ACTUALITATE 16 august 2010

Scandal pe păduri

de Monica Vrânceanu | 832 vizualizări
Direcţia Silvică Covasna e acuzată de tergiversarea retrocedării a sute de hectare de păduri Moştenitorii unei familii din Târgu-Secuiesc se chinuiesc de la începutul anului să intre în posesia mai multor hectare de păduri, deşi, spun ei, au nu doar acte doveditoare a succesiunilor ci şi procese verbale de punere în posesie, emise de Comisia Judeţeană de retrocedări. După ce au apelat inclusiv la Instituţia Prefectului, căreia i-au cerut fără succes să dea o rezolvare finală problemei, oamenii au ajuns să depună

Direcţia Silvică Covasna e acuzată de tergiversarea retrocedării a sute de hectare de păduri

Moştenitorii unei familii din Târgu-Secuiesc se chinuiesc de la începutul anului să intre în posesia mai multor hectare de păduri, deşi, spun ei, au nu doar acte doveditoare a succesiunilor ci şi procese verbale de punere în posesie, emise de Comisia Judeţeană de retrocedări.

După ce au apelat inclusiv la Instituţia Prefectului, căreia i-au cerut fără succes să dea o rezolvare finală problemei, oamenii au ajuns să depună la Avocatul Poporului o plângere prin care Direcţia Silvică şi Ocolul Silvic Breţcu sunt acuzate de tergiversarea situaţiei.

Johann Taierling, reprezentantul moştenitorilor lui Nagy Ferencz, Nagy Maria şi Nagy Sara, spune că există o sentinţă civilă rămasă irevocabilă, prin care a fost recunoscut dreptul urmaşilor asupra unui total de 347,057 hectare de pădure, fapt care a dus la cererea stabilirii amplasamentelor.

„Am discutat aplicarea sentinţei civile şi alocarea amplasamentelor pădurilor noastre, însă reprezentanţii Ocolului Silvic Breţcu s-au opus de fiecare dată rezolvării cererilor noastre, menţionând că sentinţa civilă irevocabilă nu este corectă. Argumentele lor au fost predate oral, niciodată în scris”, a explicat Johann Taierling, arătând că de aici încolo a urmat o lungă perioadă de conflicte cu Ocolul Silvic Breţcu, precum şi cereri de soluţionare către Primăria Turia (şi de pe teritoriul acesteia cerând păduri), Prefectura Covasna şi Comisia Judeţeană pentru retrocedări, rămase însă fără răspuns.

Johann Taierling susține că este vorba despre o tergiversare vizibilă a retrocedării, susţinând că pădurile cerute au „o înaltă valoare, fiind vorba despre masă lemnoasă de bună calitate”, fiind situate în imediata apropiere a unor obiective turistice - inclusiv în zona Balvanyos.

„Ne temem că interese economice şi private împiedică intrarea în vigoare a drepturilor noastre. La data de azi, preţul real al pădurilor restituite ar fi de peste un milion de euro. De aceea, acuzăm reprezentanţii Ocolului Silvic Breţcu şi Direcţiei Silvice Covasna de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, ei fiind funcţionari publici care împiedică aplicarea Legii 10 din 2001 şi Legii 247 din 2005, aplicarea unei sentinţe civile irevocabile şi aplicarea unor hotărâri ale Comisiei locale Turia şi Comisiei judeţene de retrocedări, precum şi punerea noastră în posesie”, a mai spus Taierling.

Directorul Direcţiei Silvice Covasna, Ion Cosneanu, susţine că nepunerea în posesie despre care vorbeşte Johann Taierling are motive bine-întemeiate, legate de amplasamentele solicitate.

„Terenurile solicitate există, iar Direcţia Silvică este de acord cu retrocedarea acestora aşa cum prevede legea. Moştenitorii pădurilor în cauză au solicitat însă altfel de păduri - unele mai tinere, iar noi nu putem face aşa ceva, deoarece nu putem încălca legea. Este adevărat că au obţinut în instanţă cele cerute, iar cum anume a fost posibil nu comentez. Direcţia Silvică a atacat respectiva hotărâre, iar acum sunt procese pe rol legate de această revendicare. Repet: nu suntem împotriva retrocedării şi a punerii în posesie, dar pe vechile amplasamente, nu pe unele cerute de domul Taierling, căci moştenitorii au ales din vechile amplasamente doar ceea ce le-a convenit”, a declarat Ion Cosneanu.

Cele declarate de către acesta au fost susţinute şi de şeful Ocolului Silvic Breţcu, Martin Andrei, care a subliniat că doar la finalizarea proceselor existente se va putea clarifica întreaga problemă.

Sursa foto: Observatorul de Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
Nicu, 19 august 2010
De necrezut ca după atâţia ani, retrocedarea proprieatatilor se poate efectua numai prin acţiuni şi instanţa de judecată. Proprietate oamanilor se reţine la scop, din rea vointa. Mulţi oameni citeste integral
Janos Iuhas, 16 august 2010
O prostie de retrocedare, dar acum e prea târziu, trebuia făcută incet şi cu cap! Aveţi grije că se fură mai mult de la proprieteare privat decât de la Stat!!
Costi, 16 august 2010
Ma indoiesc ca se vor rezolva problemele retrocedarii padurilor in judetul Covasna, deoarece sunt persoane care au fost improprietarite cu sute de hectare de padure care nu au avut nici o treaba, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.