Şi la Sfântu-Gheorghe, licenţă cu repetiţie pentru absolvenţii Spiru Haret
Un total de 462 de absolvenţi din anii 2008 şi 2009 ai Centrului de Învăţământ la Distanţă din Sfântu Gheorghe al Universităţii Spiru Haret (USH) ar trebui să susţină din nou examenele de licenţă, pentru ca diplomele să fie recunoscute ca legale şi valabile de Ministerul Educaţiei.
Deşi diplomele de licenţă ale absolvenţilor de la 14 specializări în 2008 şi alte 13 specializări în 2009 nu vor avea practic nicio recunoaştere a Ministerului Educaţiei dacă licenţele nu vor fi resusţinute, absolvenţii vizaţi nu s-au grăbit să se înscrie la susţinerea examenelor care vor avea loc în luna septembrie.
„Până acum au venit la Centru pentru a se înscrie pentru licenţa care va avea loc în luna septembrie aproape 100 de absolvenţi din cei peste 400 care au absolvit în 2008 şi 2009 şi ale căror diplome nu sunt recunoscute de către Minister”, a declarat directorul Centrului USH de la Sfântu Gheorghe, Mircea Ştefan.
Asistaţi de universitari din învăţământul de stat
În ceea ce priveşte modalitatea de desfăşurare a noii licenţe pentru cei licenţiaţi în 2008 şi 2009, Mircea Ştefan a arătat că, din ceea ce se ştie până în acest moment, aceasta va respecta vechea metodologie, cu diferenţa că la susţinere vor lua parte - personal sau online, atât profesori din cadrul USH cât şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Mircea Ştefan a mai arătat că cei interesaţi de legalizarea licenţei prin noul examen impus de Ministerul Educaţiei găsesc subiectele pe siteul USH, www.spiruharet.ro, aici urmând să caute în dreptul facultăţilor şi specializărilor de care sunt interesaţi, la subiectele de la licenţa din iulie 2010.
Potrivit lui Mircea Ştefan, taxa pentru noua licenţă nu va mai trebui plătită de cei care deja au susţinut-o, pentru aceştia fiind necesară doar o cerere tip de înscriere şi fotografii - în cazul celor care deja au ridicat diploma vechii licenţe. Referindu-se la specializările din Sfântu Gheorghe pentru care trebuie resusţinută licenţa, Mircea Ştefan le-a enumerat printre acestea pe cele de informatică, management, drept, administraţie publică, limbi şi literatură străine, pedagogie muzicală şi pedagogie.
Vor să dea în judecată Universitatea
În fiecare an, la Centrul USH de la Sfântu Gheorghe termină cursurile a 18 facultăţi sute de studenţi din tot judeţul, Universitatea fiind recunoscută pentru taxele relativ mici pe care le percepe pentru fiecare an de şcolarizare, în comparaţie cu alte universităţi.
Mii de absolvenţi ai cursurilor de învăţământ la distanţă şi fără frecvenţă ai USH din toată ţara sunt nevoiţi să repete licenţele la acele specializări neacreditate unde Ministerul Educaţiei consideră că vechile diplome de licenţă nu pot fi recunoscute. Ministerul Educaţiei a emis în luna iunie o metodologie privind monitorizarea specială a USH, arătând că din comisiile pentru finalizarea studiilor vor face parte şi profesori sau conferenţiari din învăţământul de stat acreditat. Pe de altă parte, mai mulţi absolvenţi ai USH care se văd în situaţia repetării licenţei sunt determinaţi să acţioneze în instanţă Universitatea, în vreme ce specialiştii în drept consideră că aceştia ar avea şanse de câştig.
Sursa foto: Realitatea.net