„Sfântul din Sfântu Gheorghe”, pe scena TAM de Ziua Teatrului
Ziua Internaţională a Teatrului – 27 martie – va fi marcată cu fast de către Teatrul Andrei Mureşanu din Sfântu Gheorghe. Pe lângă programele organizate la nivel de municipiu alături de alte instituţii culturale şi Primărie, TAM pregăteşte premiera spectacolului „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, realizat pe un text aparţinându-i lui Ştefan Peca şi în regia Anei Mărgineanu.
Directorul artistic al TAM, Radu Macrinici, a declarat că Ziua va fi marcată în toată ţara, prin diverse evenimente – întâlniri cu publicul, spectacole şi alte acţiuni.
„La TAM, evenimentul-vedetă al Zilei Internaţionale a Teatrului va fi premiera spectacolului „Sfântul din Sfântu Gheorghe”, precedată de expoziţia de fotografie Chipuri şi Poveşti din Sfântu Gheorghe. Sigur, vom avea şi un spectacol pentru copii, dimineaţa de la ora 11, iar apoi la ora 15,30 vom avea Parada actorilor pe biciclete, alături de ceilalţi actori din oraş”, a spus Radu Macrinici.
Premiera „Sfântul din Sfântu Gheorghe” va avea loc pe 27 martie de la ora 19, fiind un spectacol cuprins în proiectul „Despre România, numai de bine”. Piesa este așteptată cu nerăbdare, mai ales că producătorii săi au anunțat că printre noutățile pe care le vor aduce la Sfântu Gheorghe se numără interactivitatea care merge dincolo de spectatori și ajunge inclusiv la limbile folosite: astfel, piesa va fi jucată în maghiară și română, în vreme ce personajele principale ale acesteia vor fi un român, un maghiar și un rom. Ideea piesei va respecta însă și proporțiile etnice din Sfântu Gheorghe, redând în cele din urmă conviețuirea dintre cele trei etnii – maghiară, română și romă, puse în situații clasice de viață. Din distribuția piesei vor face parte actori ai TAM, dar şi actori maghiari.
Ziua Internaţională a Teatrului este sărbătorită în data de 27 martie începând cu anul 1962, în urma hotărârii adoptate la Congresul Mondial de la Viena al Institutului Internaţional de Teatru, în memoria zilei în care se deschidea stagiunea „Teatrului Naţiunilor” din Paris, în 1957. Anul acesta va fi cel de-al 53-lea prilej cu care se va da citire mesajului internaţional, care se difuzează în lumea întreagă, în zeci de limbi – mesajul reprezintă gândurile legate de acest eveniment ale unei personalităţi din lumea artelor spectacolului. Ziua Mondială a Teatrului cinstește şi onorează actorii şi lucrătorii din teatru.