CULTURA 5 ianuarie 2014

Boboteaza aduce mii de litri de Agheasmă Mare la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 786 vizualizări

Preoții din Sfântu Gheorghe fac apel la răbdare, pentru că este destulă apă sfințită pentru toată lumea

Peste o mie de credincioși sunt așteptați luni la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, pentru a lua parte la Liturghia și Slujba de Bobotează și a primi apa sfinţită – Agheasma Mare.

Preotul Sebastian Pârvu ne-a declarat că la Catedrală s-au pregătit două mii de litri de Agheasmă Mare: o mie de litri sunt îmbuteliați în sticluțe de câte 0,5 litri, în vreme ce restul se află în două butoaie, special folosite în acest sens.

Potrivit preotului Sebastian Pârvu, Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății, căci aici are loc cea de-a doua arătare a Sfintei Treimi: Mântuitorul este botezat de Sfântul Ioan, se aude vocea Tatălui iar Duhul Sfânt se pogoară sub forma porumbelului, toate acestea fiind mărturia Divinității.

Creștinii trebuie să vină și să primească Boboteaza printr-o pregătire prealabilă ca pentru împărtășanie și spovedanie – îngrijindu-se trupește și sufletește. Vorbim aici despre bucuria întâlnirii cu Dumnezeu, în dorința de mai bine și de schimbare în acest sens, dacă ne dorim. Pentru creștini, Boboteaza este sfințire, iar aceasta se face prin Apă, care este importantă în orice cultură religioasă și laică, fiind izvorul Vieții. Agheasma Mare a Bobotezei duhovnicește și casele, astfel că se încununează tiparul modelului creștin pentru cei care au postit, s-au bucurat apoi de Crăciun și Nașterea Domnului, Biserica sfințind în aceste zile casele și aducând astfel binecuvântarea Domnului în acestea”, a explicat Sebastian Pârvu, arătând că apa sfințită de Bobotează se ia pe nemâncate, timp de o săptămână, iar apoi doar după spovedit și înainte de anafură, spre deosebire de Agheasma Mică, care se ia doar după anafură.

Sebastian Pârvu a mai spus că, precum în orice sărbătoare creștină, de Bobotează nu se fac treburi gospodărești. În ceea ce privește luarea Agheasmei Mari de la Biserică, Sebastian Pârvu a spus că cele 2000 de sticle ajung, de obicei, pentru toată lumea, astfel că acțiunea nu trebuie dusă în derizoriu și a făcut apel la creștini să nu se înghesuie.

Apa sfințită nu e de uz industrial, fiecare trebuie să ia o sticluţă – două, iar cine mai are nevoie mai poate primi apoi din butoaiele special folosite și pregătite în acest sens. Mereu, în fiecare an, rămâne destulă Aghiasmă Mare pentru fiecare, astfel că ne dorim ca oamenii să vină cu liniște și pace în suflete, fără teama că nu vor ajunge să ia Apa”, a mai spus Sebastian Pârvu, precizând că de obicei, la eveniment, vin și credincioși ai altor confesiuni, tocmai în ideea că există un singur Dumnezeu.

Distribuirea Agheasmei Mari de Bobotează va începe luni, de la ora 12, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Din cauza lipsei de logistică, nu se va organiza nici în acest an aruncarea Sfintei cruci în râul Olt.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.