TAM va crea trupe de teatru în liceele din Sfântu Gheorghe
Teatrul are un proiect prin care vrea să atragă tinerii spre arta dramatică
Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) lansează în zilele următoare proiectul „Să ne cunoaștem prin teatru”, acesta adresându-se elevilor de liceu. Conceptul proiectului presupune închegarea câte unei trupe de teatru în liceele din Sfântu Gheorghe, precum și menținerea acestor trupe pe mai departe, în sensul de continuitate. De asemenea, în proiect vor putea fi incluse și acele trupe de teatru existente deja în unele din licee. Proiectul se va derula în colaborare cu Asociația Pedagogilor Români (APR) Covasna și îi va implica atât pe elevii dornici de a face teatru, cât și pe actorii TAM, în rolul de „profesori”.
Managerul TAM, Dan Țopa, a declarat că ideea acestui proiect s-a născut mai demult, în urma unor ateliere și întâlniri cu tinerii. Pornind de aici, Țopa și-a propus ca tinerii să poată fi mai aproape astfel de teatru, nu doar ca spectatori.
„Cred că avem nevoie cu toții de așa ceva – noi, ca societate. Este nevoie de comunicare, de o deschidere care să-i atragă pe tineri și să le ofere o alternativă la modul de petrecere a timpului liber. E un proiect cu beneficii pe mai multe paliere: pentru noi, ca oameni de teatru, pentru că astfel ne putem „crea” oarecum un public viitor, cunoscător de teatru, pentru licee și tineri de asemenea, pentru că astfel vor avea acces la tot ce implică teatrul: întâlniri cu actorii, discuții, analiza unor texte, accesul în culise, scena sau decorurile teatrului și tehnica de scenă”, a explicat Dan Țopa.
Atelierele vor fi gratuite
Potrivit acestuia, odată identificate trupele de teatru din fiecare liceu, va fi organizată o serie de întâlniri cu actorii, vor fi vizionate spectacole iar apoi se va încerca inclusiv „reeditarea” scenică a unui spectacol – de data aceasta cu elevii în distribuție. Pe de altă parte, proiectul mai propune și lucrul pe texte din materia şcolară – ceea ce iar poate fi atractiv și interesant pentru tinerii de azi, care uneori nu mai au răbdarea de a parcurge lecturile obligatorii. Dan Țopa a precizat că atelierele vor fi gratuite, iar în proiect poate participa orice liceu interesat – indiferent de etnia, religia ori limba pe care le are majoritatea elevilor.
„Este importantă crearea unei legături între școli și teatru. Dacă trupele se vor contura și vor avea continuitate – ceea ce ne dorim, se asigură nu doar un segment de public permanent pentru anumite spectacole, ci și alt beneficiu pe termen lung: elevul care azi participă cu plăcere la ateliere are toate șansele de a deveni la maturitate un spectator fidel de teatru sau chiar un om de teatru”, a mai arătat Dan Țopa.
Managerul TAM a precizat că proiectul a fost prezentat deja inclusiv Primăriei Sfântu Gheorghe, iar autoritățile locale au apreciat inițiativa și s-au oferit să o sprijine chiar și cu o mică finanțare. Proiectul își propune ca odată lucrurile puse în desfășurare, să se ajungă ca fiecare trupă să aibă o producție proprie până în luna iunie, astfel ca atunci să avem inclusiv un mic festival al trupelor de teatru din licee; pe de altă parte, „Să ne cunoaștem prin teatru” urmează să fie inclus, cu siguranță, într-o secțiune specială a Festivalului Atelier.