CULTURA 12 octombrie 2018

Aproape 30 de documentare, prezentate în cadrul „Retrospectivei filmului documentar din Secuime“

de Agerpres | 690 vizualizări

Aproape 30 de filme documentare realizate în ultimii ani vor fi prezentate luna aceasta în mai multe localităţi din judeţul Covasna, în cadrul „Retrospectivei filmului documentar din Secuime“, organizată de Centrul Judeţean de Cultură, printre acestea numărându-se şi „Nedeia mocănească“, un film despre obiceiurile de nuntă ale românilor din zonă.

Vargyasi Levente, unul dintre coordonatorii proiectului, a declarat joi, pentru AGERPRES, că manifestarea îşi propune să le oferă cineaştilor un „spaţiu de întâlnire şi confruntare“, dar, totodată, să cultive interesul şi gustul publicului pentru filmele documentare.

Potrivit acestuia, în concurs au fost înscrise aproape 30 de filme documentare realizate după 2010, care abordează teme variate, de la istorie până la meşteşuguri şi tradiţii.

Acestea vor fi proiectate în perioada 12-21 octombrie, în mai multe localităţi din judeţ, printre care Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt şi Covasna.

Filmul „Nedeia mocănească“, semnat de Vargyasi Levente, Farkas Ottó şi Nina Ţînţar, va fi prezentat joia viitoare la Cinematograful „Arta“ din Sfântu Gheorghe, în cadrul „Zilei filmelor documentare româneşti“.

„Filmul reuşeşte să surprindă atmosfera unei autentice sărbători populare, cu naturala sa forţă de a-i atrage şi a-i implica pe oameni în sărbătoare, cu spontaneitatea, imprevizibilul şi hazul ei. Oamenii locului şi musafirii lor au îndrăgit Sântilia voineştenilor şi, în fiecare an, o aşteaptă cu nerăbdare pentru că se regăsesc în această sărbătoare, care este construită în jurul reconstituirii nunţii tradiţionale din Voineşti, cu toate personajele unei nunţi adevărate - perechea de miri, naşii, vornicii, socrii mari şi mici, nuntaşii şi cu toate obiceiurile practicate în zonă de sute de ani: cursa de cai, cerutul miresei, bărbieritul mirelui, hora miresei, ruperea colacului, descălţatul naşilor, hora Sântiliei, trânta voinicilor, ridicatul bolovanului“, au precizat realizatorii filmului într-o postare pe internet.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.