Vă plac oamenii și poveștile lor? Mergeți la teatru!
Că vă place sau nu teatrul, că îi cunoașteți sau nu pe cei de la Teatrul Andrei Mureșanu (TAM), dacă sunteți din Sfântu Gheorghe – și chiar dacă nu!, aveți doar de câștigat dacă alegeți să mergeți la „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, a cărui premieră a avut loc acum câteva seri la Sala Arta.
Un spectacol mult-așteptat, la care s-a lucrat intens și cu multă sinceritate, cu sufletele oamenilor și cu realitățile orașului. Rezultatul? Două ore și jumătate de surprize, râs și clișee locale, toate puse în scenă cu o măiestrie și simplitate convingătoare. Pe de-o parte de dramaturgul Peca Ştefan – cu replici savuroase, ironice și pline de deliciu, pe de altă parte de regizoarea Ana Mărgineanu, care pare că s-a jucat cu puținul material existent (la propriu), reușind cumva să aducă în scenă suficient cât să înțelegi, suficient cât să te facă să vezi (și) cu ochii minții alte cele. Și nu în ultimul rând, ingredientele care fac din „Sfântul din Sfântu Gheorghe” nu doar o dramă sau comedie (depinde unde te situezi), ci un spectacol real, viu, trepidant până la final: actorii. Doi actori maghiari vorbind românește și actorii TAM „rupând” pe ungurește. Unii mai bine, alții mai puțin, dar cu aceeași voință de a transmite, de a ajunge la public, de a reda din frământările atât de comune localnicilor – pe alături și tuturor oamenilor – cele mai multe. Aleși parcă pe caractere reale – deși, știm cu toții, personajele sunt un „colaj” extras din poveștile oamenilor din Sfântu Gheorghe, actorii TAM și cei invitați în spectacol transmit puternic și definitiv.
Dar despre ce e „Sfântul din Sfântu Gheorghe”? Prea multe nu am cum spune – pentru că mi-aș dori să mergeți, să-l vedeți, să râdeți, să ironizați, să cădeți pe gânduri, să vă credeți lămuriți și edificați iar apoi, spre final, să vă dați seama că n-ar fi rău dacă ați mai veni și data viitoare, că poate finalu-i altfel decât ați reușit să-l vedeți. Și de ce anume, veți înțelege numai dacă veți ajunge la măcar o reprezentație.
Am să vă spun totuși că da, „Sfântul din Sfântu Gheorghe” vorbește despre generozitate, dar probabil că asta știți deja. Dar mai vorbește și despre relațiile dintre oameni – cele de amor, de familie, de prietenie. Despre conviețuirea între etnii, între cei săraci și avuți; despre diferența de șanse care sapă prăpăstii între oameni. Despre dorință și vinovăție, disperare și umilință, despre cum e să te îndrăgostești și să nu mai înțelegi nimic din viață sau despre cum e să vrei să respiri, atunci când totul se pierde în jurul tău. Despre cum plăcerile pot deveni obsesii distructive pentru cei din jurul nostru, pe care deși-i iubim nu-i putem salva căci nu ne putem opri. O piesă despre alegerile pe care le facem atunci când ni se pare că doar ne urmăm trăirile. Despre astea toate și mai ales despre Viață, cu bune și rele, câte or fi. Și, dacă vrem să mergem pe partea mai „ușurică”, cârcotașii vor avea și ei ce vedea, căci „specificul local” e cuprinzător, în vreme ce poantele construite pe seama sa nu pot ofensa – doar să n-ai umor deloc, eventual. Sigur, unii s-ar putea recunoaște în anumite personaje sau ar putea avea senzația de deja-vu, dar pentru asta îți trebuie curaj și asumare. Plus, din nou, umor.
Ar fi multe de spus despre „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, dar aș vrea ca fiecare dintre dvs. să vadă, măcar o dată, spectacolul. Să-l trăim și să-l primim ca fiind ceva al nostru, al tuturor, cu talent și dăruire pus în scenă. Pentru noi, pentru Sfântu Gheorghe și pentru cei care-și închipuie că știu ce-i cu acest oraș, cu acești oameni, cu viața „așa, în general…”.
Spectacolul va mai fi pus în scenă în zilele de 6, 23 şi 28 aprilie, de la ora 19, la Sala Arta a Teatrului Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe.
„Sfântul din Sfântu Gheorghe”
Text: Peca Ștefan, Regie: Ana Mărgineanu
Distribuția: Claudia Ardelean, Fatma Mohamed, Elena Popa, Camelia Paraschiv, Ion Fiscuteanu Jr., Sebastian Marina și Daniel Rizea actori ai TAM, plus colaboratorii Fekete Zsolt și Gulacsi Zsuzsanna.
Muzica: Eltes Áron.
Durata spectacolului: 2,5 ore.