CULTURA 22 noiembrie 2022

A început ediția a XXXII-a a Festivalului Internațional de Colinde și Obiceiuri de Iarnă

de David Leonard Bularca | 651 vizualizări

Festivalul Internațional de Colinde și Obiceiuri de iarnă, „Crăciunul la români”, este în plină desfășurare, începând de luni, 21 noiembrie. Festivalul este programat să se încheie pe 11 decembrie. Până atunci, vor avea loc diverse activități, la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Tușnad Băi, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre. 

„Sfârșitul anului calendaristic ne apropie de o mare sărbătoare religioasă Nașterea domnului Nostru Isus Hristos și iată că din nou, Fundația Mihai Viteazul aduce o atmosferă de sărbătoare, de bucurie, solidaritate, suflet bun și darnic în rândul locuitorilor județului și un plus de promovare a acestor meleaguri. Manifestarea complexă are rolul de a promova și păstra obiceiurile și tradițiile populare, costumul popular, folclorul autentic. Colindele, minunate creații populare, păstrate din generație în generație, au răsunat fără întrerupere în casele creștinilor, fiind una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc. Colindele se situează astăzi, prin valoarea lor literară și muzicală, în constelația artistică europeană (sic!), se arată în comunicatul de presă semnat de președinta Fundației „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad. 

Programul festivalului din acest an este următorul:

Luni – joi, 21 – 24 noiembrie 2022, ora 16 – Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe

  • Miniconcerte susținute de preșcolari și școlarii mici

Sâmbătă, 26 noiembrie 2022, ora 11,30 – Muzeul Spiritualității Românești din Sfântu Gheorghe

  • Vernisarea expoziției „Festivalul de colinde în imagini”
  • Simpozionul „Obiceiuri și tradiții la români, din Ajun până la Bobotează”
  • Concert de colinde

Duminică, 27 noiembrie 2022, ora 11 – Bisericile Ortodoxe din Sfântu Gheorghe

  • Concerte de colinde

Vineri, 9 decembrie 2022 – Concerte în biserici din municipiul Sf. Gheorghe, susținute de ansambluri din țară

Sâmbătă, 10 decembrie, ora 10 

„Este ziua în care intonăm cu toții colindul „O, ce veste minunată”, în Catedrala Ortodoxă. După prezentarea ansamblurilor/formațiilor de colindători prezente, urmează Parada costumelor populare, a tradiţiilor şi deschiderea festivă a Festivalului în Piața Mihai Viteazul cu un scurt spectacol. Apoi, colindătorii vor duce vestea Nașterii Domnului Isus Hristos cu urări de sănătate și prosperitate la instituții și societăți comerciale”, se arată în comunicatul de presă. 

Sâmbătă, 10 decembrie, ora 15:00 – Sala de sport - Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sf. Gheorghe

  • Spectacolul de gală „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă: Crăciunul la români”

Duminică, 11 decembrie, ora 12:00 – Casa de cultură Târgu Secuiesc

  • Spectacolul de gală „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă: Crăciunul la români”, în parteneriat cu Asociația Dezvoltare Locală și Culturală Suflet Românesc – Tg. Secuiesc
  • Ora 11 (după Sfânta Liturghie) – Concerte la bisericile din Covasna și Tușnad Băi.

Organizatorii precizează că, din cauza războiului din Ucraina, nu au putut fi invitate și ansambluri folclorice din țara vecină. 

„Festivalul de colinde din acest an are câteva particularități. Datorită (sic!) situației nedorite, dureroase, de la granița țării noastre, nu am invitat ansambluri folclorice care aparțin comunităților românești din aceste zone. Un alt fenomen îngrijorător de care trebuie să ținem seama, ne place sau nu, este creșterea prețurilor la toate tipurile de energii, combustibili și alimente”, se mai arată în comunicatul de presă.

Festivalul a obținut cofinanțare din partea Consiliului Județean Covasna și a Consiliului Local Sfântu Gheorghe. Partenerii sunt Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Catedrala și parohiile ortodoxe din județ, Muzeul Spiritualității Românești, Prefectura Covasna și Consiliul Județean Covasna, instituții școlare, Liceul tehnologic „Constantin Brâncuși”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.