Salariul mediu brut în judeţ se menține la 1.300 de lei
În schimb, şomajul a scăzut sub 7%
Rata șomajului în județul Covasna este în prezent de 6,98 de procente, ceea ce înseamnă că avem 6.410 șomeri la ora actuală. Dintre aceștia, numai 2.670 sunt femei, în vreme ce restul sunt bărbaţi – iar acest lucru se poate explica inclusiv prin faptul că sezonul construcțiilor și cel al agriculturii s-a terminat, astfel că mulți au rămas, din nou, fără locuri de muncă. În ceea ce privește venitul minim garantat, în jur de 4.500 de covăsneni sunt beneficiari ai acestuia, ceea ce înseamnă că nu au nicio altă sursă de venit.
Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că 3.900 de angajatori depun lunar declarații pentru un număr de aproximativ 45.000 de angajați, în vreme ce numărul pensionarilor covăsneni se ridică la 60.000.
În jur de 290 de șomeri s-au angajat în ultima lună, însă 929 de persoane și-au depus, în același timp, dosarele pentru a intra în șomaj. Iar cele mai multe disponibilizări au venit de la Semoflex, o fabrică producătoare de folie din material plastic. Producătorul și-a încetat activitatea ca urmare a unor pierderi substanţiale – deși beneficiază de o bază tehnologică ultramodernă, astfel că 57 de oameni au rămas fără locuri de muncă. O parte dintre aceștia s-au reorientat însă deja, dar mai sunt 27 care în luna ianuarie își vor înceta și ei activitatea definitiv.
În rest însă, nu au existat disponibilizări masive, ieșind în evidență în continuare disponibilizările de la Poșta Română. Pe de altă parte, salariul mediu brut se menține în județul nostru la 1.300 de lei, ceea ce, coroborat cu un procent al șomajului de sub 7% ne face să stăm mai bine decât județe precum Galați, Teleorman, Vaslui, Mehedinți sau Buzău.