ACTUALITATE 25 mai 2014

Ultimul clopoțel la CNMV [FOTO]

de Székely Emőke | 539 vizualizări

Cinci clase au spus „la revedere” anilor de liceu

Absolvenții promoției 2014 a Colegiului Național „Mihai Viteazul” au fost în mijlocul atenției sâmbătă, când pentru ei clopoțelul a sunat pentru ultima oară. Bucuroși că pășesc într-o nouă etapă a vieții, dar și triști că spun adio anilor de liceu, elevii au fost cuprinși de emoție, la fel și profesorii, părinții și colegii lor. A fost o zi de sărbătoare, dar elevii sunt conștienți de faptul că îi așteaptă examene grele.

Atmosferă de sărbătoare

Sute de părinți, rude și prieteni au participat sâmbătă la sărbătoarea ultimului clopoțel. Fiecare a venit cu flori, și în special părinții și bunicii erau foarte mândri de copiii lor. La fel au fost și colegii mai mici ai absolvenților, care i-au întâmpinat cu flori și le-au urat mult succes la Bacalaureat, dar și la admiterea la facultate. Festivitatea a avut loc în sala de sport a CNMV, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea de elevi, părinți și prieteni. La eveniment au participat și oficialități, prefectul Marius Popica, parlamentarii Marius Obreja și Horia Grama, consilierii locali Corina Bote și Mădălin Guruianu, inspectorul șef adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar al Județului Covasna, Rădița Palela, precum și reprezentanții Kiwanis, Silvia Puskás și Tribel István.

„Să fiți mândri că sunteți români”

În discursul său, prefectul Marius Popica i-a îndemnat pe absolvenți să își urmeze visele, dar să nu uite niciodată că sunt români și să fie mândri de acest lucru. „Ultimul clopoțel este un moment unic în viața oricărui om, și sunt convins că nici acești frumoși elevi nu o să-l uite niciodată. Eu vă urez să vă păstrați sufletele de copil, să vă realizați toate visele, care sunt convins că sunt multe. Orice puteți realiza dacă munciți mult, dacă sunteți perseverenți, dacă aveți credință și puneți suflet în ceea ce faceți. Aș dori foarte mult să nu uitați niciodată de acești profesori minunați care s-au străduit să vă învețe și au dat tot ce au avut mai bun pentru ca voi să ajungeți unde sunteți. Oriunde veți ajunge, să fiți mândri că ați terminat la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, și de asemenea, oriunde veți ajunge în lume, să fiți mândri că sunteți cetățeni români, că sunteți născuți în România și să arătați tuturor cât de frumoși suntem noi, pentru că foarte puțină lume ne înțelege și ne cunoaște la adevărata valoare” – a spus prefectul, adăugând că mulțumește conducerii CNMV pentru că la moment de cumpănă a înțeles că prioritar este elevul și liceul, și doar după aceea părerile personale.

Tendințe în materie de specialiști și mesajul primarului

Senatorul Marius Obreja le-a vorbit celor prezenți despre un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii, prin care specialiștii au dorit să afle care sunt acele domenii care vor avea căutare în următoarea perioadă pe piața muncii. „La nivelul anului 2022 se vor căuta următoarele joburi: avocați, asistente medicale, educatori, analiști IT, terapeuți și chirurgi, programatori aplicații, directori de operațiuni. Trebuie să ținem cont de faptul că cu 2-3 ani diferență față de SUA cam același lucru se va întâmpla și la noi. O altă idee este că toată lumea vă recomandă să faceți IT, politehnica sau limbi străine. Dar atenție, există foarte multe facultăți care vă pot pregăti în așa fel încât atunci când veți ajunge pe piața muncii să vă fie mai ușor. Aceste specializări sunt agronomie, chimie alimentară, logistică industrială, fizică” – spune Marius Obreja.

Reprezentantul Consiliului Local Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, le-a spus elevilor să fie mândri că sunt din Sfântu Gheorghe, un oraș pe care îl pot construi așa cum și-l doresc. Consilierul a dat citire și mesajului primarului Antal Árpád. „Dragi elevi terminali, la această vârstă este important să vă formați un sistem de valori corespunzător, în ziua de azi, când suntem la un click distanță de toate informațiile care ne plac sau care nu ne plac, durabilitatea valorilor interne este cea care le poate oferi tinerilor drumul cel bun. Să vă iubiți pământul natal ca pe propria mamă, căci așa cum o singură mamă avem, tot așa un singur pământ natal avem. Acesta este motivul pentru care eu vă rog ca după ce veți vedea cum e în lumea mare, veniți acasă, întemeiați-vă familii aici, lucrați și trăiți aici, căci acest oraș este trainic și frumos doar cu voi” – le-a transmis elevilor primarul Antal Árpád.

O directoare emoționată

Directoarea CNMV, Luminița Costea, le-a vorbit elevilor cu multă emoție. Aceasta le-a mulțumit în primul rând elevilor din clasa a XI-a, precum și corului școlii pentru că au făcut posibil ca ziua ultimului clopoțel să fie una de sărbătoare, și le-a urat sărbătoriților mult succes, îndemnându-i să aleagă o carieră care le place. „Noi vă așteptăm cu brațele deschise, dar fiecare perioadă a vieții va avea o ultimă zi. Probabil că aceasta este cea mai frumoasă ultimă zi din viața voastră. Felicitări tuturor, indiferent de rezultate, este important că ați ajuns la finalul clasei a XII-a. Ce veți face în continuare depinde în special de voi. Trebuie să alegeți nu doar cu mintea, ci și cu inima. Este important să faci ceea ce îți place, este important să faci ceea ce îți dorești. Să știți că nu sunt chiar atât de importanți banii. Sunt importanți într-o oarecare măsură, dar este mai important să faci ceea ce îți place. Altfel va fi un chin o viață întreagă să faci ce nu îți place. Vă doresc un Bacalaureat cât mai ușor, și să treceți cât mai mulți aceste examen, după care să intrați la facultățile pe care vi le doriți fiecare. Felicitări diriginților pentru răbdare în cei 4 ani, și felicitări colegilor pentru faptul că au ajuns în clasa a XII-a atât de frumoși cum sunt astăzi” – a spus directoarea Luminița Costea.

Multe premii

După discursurile oficialilor, a urmat festivitatea de premiere a celor mai buni elevi. Aceștia au primit premii speciale pentru merite deosebite la olimpiadele școlare sau competiții sportive, dar și pentru activități de voluntariat. De asemenea, au fost premiați cei mai buni elevi din fiecare clasă terminală. Șef de promoție anul acesta a fost elevul Andrei Tudose, cu media generală de 9,93. Acesta a excelat la mai multe olimpiade, dar a fost și căpitanul echipei de fotbal a liceului. „Țin să mulțumesc profesorilor pentru înțelegerea, răbdarea și ajutorul pe care ni l-au acordat, și sunt sigur că tot ceea ce am învățat de la dânșii în acești ani de liceu ne va fi de mare folos indiferent de cariera pe care o vom urma. Anii de liceu se termină, dar începe o nouă etapă în viața noastră, plină de oportunități” – este de părere șeful de promoție.

Urmează Bac-ul

Elevii s-au bucurat pe deplin de această ultimă zi de liceu, dar se vor întoarce la școală în perioada următoare pentru a participa la pregătirile pentru examenul de Bacalaureat. În anii trecuți, CNMV a fost fruntaș la promovabilitate, motiv pentru care cei implicați speră că și anul acesta va fi la fel. Examenul va începe pe data de 10 iunie, iar primele rezultate urmează să fie afișate pe data de 7 iulie.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Paul, 26 mai 2014
Halal organizare. Incredibila organizare. Au fost inghesuiti ca sardelele in sala de sport 1/2 din participanti, transpirati,restul asteptand afara deoarece nu aveau loc. In curte accesul s-a citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.