Vine un nou val de viroze
Copiii sunt cei mai vulnerabili, mai ales că activează în colectivități
Nici nu și-au reluat bine activitatea grădinițele și școlile după vacanța de iarnă, că deja cabinetele medicilor de familie au fost asaltate de copiii bolnavi. Virozele de iarnă au reînceput, iar manifestările acestora aglomerează cabinetele medicilor.
Președinta Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Sereș, ne-a declarat că deși școlile și grădinițele abia au început după trei săptămâni de pauză, cei mai mulți dintre copii au ajuns deja la medic.
„Sunt viroze puternice, cu tuse urâtă, strănuturi, dureri de cap și burtă și stări de vomă. Deși e mai greu, copiii trebuie feriți în această perioadă de aglomerații și trebuie să li se administreze Vitamina C ori medicamente homeopate precum Oscilococcinum, care nu le afectează flora intestinală dar le dau rezistență”, a spus Lucia Sereș.
Potrivit acesteia, acum este momentul și pentru vaccinurile antigripale, care pot fi administrate în doze speciale la copiii cu vârste între 6 luni și trei ani și jumătate și în doze clasice la copiii mai mari și adulți. Lucia Sereș a explicat că deși în anii trecuți medicii de familie au primit foarte multe doze de vaccin antigripal, populația nu a fost prea receptivă la acesta, astfel că acum Ministerul Sănătății a împărțit mai puține doze. Prin urmare, nu toți medicii mai au vaccin antigripal, dar acesta poate fi achiziționat și din farmacii, prețul nefiind unul foarte ridicat.
„Este foarte important să se facă acest vaccin, pentru că poate preveni multe forme de viroze”, a mai spus Sereș.
În rest, medicii recomandă o alimentație echilibrată, multe lichide – mai ales ceaiuri, Vitamina C – dacă se poate luată direct din lămâie, îmbrăcăminte corespunzătoare și evitarea aglomerațiilor și a expunerii celor mai vulnerabili, copii și bătrâni, la situații în care gradul de contaminare cu viroze este ridicat.