ACTUALITATE 21 ianuarie 2014

Sute de șomeri covăsneni se vor întoarce la școală

de Monica Vrânceanu | 536 vizualizări

Un proiect derulat de AJOFM oferă din toamnă șansa de studii minime celor fără nicio educație

Un proiect câștigat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, în parteneriat cu AJOFM Vrancea și Neamț, plus două organizații nonguvernamentale, va da șansa covăsnenilor fără studii să își completeze lipsurile în acest domeniu, începând cu luna septembrie a acestui an.

Directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că proiectul depus la POSDRU și declarat deja câștigător, va putea școlariza 350 de șomeri din județul nostru, astfel încât unii să termine clasele I-IV și alții clasele V-VIII. Proiectul este cu atât mai interesant cu cât va asigura celor școlarizați și o motivație financiară, urmând ca la rândul lor, 30 de cadre didactice din județ să fie plătite pentru implicarea în acesta, dar și perfecționate în concordanță cu necesitățile proiectului.

„Practic, proiectul cuprinde inclusiv bani pentru a veni la școală pentru șomerii care vor fi cuprinși. E o stimulare financiară, astfel încât să-i motivăm să participe la cursuri, care nu vor fi unele fără frecvență ci la zi, cuprinzând inclusiv ore de educație fizică și sport. Proiectul în sine va școlariza 700 de șomeri fără studii, iar 350 vor fi covăsneni: ne-am gândit să ne axăm pe două-trei localități mari, cunoscute pentru lipsa de școlarizare în rândul populației. Iar deschidere și interes există, în vreme ce „elevi” s-ar găsi și mai mulți de 350. Mai exact, necesitatea ar fi de peste 1.000 de locuri, la noi în județ”, a explicat Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, nu există limită de vârstă pentru elevii care vor fi cuprinși în proiect. În ceea ce privește localitățile din care vor fi selectați, acestea vor fi Araci, Vâlcele, Hetea, Belin și, în limita în care va exista cerere, Sfântu-Gheorghe. Mai mult, pentru cei care vor urma cursurile gimnaziale, va exista și o pregătire profesională în vederea calificării pentru meserii ușoare, cum ar fi cele de lucrători în construcții și agricultură.

„Nu este un proiect ușor, ne așteptăm la o rată de abandon școlar – mai ales când unii vor primi oferte de muncă sezonieră, dar credem că este necesar un astfel de proiect care, pe parcursul a zece luni de școlarizare, va oferi cunoștințe și șansa de completare a studiilor. Cred că proiectul e un exemplu de bune practici, care va aduce oameni maturi înapoi pe băncile școlii”, a mai spus Kelemen Tibor.

Proiectul se va derula în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), însă pentru că deși a fost declarat câștigător nu s-a semnat contractul încă, valoarea acestuia nu poate fi făcută publică. Directorul AJOFM Covasna a mai explicat că în județ avem mii de persoane fără educație elementară și fără studii, ceea ce face aproape imposibilă angajarea acestora și asta pentru că fiecare angajator se ferește de aceste persoane. Așa se face că oamenii respectivi, fără șanse de angajare, ajung să fie beneficiari ai ajutoarelor sociale pe termen lung, fără nicio perspectivă de mai bine.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.