ACTUALITATE 13 ianuarie 2016

Teatrul Andrei Mureşanu anunță un an plin de spectacole noi

de Mirela Cara Dragu | 1284 vizualizări

După prima parte a stagiunii 2015-2016, Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, care a avut o revenire în forță în cea de-a doua jumătate a anului trecut, se bucură tot mai mult de atenția publicului. „Teatrul se mișcă din ce în ce mai bine. Lucrurile se îndreaptă într-o direcție cât se poate de pozitivă. Avem activitate. Publicul reacționează și vine. În continuare avem pe rol concursul actorul anului. Sistemul de abonamente funcționează. Avem în acest moment peste 30 de abonați. Pentru noi este o cifră cât se poate de bună pentru că este o cifră pe care putem să ne bazăm indiferent de situație și de context”, a declarat managerul instituției, Anna Maria Popa.

Tinerii sunt interesați de cultură

În puținul timp de când a preluat conducerea teatrului, Anna Popa s-a bucurat să constate că tinerii sunt interesați de cultură și că, în ciuda celor ce se discută pe marginea noii generații, ei vin frecvent la teatru dacă se concep spectacole destinate lor. În mod surprinzător, cei care sunt mai puțin activi din punctul de vedere al participării la evenimente culturale sunt adulții. „În continuare publicul tânăr, elevii, sunt foarte activi și vin, deci chiar avem parte de public tânăr într-un număr cât se poate de mare. Unde mai avem de lucrat și unde facem eforturi mari pentru a ne dezvolta este la atragerea publicului matur. Aici s-a produs la un moment dat o ruptură unde am pierdut din publicul matur și acolo încercăm să găsim metode de a-i readuce la teatru”, a mărturisit managerul TAM.

Afirmația sa se susţine prin programul pe care deja l-a pregătit atât pentru stagiunea care se desfășoară la începutul anului, cât și pentru prima parte a stagiunii 2016-2017. Nici n-a început bine noul an, că publicul din Sfântu Gheorghe poate afla pentru ce spectacole și evenimente oferite de TAM se poate pregăti.

Astfel, la începutul lunii februarie, la Teatrul „Andrei Mureşanu” va avea loc o nouă premieră. Este vorba despre „Tartuffe” – celebra comedie a lui Molière, în regia lui Zakariás Zalán. Deși inițial în distribuție fusese inclus Marian Râlea, acesta a fost înlocuit cu actorul Cornel Răileanu, care nu va schimba cu nimic calitatea interpretării. „A intervenit o schimbare mare. În rolul principal nu mai este Marian Râlea pentru că are alte trei premiere pe care trebuie să le finalizeze în alte trei orașe și nu mai are cum să ajungă la noi. Este o mare, mare bucurie faptul că l-am adus pe Cornel Răileanu, proaspăt câștigător al premiului UNITER, profesor la Universitatea din Cluj. Este prima oară când domnul Răileanu va fi pe scenă cu destul de mulți din foștii lui studenți. Actorii noștri – Seba, Elena, Rizea, Claudia – i-au fost studenţi și faptul că ei acum vor juca împreună în aceeași piesă în calitate de colegi este o bucurie mai mare decât am fi putut noi să anticipăm”, a spus Anna Maria Popa.

„Tartuffe” se va extinde de pe scenă în întreg orașul

Ceea ce este interesant la spectacolul „Tartuffe” care se va lansa la TAM este faptul că se va extinde de pe scenă în întreg orașul, printr-o expoziție de costume ale epocii în care a trăit și a scris Molière, care vor putea fi văzute în diverse instituții din oraș. „Este un spectacol eveniment la care așteptăm foarte mulți oameni maturi pentru că va fi un spectacol dedicat lor și în cadrul căruia vor avea și alte surprize. La pauză, în cadrul spectacolului, va putea fi văzută și expoziția de costume originale din secolele XVIII și XIX, de la Opera Garnier din Paris, puse la dispoziția teatrului și lăsate în custodie de actrița Ioana Crăciunescu. Avem parteneriate cu 21 de instituții din oraș și fiecare instituție ne-a permis ca la intrare să poziționăm câte un costum pe un stativ special conceput pentru această expoziție. Pe stativ se află toate detaliile expoziției precum și instituțiile participante la proiect și descrierea tuturor costumelor, unde vor fi expuse și unde vor putea fi văzute”, a spus managerul teatrului, adăugând că expoziția cu toate costumele reunite nu va fi disponibilă decât la Teatrul „Andrei Mureșanu” și doar în cadrul spectacolului „Tartuffe”. Fiind realizat într-o abordare modernă, introducerea unei astfel de expoziții la pauză reprezintă un prilej pentru public de a călători înapoi în timp la piesa originală a dramaturgului francez”, spune Anna Maria Popa.

Surpriză de Ziua Femeii

Surprizele lunii februarie continuă cu premiera „Orb de mină” în regia Catincăi Drăgănescu, care se va monta în colaborare cu Teatrul Independent Osonó, urmând ca, în martie, să ajungă în sfârșit la public o premieră amânată de anul trecut. „De 8 Martie avem surpriză pentru toate doamnele și scoatem spectacolul „Trei rupturi” în regia lui Radu Afrim care a fost amânat de anul trecut. Acesta este iarăși un spectacol foarte frumos pentru că este în colaborare cu Luiza Zan și toate momentele de trecere vor fi făcute pe muzica live a Luizei. Deci iarăși un element nou de care ne bucurăm foarte tare”, ne-a dezvăluit directoarea TAM.

Primăvara vine la rândul său cu premiera „Șapte etaje” regizat de Sebastian Marina, un proiect care a mai fost început în trecut, dar care abia acum primește șansa de a fi prezentat în fața publicului.

TAM interior

 

Revenind însă la perioada aceasta, cei care vor merge la teatru sâmbătă, 16 ianuarie, vor avea prilejul de a urmări spectacolul „Kean”, în regia unuia dintre noii angajați ai teatrului, Mihai Nițu, într-o distribuție a cărei interpretare va putea fi comparată ulterior cu cea compusă din actorii de la TAM, căci în planul pentru 2016 al teatrului este prevăzută și premiera „Kean”, montată de același regizor, dar cu o totul altă distribuție. „Când vom avea cinci minute de respiro, cu siguranță vom adapta spectacolul „Kean” al noului coleg, Mihai Nițu, și o să-l preluăm în repertoriul nostru, cu distribuţia compusă din actorii noștri”, a declarat Anna Popa.

TAM vrea să iasă din graniţele oraşului

Ambiția TAM pentru anul acesta și, firește, pentru următorii ani este aceea de a depăși granițele orașului și a cuceri cu spectacolele sale și publicul din alte orașe. „Înainte de vacanța de vară începem repetițiile parteneriatului cu Teatrul Toursky din Marsilia, repetăm zece zile și scoatem un spectacol lectură pe care îl ducem la Festivalul de la Sibiu unde deja suntem invitați, după care mergem în concediu, iar în august reluăm repetițiile la acest spectacol în parteneriat cu Franța, pe care îl scoatem foarte rapid, deja chiar în august pentru că în septembrie trebuie să facem turneu național. Vom avea zece reprezentații în România, pentru ca în octombrie să trimitem toată echipa în Franța, unde vom avea turneul francez, cu festivaluri în Maroc, Tunisia și alte țări din Africa vorbitoare de limbă franceză”, a mai spus directoarea TAM.

În paralel cu proiectul realizat cu teatrul francez, se va lucra la un spectacol scris în mod expres de Carmen Vidu pentru „Andrei Mureșanu”. Spectacolul se anunță a fi unul inedit, care se va desfășura în toate spațiile disponibile în noul sediu al teatrului. „Va fi un spectacol multimedia care va folosi toate spațiile noii clădiri. Deocamdată nu avem foarte multe detalii, încă suntem în discuții cu Carmen, dar ideea e că va fi ceva vizual și din punctul acesta de vedere ne potrivim și cu ideea Anului imaginii pe care l-au lansat cei de la Primărie”, a spus Anna Popa.

Spre sfârșit de an, mai exact în octombrie, se va naște un spectacol nou dintr-un parteneriat al TAM cu Studio M. Va fi un spectacol comun în regia lui Radu Afrim, cu coregrafia lui Florin Fieroiu. Pentru luna noiembrie se preconizează lansarea unui proiect teatral realizat cu implicarea regizorului Vlad Massaci, iar la sfârșit de an, publicul tânăr va putea urmări un spectacol special montat pentru el. „După succesul spectacolului „Doi galbeni”, o să mai avem o surpriză, un spectacol dedicat copiilor – „Mateiaș gâscarul” pentru că vrem să luăm o poveste tradițională maghiară, dar făcută de teatrul românesc pentru a-l putea promova peste tot și să înceapă și publicul din alte localități să înțeleagă puțin perspectiva locală. Va fi un spectacol de Mirela Bucur și urmează să vedem exact pe ce colaborări putem să ne bazăm pentru momentul respectiv”, ne-a dezvăluit directoarea teatrului.

Așadar, activitatea Teatrului „Andrei Mureșanu” va fi intensă pe parcursul întregului an, ceea ce înseamnă că este recomandabil ca cei interesați să își facă abonamente pentru a avea oricând garanția că vor prinde bilete pentru oricare din spectacolele pregătite de TAM. Abonamentele stagiunii în curs se termină în iunie 2016, după care vor apărea abonamentele pentru stagiunea următoare. „De reținut că premierele nu sunt incluse în abonamente. Pentru abonamente jucăm al doilea, al treilea spectacol deci oamenii vor putea urmări spectacole noi, dar nu vor putea să își rezerve locuri în seara premierei. De asemenea, le reamintesc că pot să își rezerve cu încredere locurile și online”, a spus în încheiere Anna Maria Popa.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Anna Popa, 14 ianuarie 2016
De menționat că actorii Claudia Ardelean, Ion Fiscuteanu Jr și Sebastian Marina au terminat la clasa domnului Răileanu iar actorii Daniel Rizea și Elena Popa au terminat la clasa domnului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.