Tratamente balneare în extrasezon
Hotelurile din Covasna se pliază pe alt gen de abordare, dorind să atragă și alți turiști, nu doar pensionari
Cei care doresc să facă tratamente balneare la Covasna, chiar și acum, în extrasezon, o pot face în mod gratuit, printr-un parteneriat pe care Societatea de Tratament Balnear (STB) l-a încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna. Astfel, solicitând un bilet de trimitere de la medicul de familie, oricine poate merge la Hotelul Dacia din Covasna pentru a beneficia de tratamente. Este vorba despre o abordare relativ nouă a celor de la Dacia, pe care au mai experimentat-o și în 2013 și care se pare că dă roade nu doar pentru că atrage oameni, ci și pentru că menține serviciile hotelului în activitate.
Administratorul Hotelului Dacia, Dorel Lungu, ne-a declarat că decizia de începere mai devreme a activității a fost luată încă de anul trecut, tocmai pentru a nu mai ține hotelul și serviciile acestuia în „amorțeală”.
„Pentru că stațiunea Covasna este în prezent mai mult profilată pe biletele subvenționate de Casa de Pensii, credem că a venit timpul în care trebuie să gândim și altfel de pachete, pentru cei care sunt sau nu pensionari, dar doresc să facă în această perioadă tratament. Avem posibilitatea și baza materială pentru aceste noi abordări. Bineînțeles, suntem la început de drum, dar am mers pe ideea de a nu ține cu porțile închise o activitate care a fost profitabilă în 2013. Am înțeles că și alte hoteluri sunt pregătite să deschidă mai repede, asta e o bucurie, pentru că practic se revitalizează atmosfera, având un grad de acoperire mai mare”, a explicat Dorel Lungu.
Sute de covăsneni vin la băi și mofete
Potrivit acestuia, Hotelul Dacia şi-a reînceput activitatea în urmă cu câteva zile, iar în prezent zeci de persoane sunt venite la tratament cu trimitere de la medicii de familie. Potrivit lui Lungu, acești oaspeți sunt veniți din Bazinul stațiunii Covasna – Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Cernat, Zăbala, Zagon, Brateș și beneficiază de proceduri baie – mofete și două proceduri de fizioterapie care sunt decontate de către CJAS. Dorel Lungu a explicat că și anul trecut au aplicat această metodă, care s-a bucurat de succes aducând la Covasna peste 200 de persoane din bazinul Covasnei, venite la tratament cu biletele de trimitere de la medicul de familie.
Cei de la Dacia au afișat, în același timp, ofertele pentru această perioadă la toate birourile caselor de pensii din țară, astfel încât să poată fi văzute de către pensionarii care merg să depună cereri pentru biletele subvenționate ale anului 2014.
„Avem persoane care doresc să vină mai repede – dar nu cu acele bilete care se vor derula abia peste o lună sau două; peste 20 de persoane sunt în așteptare în prezent, astfel că din 10 februarie vom porni cu toate cele trei servicii: cazare, masă și tratament”, a mai spus Lungu.
Există șanse de schimbare
Referindu-se la criticile tot mai dese aduse hotelurilor din Covasna, despre care se spune că în marea lor majoritate nu s-au modernizat nici măcar în abordare, bazându-se veșnic pe biletele pensionarilor, Dorel Lungu a spus că adevărul e undeva la mijloc. Astfel, administratorul Hotelului Dacia susține că multe alte hoteluri, printre care cele aparținând SIF Transilvania sau Hotelul Hefaistos, deschid și ele mai repede sezonul, cu tot felul de oferte, tocmai pentru a atrage și alt segment turistic. Lungu a mai arătat că gradul de ocupare de peste 90% în 2013 de la Hotelul Dacia, menținerea celor 75 de salariați și achitarea drepturilor acestora, precum și faptul că există inclusiv o clientelă fidelă formată în timp, arată că nu s-a mers în pierdere, ci chiar pe profit – și se pare că asta începe să se întâmple la toate unitățile turistice din Covasna.