ACTUALITATE 20 februarie 2014

Spitalul Judeţean va avea o Secţie de Neonatologie modernă

de Monica Vrânceanu | 761 vizualizări

Conducerea Spitalului susţine că e nevoie de sprijin de la Minister pentru ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună

Spitalul Județean de Urgență Sfântu Gheorghe ar putea avea, la finele acestui an, noua Secţie de Neonatologie care cuprinde bloc operator – sală de nașteri, de cezariană și saloane pentru mame, toate comparabile cu unele din cele mai moderne unități sanitare.

Reamenajarea parterului din clădirea principală a Spitalului înaintează cu pași repezi, iar în prezent se lucrează la amănunte, după ce s-au finalizat cele mai importante și grele lucrări. Noua secție se anunță a fi una deosebită – saloane mari și luminoase, uși glisante și automatizate în unele compartimente, băi moderne și o imagine generală care ne transpune spre modernismul spitalelor din străinătate.

Directorul medical al Spitalului, dr. Antal Álmos, a declarat că în vreme ce s-a lucrat destul de greu din cauza instalațiilor și țevilor vechi, rezultatul final va fi unul cu adevărat mulțumitor: săli de naştere şi cezariene ultra moderne cu dotare corespunzătoare şi un concept general care va permite apropiaţilor pacientelor să asiste la naşteri, după ce vor fi urmat în prealabil un curs pregătitor.

Lucrari Spitalul Judetean februarie 2014 - 1

Investiţiile în infrastructură, îngreunate de lipsa banilor

Dincolo de acest proiect, conducerea Spitalului continuă proiectul mare de reabilitare şi modernizare a corpurilor clădirii, însă totul merge greoi şi se rămâne permanent în urma planurilor fie din lipsa finanţării fie din cauza unor chestiuni birocratice – cum ar fi contestaţiile pe licitaţii.

Am încheiat anul 2012 cu succes, cu rezolvarea tuturor cazurilor contractate şi cu investiţii în îmbunătăţirea activităţii Spitalului. În 2013 s-a reuşit de asemenea rezolvarea cazurilor contractate, dar avem şi datorii din diverse motive care nu au ţinut de noi neapărat. A fost şi o fluctuaţie mare de personal, dar numărul cazurilor rezolvate a crescut de la 21.739 în 2012 la 22.108 anul trecut, în vreme ce Serviciul de Primiri Urgenţe (UPU) a încheiat la rândul său bine, cu 30.886 de cazuri”, a declarat managerul Spitalului, Nagy-András Róbert.

Potrivit acestuia, atât Spitalul Judeţean cât şi Unitatea de de Primiri Urgenţe au crescut ca număr de cazuri rezolvate în ultimii ani, ceea ce demonstrează în mod clar utilitatea acestora.

Cea mai mare problemă identificată însă de managerul Nagy-András Róbert este cea a finanţării insuficiente, ceea ce a făcut ca resursele să fie concentrate pe activităţi medicale sigure la finanţare, în vreme ce achiziţia de echipamente s-a limitat la cele mici, uzuale. Investiţiile în infrastructura şi clădirile Spitalului s-au făcut pe etape, singurele lucrări care s-au finalizat fiind cele de la Secţia de Dermato-Venerice, care a şi fost dată în folosinţă. S-a reuşit, totodată, ca prin sponsorizările primite să fie modernizată Secţia de Pediatrie, în vreme ce Serviciul de Medicină Legală (SML) are o nouă clădire, unde investiţia totală s-a cifrat la 1,8 milioane de lei – Spitalul Judeţean a contribuit cu 500.000 de lei de la bugetul propriu, restul fiind aportul SML.

În ceea ce priveşte lucrările de consolidare pe corpurile Spitalului, Ministerul Sănătăţii nu a alocat în acest sens niciun leu în 2013, astfel că suma care a fost investită până acum rămâne aceeaşi pe care o cunoaştem: 13,6 milioane de lei, în vreme ce în ultimul an Consiliul Judeţean a alocat 1,5 milioane de lei pentru lucrările de consolidare. În mare, lucrările sunt executate în proporţie de 90%, dar ele nu pot fi încheiate fără finanţări în plus de la Minister.

Sunt impuse reguli, dar bani nu sunt

Dincolo de aceste aspecte, intervin şi noile reguli din Sănătate, unde se urmăreşte limitarea internărilor pentru a se reduce cheltuielile, recomandându-se tratarea în ambulatoriu şi prin medicii de familie.

Dacă la Spital nu vor creşte fondurile, nu se vor mai putea face servicii medicale de calitate. Trebuie modificate şi tarifele de decontare şi trebuie ţinut cont de o serie de aspecte, cum ar fi faptul că pe un buget sărăcit se introduc măriri de salarii, în vreme ce şi cheltuielile cresc. Cu un buget care nu creşte dar adaugă cheltuieli – inclusiv pentru materiale sanitare, s-a făcut încă de la începutul anului creşterea salarială. Ne-am descurcat pentru că SJU avea rezerve, dar nu e normal să folosim acei bani pe salarii, dacă dispoziţia de creştere a venit de la Minister, atunci trebuiau asiguraţi şi banii, astfel încât să putem folosi rezervele pentru altceva”, a explicat managerul.

În context, acesta a subliniat că tratarea în ambulatoriu e încă discutabilă, din moment ce Policlinica din Sfântu Gheorghe nu are condiţiile necesare încă: număr limitat de medici, spaţii reduse – toate acestea pot îngreuna procesul normal.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.