă desprinse din legendă trăiesc în libertate, aici animalele se luptă pentru supraviețuire. Iar România neîmblânzită va dezvălui toate aceste povești incredibile.

***

Detalii: www.tiff.ro

Ne puteți urmări și pe Facebook: www.facebook.com/caravanatiff

***

Caravana Filmelor TIFF este un proiect organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei.

Susținut de: Banca Transilvania, Staropramen, Romgaz, UPC

Cu sprijinul: Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, Casei de Cultură Kónya Ádám

Parteneri media: Europa FM, Zile și Nopți, Agerpres, Observator Cultural

Partener de monitorizare: mediaTRUST

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.