„Tihna”, marele câştigător „Atelier”
Actorii TAM Sebastian Marina şi Ion Fiscuteanu jr., premiu pentru cei mai bun actori
Juriul Festivalului Internaţional de Teatru „Atelier” a oferit miercuri seară, la festivitatea de decernare a premiilor, surprize plăcute pentru publicul din Sfântu Gheorghe, dar mai ales pentru actorii de la Teatrul „Andrei Mureșanu” și cei de la Studio M, care s-au bucurat de mai multe premii și nominalizări.
Două premii au rămas la Sfântu Gheorghe
Claudiu Groza, Oana Stoica, Radu Dinulescu, Marius Deac şi Cristina Rusiecki, cei care, în calitate de membri ai juriului, au urmărit și analizat cu ochiul critic al specialistului fiecare spectacol în parte, au decis că premiul pentru cel mai bun actor trebuie împărțit anul acesta de Sebastian Marina și Ion Fiscuteanu Jr., actori ai Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, pentru rolurile jucate în spectacolul „Colibri”, în care sincronul este atât de bine lucrat, încât cei doi creează cu adevărat iluzia unui singur personaj. „Să vedem cine ia premiul pe care în 2012 l-a luat Marcel Iureș, la Festivalul Atelier”, a spus organizatorul evenimentului, Radu Macrinici, înainte de a citi lista nominalizărilor și de a invita un membru al juriul să anunțe câștigătorii.
Cei doi actori de la TAM, pe care nominalizarea îi surprinsese vizibil, au fost și mai surprinși de faptul de a fi fost desemnați câștigători. „Eu am fost de multe ori nominalizat, dar acesta este primul premiu pe care îl iau. Nu mă așteptam, dar mă bucur că am luat acest premiu aici, acasă. Eu partea mea de premiu i-o dedic soției mele”, a spus Sebastian Marina. Ion Fiscuteanu Jr. a continuat fraza începută de colegul său glumind: „Eu partea mea de premiu i-o dedic lui Sebastian Marian pentru că el a făcut tot. A muncit pentru amândoi. Eu nu am făcut nimic”. Succesul spectacolului „Colibri” este cu atât mai mare cu cât el a fost propus de juriu și pentru marele premiu al festivalului.
La aceeași categorie au mai fost nominalizați Banyai Kelemen Barna pentru rolul din spectacolul „Tihna” de Attila Bartis, o producţie a Teatrului Național Târgu Mureș (trupa Tompa Miklos) și Cosmin Panaite, pentru rolul din spectacolul „Metamorfoza” de Franz Kafka, o producţie a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.
Un alt spectacol din Sfântu Gheorghe care s-a bucurat de aprecierea juriului a fost „Kampf”, o producție a Teatrului de Mișcare „Studio M”, care a câștigat premiul pentru cea mai bună coregrafie, realizată de Feher Ferencz, și care a fost nominalizat și la categoria cel mai bun spectacol al festivalului. Pentru cea mai bună coregrafie au mai fost numite alte două spectacole: „7/7”, o producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara și „Fiul risipitor”, o producție a Ansamblului de dansuri „Háromszék” din Sfântu Gheorghe.
„Tihna” lui Radu Afrim, cel mai apreciat spectacol al festivalului
Spectacolul „Tihna”, în regia lui Radu Afrim, nu a rămas însă nerecompensat, el fiind cea mai premiată producție participantă la „Atelier”, unde a primit trei mari premii: premiul pentru cea mai bună actriță, desemnată a fi fost B. Fulop Erzsebet, deși la aceeași categorie fusese nominalizată și Berekmeri Katalin, pentru rolul din același spectacol; premiul pentru cel mai bun regizor și marele premiu al festivalului pentru cel mai bun spectacol.
Montarea lui Radu Afrim a mai fost nominalizată și la categoria cea mai bună scenografie, premiu care a mers către Oana Cernea și Armand Richelet Kleinberg pentru spectacolul „Povestea lui Aladin”, o producție a Teatrului „Regina Maria” din Oradea (trupa Arcadia), dar și la categoria cel mai bun actor, așa cum am precizat anterior.
Tot montarea lui Radu Afrim a fost cea care a primit și Premiul Centrului de Cultură Arcuş pentru dramatizarea romanului „Tihna” de Attila Bartis.
Alte premii din festival
Premiul pentru cel mai bun one man (woman) show a mers către Harsanyi Attila, pentru rolul din spectacolul „Sex, Drugs, Gods & Rock ‘N’ Roll“, o producție a Companiei „AradiKamaraszinhaz”, a Asociației „Maszk” din Szeged și a „Bakelit Multi Art Center” din Budapesta. La această categorie a fost nominalizată și Inna Andriucă pentru rolul din spectacolul „Ț(T)ara mea”, o producție a Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, care a fost propusă și pentru premiul special al juriului, pe care l-a câștigat totuși producția belgiană „Sfori”.
Pe lângă cele opt premii ale festivalului, artiștii prezenți la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Atelier” au primit și alte cinci premii acordate de fundații și asociații culturale. Astfel, Fundaţia „Liga pentru Teatru” i-a acordat Catincăi Drăgănescu un premiu pentru regia spectacolului „DISTOPIE.shakespeare. REMIX”, o producție a Teatrului Național București, inclusă în programul 9G la TNB.
Cari Tibor a fost premiat de Fundația ACCUMM din Bucureşti, pentru muzica originală din spectacolul „7/7”, o producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.
Asociaţia de Tineret „Ecou”, co-organizator al festivalului, a premiat tinerii actori prezenți la eveniment. Astfel, premiul pentru cea mai bună tânără actriţă i-a revenit Anei Șușca, pentru rolul din spectacolul „Promisiunea unei vieți frumoase”, o producție a Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea.
Cel mai bun tânăr actor premiat de „Ecou” a fost Florin Călbăjos pentru rolurile din spectacolele „Promisiunea unei vieți frumoase” și „ActOrchestra”, o producție a Teatrului Național București, în cadrul programului 9G la TNB.
La sfârșitul festivității de decernare a premiilor, Radu Macrinici le-a adresat mulțumiri tuturor participanților, personalului implicat în organizare, finanțatorilor și partenerilor evenimentului, dar mai ales publicului care și-a demonstrat o dată în plus interesul pentru teatru și, în spirit de glumă, și-a mulțumit lui însuși pentru faptul de a se fi suportat pe perioada festivalului. „Am un anunț de făcut: următoarea ediție a Festivalului „Atelier“ se va desfășura anul viitor în perioada 3-10 iunie. Ne vedem atunci!”, a spus Macrinici în încheierea festivității, transmițând în felul acesta intenția de a duce mai departe cel mai vechi festival de teatru internaţional din România, „Atelier”.