ACTUALITATE 29 ianuarie 2014

Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoarea învățământului teologic

de Monica Vrânceanu | 549 vizualizări

În vreme ce viața zilnică ne consumă tot mai mult, solicitându-ne energia și atenția până în cele mai mici detalii, poate că nu ar trebui să uităm că liniștea și armonia ne vin din credință. Astfel, din dorința de a le oferi cititorilor noștri interesați și aproape de Biserică informații constante despre viața creștină și cele mai importante sărbători, lansăm astăzi o serie de articole prin care reprezentanții Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe ne vor ține la curent cu tot ceea ce un bun creștin trebuie şi e bine să cunoască.

Primul dintre cei care ne vor vorbi este preotul Cristian Groza, care în cadrul unui interviu ne oferă o scurtă lecție despre importanța și semnificația zilei de azi.

sinaxar-30-ian-sf-trei-ierarhi

– Părinte Cristian, ce sărbătorim astăzi?

În toate bisericile ortodoxe, în fiecare an, la data de 30 ianuarie sunt prăznuiți (adică cinstiți, sau sărbătoriți) Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

– Ce ne puteți spune, pe scurt, despre acești Sfinți Ierarhi?

Toți au trăit în secolul IV, marcând viața teologică și socială din vremea lor. Sfântul Vasile cel Mare (329-379) a fost episcop al Cezareii Capadociei, fiind recunoscut pentru educația aleasă primită în urma studiilor făcute la renumitele școli din Cezareea Palestinei, Constantinopol şi Atena, dar este cinstit de Biserică pentru viața sa duhovnicească, concretizată atât în rânduielile de slujbă păstrate de la el (Sfânta Liturghie care îi poartă numele și care se săvârșește de 10 ori pe an), precum și în tratatele teologice (împotriva celor care negau dumnezeirea lui Hristos și a Sfântului Duh), dar mai ales pentru înființarea de instituții de asistență socială cunoscute sub numele de Vasiliade (azile, case pentru reeducarea fetelor decăzute, spitale pentru leproși etc). Sfântul Grigorie Teologul (330 -389/390) a fost foarte bun prieten cu Sfântul Vasile cel Mare (cei doi făcându-și studiile împreună), fiind ales episcop de Nazianz (372) și ulterior patriarh al Constantinopolului (379). Supranumele de Teologul i se datorează înălțimii teologice exprimate mai ales în Cuvântările sale (numite teologice) ținute în anul 380 în biserica Învierii din Constantinopol. Doar alți doi Sfinți menționați în calendarul Bisericii Ortodoxe se bucură de o astfel de recunoaștere – Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan și Sfântul Simeon (numit Noul Teolog). Sfântul Ioan Gură de Aur (traducere a cuvântului grec Hrisostom) era antiohian, născându-se în jurul anului 354. A fost ales și el patriarh al Constantinopolului în anul 397, ducând o luptă înverșunată împotriva oricărei forme de păcat, povățuind atât verbal cât și în scris (opera sa fiind una vastă) modul în care orice om poate împlini voia lui Dumnezeu. Pentru modul excepțional în care reușea să transpună aceste învățături, contemporanii săi l-au numit Gură de Aur, și această distincție a rămas în conștiința Bisericii. Tot de la acest Sfânt avem și rânduiala (rugăciunile) Sfintei Liturghii care se oficiază cel mai des în Biserica Ortodoxă. A trecut la cele veșnice în anul 407.

– Care este motivul pentru care Biserica a rânduit o zi specială de pomenire a lor împreună?

Toți acești Sfinți au și zile de prăznuire specială (individuală) în cursul anului bisericesc. Astfel, Sfântul Vasile cel Mare este cinstit la 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur la 16 noiembrie. Însă întrucât credincioșii ajunseseră să cinstească mai mult pe unul sau pe altul ca fiind cel mai mare teolog, căutând prin diferite argumente să-și susțină poziția, Dumnezeu a descoperit printr-o vedenie unui episcop (Ioan), în anul 1084, că toți se bucură de aceeași cinste și slavă în Împărăția Cerurilor, și pentru a pune capăt neînțelegerilor este bine ca ei să fie cinstiți și împreună, fiind aleasă ziua de 30 ianuarie.

– Care este folosul cinstirii lor și cum trebuie să se manifeste corect aceasta?

Folosul pe care îl poate primi orice credincios este strict legat de dragostea pe care o manifestă concret față de Sfinți, mai ales că această cinstire se adresează în ultimă instanță lui Dumnezeu, pentru că El este Cel Care, prin harul Său, îi sfințește pe oameni. Iar dorința Sfinților este să le urmăm dragostea lor față de Dumnezeu, concretizată în râvna de a împlini poruncile lui Dumnezeu. Sfinții Trei Ierarhi sunt recunoscuți îndeobște drept ocrotitori și îndrumători ai Școlilor Teologice, numeroase mânăstiri, biserici și paraclise având ca hram această sărbătoare. Adevărata cinstire pe care un om o poate aduce unui Sfânt este aceea de a-i urma viața acestuia.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.