Starea soclului statuii lui Mihai Viteazul, în discuție la Consiliul Local
Cine se apropie de monumentul lui Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe poate observa plăcile desprinse din soclu și din trepte, ceea ce lasă o impresie neplăcută asupra acestui spațiu public din centrul orașului. Starea soclului a fost adusă în discuție joi, în ședința de Consiliu Local, de către consilierul Andrei Cochior (PSD). „Lucrările la grupul statuar Mihai Viteazul ies din garanție în 2023 și acum se lucrează la reabilitarea plăcilor de marmură. Am mers de vreo trei ori-patru ori, inclusiv și ieri, dar nu am înțeles cine supraveghează lucrarea. Nu am înțeles dacă cineva respectă Legea 422 a monumentelor istorice”, a spus Cochior.
„Pentru că bagă o găleată de mortar, pune acolo, ține câtva timp și... salut! Din ce am verificat eu, am întrebat: ’o placă de marmură se poate monta pe un dispozitiv ud și care este măcinat?’. Pentru că, intrând apa între plăcile de marmură (...) înghețul a distrus betonul (...). Vreau să știu numai atât, domnule primar, dacă cineva răspunde din partea Consiliului Municipal și al Consiliului Județean de această treabă și lucrarea când va fi gata?”, a întrebat consilierul local.
„Lucrările care se efectuează la Statuia Mihai Viteazul sunt lucrări în garanție. Practic, când cineva face o lucrare, își asumă (...) garanția lucrării. În momentul în care se deteriorează ceva, are obligația să remedieze pe cheltuiala sa acest lucru. Nu plătim niciun leu pentru acele lucrări de reparații care se fac la diferite investiții pe teritoriul orașului, care se execută pe timpul garanției”, a răspuns primarul Antal Árpad. „De fiecare dată că ceva a fost deteriorat, trimitem o adresă pentru constructorul care și-a asumat garanția lucrărilor, și are obligația ca într-un termen rezonabil să corecteze aceste lucrări, (...) tot pe banii lui. Mai mult decât atât nu pot să fac (...). Avem trei oameni la Investiții și în oraș zeci de investiții, nu putem să fim peste tot. Avem diriginți de șantier în cazul investițiilor în curs, dar în cazul lucrărilor în execuție, nu mai avem diriginți de șantier pentru că nu ne permite legea să ținem diriginte de șantier pe perioada garanției. În ceea ce privește referirile dumneavoastră la Consiliul Județean, nu are nicio treabă Consiliul Județean cu o investiție care este a municipalității”, a mai spus primarul.