CULTURA 6 iunie 2023

Ansamblul „Mlădițe Românești”, din nou primul pe țară!

de Iulia Drăghici - Taraș | 2141 vizualizări

Zona Întorsurii Buzăului se mândrește din nou cu ale sale „Mlădițe Românești”. Ansamblul de cântece și dansuri populare al Clubului Copiilor din oraș a câștigat premiul I la Festivalul Internațional de folclor pentru copii și tineret „Am fost ș-om fi”. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 31 mai - 5 iunie a.c., la Sighetu Marmației.

Cu diplomă de excelență s-a întors și coregrafa Rodica Boieru, care ne-a asigurat că tinerii ei dansatori vor fi, în continuare, pe baricade.

Ne bucurăm cu toții pentru premiile obținut la acest festival, așa cum ne-am obișnuit, să ne bucurăm de fiecare dată pentru o nouă reușită. Acest lucru ne întărește convingerea că suntem pe un drum bun de urmat, în ideea păstrării tradiției, implicit a identității noastre ca nație. Bucuria artiștilor de a dansa și cânta când sunt pe scenă este transmisă publicului, generând o atmosferă emoționantă prin prisma spectacolului și competitivă din punct de vedere al concursului, dar în sens constructiv... Adică de a arăta, cu virtuozitate, tot ceea ce au învățat mai bun și mai frumos. Ca o concluzie, noi ca ansamblu, suntem pe baricade pentru a menține, valorifica și transmite mai departe tradiția românească”, a spus, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, Rodica Boieru.

Din ansamblu au făcut parte 30 de membri, copii și tineri din clasele IV – XII.

Palmaresul dansatorilor întorsureni este impresionant. De exemplu, formația a obținut, în august 2022, Marele premiu la Festivalul Național al Ansamblurilor Folclorice și Formațiilor de Călușari - Trofeul „Dumitru Tudor-Refu", derulat la Costești, în județul Argeș.

De asemenea, tot în august anul trecut, ansamblul a venit acasă cu locul 1 și de la Festivalul Internațional de Folclor pentru copii și tineret „Lină Chiralină”, desfășurat la Brăila.

În 2019, scriam despre faptul că acest grup a obținut locul I la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului” de la Călărași. În 2017, s-a întors acasă tot cu primul loc de la Festivalul Internațional de Folclor pentru copii și tineret „Peștișorul de aur”, de la Tulcea, dar și de la Festivalul Internațional de Folclor pentru copii și tineret „Așa-i jocul pe la noi”, desfășurat la Arad.

„Mlădițe Românești” este și numele proiectului național itinerant de cercetare a folclorului coregrafic românesc, coordonat tot de profesoara Rodica Boieru, care în decembrie 2022 a marcat a XVI-a ediție. Atunci, la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, formații din mai multe zone din țară (Brăila, Buzău, Covasna, Argeș, Dâmbovița și Prahova) au făcut schimb de experiență și de secrete în ale dansului popular cu dansatorii din zona Buzaielor și invers și au oferit, totodată, un spectacol pe cinste

Așadar, ceea ce se întâmplă în acest ansamblu nu este o întâmplare, ci rezultatul multor ore de muncă, la care se adaugă mult talent și dragoste pentru tradiția românească.

Festivalul Internațional de folclor pentru copii și tineret „Am fost ș-om fi” a marcat anul acesta ediția a XXV-a. Președintele juriului a fost cunoscuta interpretă de muzică populară Cornelia Rednic.

Sursa foto: Facebook/Clubul Copiilor Întorsura Buzăului

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.