ACTUALITATE 27 martie 2014

Teatrul, sărbătorit azi la Sfântu Gheorghe

de Monica Vrânceanu | 561 vizualizări

Parada costumelor, teatrul pe roţi şi premiera TAM sunt cele mai aşteptate evenimente

Întreaga lume sărbătoreşte astăzi Teatrul, iar la Sfântu Gheorghe au fost pregătite o mulţime de evenimente menite să cinstească arta jocului. În organizarea manifestărilor sunt implicate, alături de autorităţile locale, mai multe instituţii de cultură – Teatrul „Tamási Áron” (TTA), Teatrul „Andrei Mureşanu” (TAM), Studio M şi Teatrul de Păpuşi „Cimborák”. Cum 2014 este Anul Jocului la Sfântu Gheorghe, celebrarea fastuoasă a teatrului vine firesc.

Mesaje emoţionante de Ziua Teatrului

Manifestările vor începe de dimineaţă, când actorii de la TAM şi cei de la TTA vor citi mesajul internaţional pentru Ziua Teatrului – scris de Brett Bailey şi cel naţional, transmis de Ion Caramitru. Cele două mesaje vor fi transmise începând cu ora 10 de către actori ai TAM şi TTA, în liceele din Sfântu Gheorghe.

„Oriunde se află o societate umană, acolo se manifestă irepresibilul Spirit al Spectacolului. Sub copaci în sate minuscule sau pe scene dotate cu tehnologii avansate din marile metropole ale lumii; în săli de clasă sau pe câmpuri şi în temple; în mahalale, pieţe ale oraşelor, centre comunitare sau subsoluri din centrele vechi ale oraşelor, oamenii se adună pentru a intra în comuniune cu efemerele lumi teatrale pe care le creăm pentru a ne exprima complexitatea umană, diversitatea, vulnerabilitatea în carne şi oase, prin răsuflare şi voce. (...) Iar noi, artiştii care lucrăm cu acest vechi spirit, ne simţim datori să-l îndreptăm, prin inimile, ideile şi trupurile noastre, către dezvăluirea realităţilor noastre, în toată banalitatea lor, dar şi cu misterul lor strălucitor.

În această lume de puteri inegale, în care diverse grupuri hegemonice încearcă să ne convingă că un popor, o rasă, un sex, o preferinţă sexuală, o religie, o ideologie, un anume cadru cultural sunt superioare tuturor celorlalte, mai putem oare susţine ideea că arta ar trebui să fie separată de constrângerile agendelor sociale?”, arată dramaturgul,  scenograful şi regizorul sud-african Brett Bailey în mesajul său.

„În această eră a dezvoltării fără precedent a ştiinţei, spaţiul virtual este o nouă scenă care confiscă energiile unor posibili eroi adevăraţi. Oamenii sunt ascultaţi, controlaţi, manipulaţi, înspăimântaţi de ziua de mâine, de sărăcie şi război. Să-i chemi la teatru ca să uite pare absurd şi inuman, ce le poate oferi o seară agreabilă sau o comedie, ca alternativă!? Şi totuşi, de ce sunt sălile de teatru pline? De ce când e vorba de Romeo şi Julieta lumea uită de dureri? De ce când Hamlet se luptă cu minciuna, crima şi destinul publicul parcă-i arată drumul? Nu cumva pentru că în teatru eşti actor şi spectator în acelaşi timp? Nu cumva pentru că în lumea lui întâlneşti alături gânduri mari, iluzii, spaime, bucurii... Ca-n viaţă? Şi în fond ce-i viaţa? "Lumea-ntreagă e o scenă iar oamenii sunt doar actori", spune Shakespeare deschizând uşa căutărilor de sine chiar dacă peste gard războiul celor două roze începuse”, spune la rândul său Ion Caramitru, în mesajul naţional transmis de Ziua Teatrului.

Şi tocmai pentru a deschide viziunea elevilor, a tinerilor care abia curând vor păşi în vâltoarea vieţii, actorii din Sfântu Gheorghe şi-au asumat transmiterea acestor mesaje, menite să-i apropie de teatru, cultură şi spirit, în cele din urmă.

„Sfântul din Sfântu Gheorghe” are premiera diseară de la ora 19 la Sala Arta

TAM ne dăruieşte o premieră de Ziua Teatrului

Pentru Ziua Mondială a Teatrului, TAM a pregătit un moment deosebit, care se distinge nu doar printr-o premieră, ci şi prin faptul că această premieră aduce pe scena Sălii Arta un spectacol-eveniment, care vorbeşte despre... „Sfântul din Sfântu Gheorghe”. Spectacolul, realizat de Ştefan Peca şi Ana Mărgineanu, este cel de-al patrulea din cadrul proiectului „Despre România numai de bine”. În plus, spectacolul este deosebit pentru că are un text scris special pentru publicul din Sfântu Gheorghe şi pe mărturiile acestuia. Producţia cuprinde elemente locale, vorbind despre destinele şi felul de-a fi al oamenilor de aici.

„O poveste despre generozitate şi consecinţele ei. O poveste despre fotografii şi subiecţii lor reali. O poveste cu mingi. O poveste despre o femeie cu vise premonitorii. O poveste despre un bărbat care încearcă să respire. O poveste despre o fată care vorbeşte cu păpuşile. O poveste bilingvă. O poveste despre spectatorii care ajunşi într-o seară la teatru au ocazia să aleagă destinul personajelor pe care le văd. O poveste din şi despre Sfântu Gheorghe” – aşa cum au descris-o, în prea puţine vorbe, poate, realizatorii săi. Premiera, prezentată în această seară de la ora 19, va fi precedată de expoziţia foto „Chipuri şi poveşti din Sfântu Gheorghe”.

Spectacole pentru cei mici

De la ora 11, Sala Arta a TAM îi aşteaptă pe cei mai mici dintre spectatori la piesa „DaBaDa şi NuBaNu”, în vreme ce între orele 10 şi 11, păpuşarii de la Teatrul de Păpuşi „Cimborák” vor prezenta diferitele tehnici pe care le folosesc în spectacole – cum trebuie mişcate marionetele pentru ca acestea să prindă viaţă şi să poată spune poveşti şi istorioare. În plus, cei mici – dar şi adulţii, desigur, vor putea vizita imperiul marionetelor şi păpuşilor, pe care le vor putea chiar şi atinge. La „DaBaDa şi NuBaNu”, un spectacol interactiv, construit pe improvizaţie artistică, copiii vor fi purtaţi într-o călătorie în lumea minunată a clovnilor şi a poveştilor acestora.

ziua teatrului

Teatrul pe două roţi

Unul dintre cele mai aşteptate şi spectaculoase momente ale zilei este, fără îndoială, parada costumelor actorilor şi actorii-biciclişti, organizatorii dorind să atragă astfel atenţia asupra importanţei sportului şi artei în relaţie cu fizicul şi psihicul fiecăruia dintre noi. La această acţiune vor lua parte actori de la TAM, TTA, Studio M şi Teatrul de Păpuşi „Cimborák”. Parada şi Teatrul pe două roţi se vor desfăşura între orele 15,30 şi 16,30, cu pornire din faţa Teatrului, iar cei implicaţi au păstrat misterul în jurul costumelor pe care le vor prezenta, tocmai pentru a fi o surpriză pentru toată lumea.

De la ora 14 însă, elevii de la Liceul de Artă „Plugor Sándor” vor realiza un atelier de pictură pe faţă, unde curioşii vor afla tehnici despre această artă sau vor putea servi drept modele pentru tinerii artişti. Ideea a venit ca urmare a simbolului şi importanţei pe care măştile îl au în teatru, dorind să ofere tuturor – nu doar copiilor, şansa de a vedea, măcar pentru câteva ore, ce înseamnă să te ascunzi în spatele unei măşti reale, nu doar în spatele uneia imaginare, aşa cum facem zilnic, în diversele ipostaze ale vieţii.

Spectacol de păpuşi

Spectacolul „Cu cine seamănă acest copil?” al Teatrului de Păpuşi „Cimborák” cuprinde un monolog referitor la adolescenţă, iar acesta nu e deloc unul obişnuit: spectacolul ţinteşte publicul de vârsta adolescenţei, dar se adresează şi acelor adulţi care nu au uitat momentele adolescenţei, dorindu-şi chiar să le retrăiască. Ceea ce e interesant acum însă că de Ziua Teatrului spectacolul poate fi văzut din spatele culiselor, ceea ce poate fi destul de interesant şi intrigant.

Avarul” se joacă la TTA

Unul dintre cei mai apreciaţi actori ai Teatrului „Tamási Áron”, Pálffy Tibor, poate fi văzut în „Avarul” lui Moliere, pus în scenă de Bocsárdi László. Piesa ridică o mulţime de întrebări, iar însăşi exclamaţia „Vreau să fiu fericit!” a lui Cléante ne face, pe fiecare dintre noi, să ne regăsim în personajele sale. O piesă de rezistenţă a TTA, cu un joc scenic impresionabil, care asigură un succes de public permanent. Spectacolul va avea loc de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului.

Propunere inedită la Studio M

În urmă cu un an, unul dintre fondatorii trupei de la Studio M, Veres Nagy Attila, a prezentat spectacolul „Kecsevecse”, în cadrul programului „Regizează-ţi propriul spectacol”. Spectacolul prezintă întâlnirea a două figuri singuratice, la început o joacă plină de curiozitate, iar pe urmă una plină de cruzime. Scopul iniţiativei „Regizează-ţi propriul spectacol” este acela ca actorii de la Studio M, individual, să se prezinte publicului şi ca regizori, şi pe lângă elementele teatrului de mişcare să poată aduce pe scenă şi ideile proprii.

Spectacol nocturn de păpuşi: „Încoronarea Regelui Matei”

Tocmai pentru că poveştile nu sunt numai pentru copii, cei de la Teatrul de Păpuşi vor prezenta de la ora 22, în curtea interioară a Primăriei, un spectacol în care misterul încoronării primeşte un loc de onoare. Piesa prezintă întâmplări istorice de acum sute de ani, întrepătrunse de momente umoristice proprii vremurilor actuale. În aer liber, la început de noapte, adulţii sunt invitaţi la teatru, să retrăiască bucuria jocului.

Şi la Covasna se sărbătoreşte teatrul

Românii şi maghiarii sunt aşteptaţi să sărbătorească Teatrul pe 31 martie la Centrul Cultural din oraşul Covasna, unde de la ora 19 se va juca spectacolul „Fii cuminte, Cristofor!”. Producţie a Teatrului Nottara din Bucureşti, spectacolul îi are în distribuţie pe Silviu Biriş, Tania Popa, Magda Catone şi Cristian Nicolaie, regia fiind semnată de Diana Lupescu. Piesa este descrisă ca fiind una „cu adevărat delicioasă”, în care subiectul este căsnicia și fericirea conjugală, autorul Aurel Baranga învelind drama cuplului plictisit într-o comedie de tip farsă. Preţul unui bilet este de 20 de lei, iar rezervări se fac la numerele de telefon 0742930720 şi 0762674516.

Ziua Internaţională a Teatrului este sărbătorită în data de 27 martie începând cu anul 1962, în urma hotărârii adoptate la Congresul Mondial de la Viena al Institutului Internaţional de Teatru, în memoria zilei în care se deschidea stagiunea „Teatrului Naţiunilor” din Paris, în 1957. Mesajul internaţional cu ocazia Zilei Teatrului se va difuza în întreaga lume, în zeci de limbi şi reprezintă gândurile legate de acest eveniment ale unei personalităţi din lumea artelor spectacolului. Ziua Mondială a Teatrului cinstește şi onorează actorii, precum şi pe toţi ceilalţi care fac parte din industria artei spectacolelor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.