CULTURA 15 aprilie 2022

Școala „Andrei Șaguna” din Barcani va avea o trupă de teatru

de David Leonard Bularca | 1351 vizualizări

Elevii Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”, din Barcani, vor avea parte de o nouă provocare, pentru că este pe cale să se înființeze trupa de teatru a școlii. Primul pas din proiect se face chiar vineri, 15 aprilie, atunci când actorii trupei N.R. Be You, de la Sita Buzăului, țin un spectacol în fața elevilor de la Barcani, pentru ca mai apoi să le împărtășească acestora din experiența lor. 

Pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârșit, s-a creionat o colaborare între școlile gimnaziale din Sita Buzăului și Barcani. Din proiect mai fac parte, ca parteneri, cele două primării ale localităților, dar și Asociația de Tineret „Împreună pentru Barcani”. 

Din partea celor două școli, coordonatoare ale proiectului sunt profesoarele Otilia Buzea (Sita Buzăului) și Cristina Murea (Barcani). 

Proiectul are șase etape. Prima va fi îndeplinită vineri, 15 aprilie, când actorii de la N.R. Be You vor susține un spectacol la Barcani. Este cu atât mai important evenimentul cu cât este pentru prima dată când trupa N.R. Be You urcă pe scenă după încetarea restricțiilor pandemice.

Mai mult, spectacolul „Pe scena vieții” se va juca pentru prima dată la Barcani. Acesta urmează să fie pus în scenă și la Sita Buzăului. 

„Această acțiune reprezintă primul contact între elevii celor două scolii. Activitatea își propune a fi o demonstrație pentru ceea ce urmează a se întâmpla în cele 9 luni de parteneriat până la organizarea Festivalului de teatru „ActorFest, teatru în comuna ta”, ediția a V-a”, se arată în actele proiectului. 

A doua etapă este programată pe 18 mai, și va presupune organizarea unui casting, pentru a se constitui echipa de teatru de la Barcani. A treia etapă va avea loc pe 1 iunie, atunci când va avea loc un atelier de lucru. 

În perioada 4-9 iulie elevii vor participa la o tabără de vară, în cadrul etapei a patra a demersului.

„Tabăra de vară se va organiza în Barcani, la Complexul Turistic Lughet, cu sprijinul Primăriei Comunei Barcani și are ca scop aprofundarea cunoștințelor dobândite de elevi pe parcursul proiectului, pregătirea micilor actori în vederea participării lor la festivalul de teatru, alegerea momentelor ce urmează a fi jucate, ateliere de scriere creativă”, conform documentelor. 

Ulterior, în a cincea etapă, micii actori se vor pregăti pentru a urca pe scena festivalului ActorFest, iar în luna noiembrie vor fi parte din festival, ca parte din ultima etapă a proiectului. 

Printre scopurile finale ale proiectului se numără dezvoltarea relațiilor de colaborare dintre membrii trupei N.R. Be You și elevii din Barcani.

„Realizarea unor acte artistice deosebite; participarea cu interes a grupurilor implicate; împlinirea unui real schimb de experiență; descoperirea și promovarea unor talente deosebite; implicarea activă  a copiilor în activitățile desfășurate în cadrul proiectului; dezvoltarea relațiilor de colaborare și împărtășirea experienței pozitive între membrii trupei de teatru N.R.Be You și grupul țintă; participarea unui număr cât mai mare de elevi doritori de teatru la castingul ce are în vedere formarea trupei de teatru a Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna”, Barcani; formarea unei trupe valoroase de teatru; promovarea comunității prin activitățile cultural-artistice desfășurate în cadrul proiectului; câștigarea unei reale experiențe datorată colaborării strânse cu școala parteneră”, se mai arată în documente.

Perioada de desfășurare a proiectului este aprilie 2022 – decembrie 2022. 

Sursa foto: unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

CULTURA

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.