ACTUALITATE 8 septembrie 2015

Steagul României, indezirabil pentru Primăria Sfântu Gheorghe

de Mirela Cara Dragu | 1264 vizualizări

După 70 de ani, pe acoperişul clădirii Primăriei a „răsărit” un paratrăsnet cu ornament care nu mai permite arborarea drapelului României de Ziua eliberării orașului de sub ocupația horthysto-fascistă

De ani buni, sărbătoarea religioasă a zilei de Sfânta Maria mică este dublată în Sfântu Gheorghe de o sărbătoare istorică, aceea a celebrării momentului de eliberare a orașului de sub ocupația horthysto-fascistă, primul din lista localităților aflate în zona Ardealului de Nord.

Anul acesta, acțiunea a fost mai amplă întrucât a implicat și o ștafetă istorică denumită „Ștafeta Veteranilor”, eveniment organizat în contextul Anului Veteranilor de Război și al sărbătorii Zilei Armatei Române, la data de 25 octombrie.

„Ștafeta Veteranilor” a ajuns și la Sfântu Gheorghe

Într-un cadru festiv, la care au participat reprezentanții tuturor instituțiilor statului, militarii organizați voluntar în Grupul Invictus România, format în 2014, au predat ștafeta, înmânând veteranului de război Mircea Crăciun steagul tricolor cu care au alergat de la Bucureşti la Sfântu Gheorghe.

Grupul Invictus România reunește tineri militari pasionați de sport care își propun organizarea de evenimente menite să creeze o punte între Armată și societatea civilă, visul lor fiind acela de a trimite un camarad rănit în teatrul de operațiuni din Afganistan la ediția viitoare a Jocurilor Paralimpice Invictus, care se vor desfășura în luna mai a anului viitor în Florida (SUA). „Ștafeta Veteranilor este la a doua ediție. A început anul trecut când un grup de militari voluntari s-a constituit în Invictus România și a vrut să aducă un omagiu pentru cei care s-au jertfit pentru România noastră. Ștafeta Veteranilor a început la București pe 4 septembrie și va continua până la 25 octombrie. În total, se vor alerga undeva la 1000 de km până la Carei, iar de Ziua Armatei Române, pe 25 octombrie, se va înmâna drapelul național al României unui veteran de război la monumentul ostașului român de acolo. Întreaga conducere a Armatei Române este alături de noi și un scop al Invictus România este și de a trimite cel puțin un militar rănit în teatrele de operații la Jocurile Paralimpice care vor avea loc în 2016 în Florida, Statele Unite ale Americii”, a precizat căpitan Dorin Chirca, de la Direcția de informare și Relații Publice a MApN.

„Ne bucurăm că am reușit să parcurgem acest traseu și să înmânăm drapelul veteranilor”, a declarat Marius Tolvaj, purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, care s-a aflat printre alergători și care a declarat că a fost motivat pe întreg parcursul traseului de deviza Invictus, „Sacrificiul impune respect”.

Discursuri și depuneri de coroane

Prezent la eveniment, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a susținut un discurs în fața celor prezenți la sărbătoarea Zilei eliberării orașului vorbind despre însemnătatea acesteia. „Simbolistica actului de la 8 Septembrie 1944 este una deosebită, marcând deopotrivă încetarea unei ocupații militare care a îngrozit o lume întreagă, dar și începutul refacerii statului național român în limitele sale legitime. Anul 1940 a adus pentru românii din Sfântu Gheorghe aceleași încercări și suferințe îndurate de toți frații lor căzuți sub opresiva stăpânire. Ocupația horthystă s-a instalat în primele zile ale lunii septembrie 1940 și a durat până la 8 septembrie 1944. Una din primele măsuri instituite a fost interzicerea limbii române printr-o ordonanță care a cerut ca în termen de 8 zile toate denumirile românești din oraș să fie înlocuite cu denumiri maghiare. În urmă cu 71 de ani, în această zi de septembrie, după patru ani de ocupație străină și după ce a plătit tribut prin jertfă și luptă, Armata Română a intrat în orașul Sfântu Gheorghe și l-a eliberat de sub ocupația horthysto-fascistă”, a relatat prefectul pe scurt semnificația istorică a zilei de 8 Septembrie.

La finalul discursurilor, reprezentanții instituțiilor din municipiu au depus coroane în amintirea eroilor căzuți la datorie.

Primăria a refuzat să arboreze drapeul pe acoperiș

În ciuda vârstei sale extrem de înaintate, veteranul Mircea Crăciun a primit drapelul cu mândrie, acordându-i onorul cuvenit. Bătrânul a preluat ștafeta, îngenunchind în fața tricolorului și sărutându-l ca un adevărat erou. Momentul de preluare a ștafetei ar fi trebuit urmat de arborarea drapelului românesc pe clădirea Primăriei municipiului, ceea ce a fost imposibil în orașul nostru. Pe lângă faptul că Primăria nu a trimis niciun reprezentant la manifestarea din 8 septembrie, primarul municipiului, Antal Árpád, a făcut cu câteva zile înainte precizarea că pe acoperișul instituției pe care o reprezintă va fi imposibil de arborat drapelul țării întrucât, în urma lucrărilor de reparație a clădirii, pe acoperiș a fost montat un paratrăsnet cu ornament care împiedică tehnic arborarea unui steag în poziția în care a fost arborat timp de 70 de ani.

Ziua eliberarii orasului Sfantu Gheorghe septembrie 2015 - 05

Veteranii au făcut eforturi să schimbe decizia primarului

Intrigați de absența unui reprezentant al Primăriei la eveniment, care să preia și să arboreze pe clădire drapelul care simbolizează eliberarea orașului, reprezentanții veteranilor covăsneni au pătruns în incinta instituției, însoțiți de oameni din presa locală și centrală, cu scopul de a căuta o persoană căreia să i se înmâneze totuși drapelul. Singurul disponibil a fost viceprimarul Tischler Ferenc, care a acceptat să preia steagul României de la veterani, cu precizarea că nu îl poate arbora pe clădire.

Argumentele prezentate de Tischler au fost identice cu cele ale primarului, subliniind că instituția nu a făcut deocamdată recepția lucrărilor și, prin urmare, este imposibil să se ducă la îndeplinire solicitarea veteranilor. „Primăria a dat un răspuns la cererea dânșilor în care este explicat că clădirea este în renovare, constructorul încă nu a predat clădirea. Până nu preluăm clădirea de la constructor nu putem să punem steagul pe clădire. Eu pot să preiau drapelul și în momentul în care se termină construcția o să vedem ce putem face. Există un paratrăsnet acolo, care a fost pus conform legilor, și trebuie să vedem dacă se aprobă montarea steagului pe paratrăsnet”, a spus viceprimarul Tischler, care a refuzat să răspundă solicitării reprezentanților mass-media de a vedea muncitorii și spațiile aflate în lucru în incinta clădirii instituției.

Veteranii au plecat cu steagul

Dezamăgiți de decizia Primăriei, veteranii au refuzat să înmâneze steagul, precizând că îl vor păstra la sediul asociației. „Nu-l putem da. Numai dacă-l puneți. Dacă nu îl luăm și îl ținem la noi la birou”, a spus colonelul în retragere Ioachim Grigorescu, care este și președinte al mai multor asociații ale militarilor din județul Covasna. Întrebat ce va face în continuare, colonelul Grigorescu a precizat că în acest moment nu știe ce demersuri să mai întreprindă. „E primul an când refuză să-l ridice (n.r. steagul). Ei au adus problema că nu e terminată clădirea. De trei luni e terminată. Plus paratrăsnetul. Tot de paratrăsnet a fost și până acum agățat. Ei acum motivează ca să nu-l pună și eu vă garantez: nu-l vor pune! Eu am fost militar, am jurat cu mâna pe drapel să-mi apăr țara. E cea mai mare jignire pe care pot să mi-o aducă forurile conducătoare, nu oricine. Ei niciodată nu vin la manifestațiile noastre. Nici de ziua Armatei, nici de Ziua Veteranului, nici de Ziua Națională. Nu vin niciodată. Cea mai mare calitate pe care o are primarul ăsta este ura față de români. Cred că acum mă duc acasă și o să fac o scrisoare către Dumnezeu că nu mai am la cine. Am făcut la Guvern, am făcut la ministere, am făcut peste tot. Nu mai am la cine”, a spus Grigorescu.

„Mi s-a părut un gest urât făcut de Primărie. Ei vor Ungaria și n-ar fi rău să îi trimită acolo”, a concluzionat Mircea Crăciun, veteranul din Întorsura Buzăului care a preluat ștafeta.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
alex, 9 septembrie 2015
Unde ați fost dragi politicieni de frunte? V-ați ascuns ca iepurii! Rușine!!!!!
Zseta, 9 septembrie 2015
Daca nu scrie in vreo lege ca trebuie arborat tocmai pe acoperisul primariei steagul nu cred ca se poate obliga primaria sa faca acest lucru. Chiar ar trebui facuta o lege ca toate primariile sa fie citeste integral
stelian, 9 septembrie 2015
Ar trebui sa-i puna un paratrasnet in scafarlia lui arpad, poate asa isi va reveni! Ce dreptate are Banciu cand spune ca aici nu se va putea face niciodata nimic, noroc cu Gherman care combate tare!
lili, 9 septembrie 2015
Le statea in gat celor de la UDMR... acum triumfa toti ca au reusit! Nu-l vor repune, au gasit ocazia ideala sa scape de el si sa nu-l mai vada in fata ochilor.....mai trebuie vreo dovada de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.