ACTUALITATE 7 aprilie 2014

Să ştii mai multe, să fii mai bun!

de Monica Vrânceanu | 986 vizualizări

„Școala altfel” aduce o săptămână de evenimente deosebite înaintea vacanței de Paște

Elevii au început luni săptămâna „Şcoala altfel”, care are loc anul acesta sub genericul „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”. Timp de o săptămână, între 7 și 11 aprilie, cadrele didactice pot alege activităţile în care sunt implicaţi elevii, astfel că în această săptămână toate școlile derulează o mulțime de activități culturale, sportive, civice sau artistice, inclusiv cu implicarea altor instituții. Practic, în această săptămână au loc tot felul de activități extrașcolare, elevii având ocazia de a se recrea înaintea vacanței de primăvară, dar de a asimila totodată foarte multe cunoștințe utile formării lor ca persoane, însă de multe ori necuprinse în ariile curriculare.

În județul Covasna, toate școlile au început săptămâna „Școlii altfel”, activități proprii acesteia desfășurându-se și la grădinițe. Alături de școli s-au implicat în programe instituții precum Inspectoratul de Poliţie Județean Covasna, Spitalul Județean de Urgență, Asociația Vadon, Serviciul de Ambulanță, Muzeul Spiritualității Româneşti, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, trupe de teatru, ONG-uri din diverse domenii, toate având însă un singur scop: acela de a-i educa pe elevi pe diverse domenii ce țin de cunoștințele generale și activități pentru trup și suflet.

O săptămână cu totul altfel la CNMV

La Colegiul Național Mihai Viteazul (CNMV), săptămâna „Școala altfel” a fost structurată pe domenii: luni a fost Ziua Culturii, marți este Ziua Creativității, miercuri Ziua Educației Informale, joi Ziua Sportivă, iar vineri Ziua Voluntariatului. În cadrul acestor zile, elevii, grupați pe clase ori chiar în parteneriate între mai multe clase, desfășoară activități legate de tematicile date. Astfel, au realizat mici scenete de teatru, au citit, au pictat, au confecționat jucării din materiale textile, au prezentat cărți, au vizitat muzee. În plus, pe lângă activitățile pe care le impun tematicile respective, fiecare zi cuprinde și alte activități, adaptate în funcție de specificul claselor – unii fac sport, alții participă la seminarii pe diverse teme – cum ar fi cele prezentate de specialiștii de la IPJ, care pot prezenta proiecte antidrog și antitutun.

Directorul adjunct al CNMV, Maria Băilă, ne-a declarat că activitățile din această săptămână au debutat cu bine, elevii fiind încântați de faptul că se pot implica în ceea ce le place cel mai mult, că pot participa la acțiuni interactive, că pot face sport și se pot bucura mai liber, alături de profesori. Și tocmai pentru că vorbim despre o săptămână în care prezența e obligatorie, elevii de la CNMV au marcat faptul că este „altfel” prin faptul că au renunțat în aceste zile la uniforme.

„Programele zilnice au o mare diversitate, încercând să acopere dorințele și necesitățile fiecărui elev. La rândul lor, elevii așteaptă să fie implicați în cât mai multe, le place provocarea acestor zile”, a spus Maria Băilă, menționând că activitățile au fost concepute de cadrele didactice de la CNMV, fiind structurate, bineînțeles, pe vârste și clase.

La Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, paleta activităților este de asemenea foarte bogată, cuprinzând inclusiv demonstrații practice ale elevilor de aici, în funcție de profilul la care studiază. Pe de altă parte însă, cei care se află în anii terminali nu se implică foarte mult în „Școala altfel”, căci la cererea părinților ei fac zilnic câte șapte ore de pregătire intensivă pentru Bacalaureat. Joi, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” va avea loc Maturandumul, în vreme ce ziua de vineri e rezervată activităților sportive.

Sport contra Droguri

La Liceul Teoretic „Székely Mikó” din Sfântu Gheorghe, elevilor li s-au pregătit tot felul de activități educative și distractive. Dacă luni cei din ciclul gimnazial au avut ocazia să vadă cu ce este dotată o ambulanță, marți vor merge la Muzeul Național Secuiesc, unde vor avea parte de diferite activități psihopedagogice. De asemenea, copiii vor avea o zi sportivă și o zi engleză, în cadrul căreia vor prezenta scenete în limba lui Shakespeare.

„Școala altfel” a debutat însă și cu activități culturale intense – cum ar fi Festivalul-concurs de Teatru Național organizat la Liceul Kőrösi Csoma Sándor, precum și cu o declarație a 500 de elevi care luni au luat parte la o acțiune interesantă organizată la Șugaș Băi de către Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Agenția Antidrog Covasna, IPJ și Crucea Roșie. În cadrul acesteia, intitulată sugestiv „Sport contra Droguri”, elevii și-au luat un angajament scris, prin care au arătat că nu vor consuma niciodată droguri, deoarece ei sunt sportivi.

Grădinițele se alătură programului

Inclusiv grădinițele au marcat „Școala Altfel”, astfel că MNCR i-a primit luni la meșterit coșulețe de Paște pe cei de la Grădiniţa cu Program Prelungit „Prichindel” din Întorsura Buzăului, în vreme ce grupele de la Grădinița Csipike din Sfântu Gheorghe au organizat un concurs de povești, la care a participat și actrița Teatrului Andrei Mureșanu, Ioana Costea, care le-a povestit celor mici din minunata lume a basmelor, în mod interactiv.

Una dintre cele mai implicate instituţii în săptămâna „Școala altfel” este MNCR, care în aceste zile va organiza vizite la Prima Școală Românească și care a deschis activitățile educative și la Casa Memorială Romulus Cioflec din Araci. Aici au participat, luni, elevi de la Școala Gimnazială Romulus Cioflec din localitate, aceștia putând vizita obiectivul muzeal și asista la prezentarea expoziției „Simte literatura”. În plus, elevii au lucrat individual pe planșe educaționale concepute de muzeograful Adela Kovács de la  MNCR, acestea cuprinzând diverse jocuri de atenție, de dezvoltare a limbajului și de logică. Potrivit celor de la MNCR, elevii s-au arătat foarte încântați de programul educativ propus de muzeografi, spunând că își doresc să se mai implice pe viitor în activităţi care vor avea loc la Casa Memorială.

„Școala altfel” ar putea fi și mai… altfel

Și elevii de la Școala Generală „Váradi József” sunt implicați în mai multe activități și programe ale „Școlii altfel”, chiar dacă aici săptămâna nu a fost împărțită pe tematici zilnice. Elevii vizitează Muzeul Cinegetic și vor avea programe precum „Să vorbim despre Caragiale”, concursuri sportive, un maraton de lectură și diverse jocuri de cunoștințe generale.

Nu prea agreez aceste activități impuse de Școala altfel”, cred că se creează oarecum o harababură în care e greu de măsurat cât de implicați sunt cu adevărat elevii. Consider că dacă tot se dorește o educare a spiritului acestora, mult mai multe ar avea de învățat dintr-o excursie de cinci zile la mănăstirile din Bucovina, de exemplu. Dar asta e doar o părere, căci în contextul atâtor regulamente ce țin de siguranța elevilor, e greu de organizat așa ceva în zilele acestea”, ne-a declarat directorul Fekécs Károly.

Pe de altă parte, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Covasna, Rădița Palela, a declarat că săptămâna „Școala Altfel” este o bună ocazie pentru elevi de a-și descoperi talente și valențe care în timpul orelor de la școală poate nu ies la iveală cu aceeași ușurință.

Nu este o săptămână ușoară pentru cadrele didactice implicate în organizare, dar cu siguranță merită, deoarece se atinge un alt nivel de înțelegere și cunoaștere atât între elevi cât și între aceștia și profesori, învățători și educatori”, a punctat Palela.

Activitățile „Școala Altfel” vor continua toată această săptămână cu diverse evenimente, astfel că elevii vor ieși inclusiv în stradă pentru a sărbători. După această săptămână, ei vor intra în vacanța de primăvară și vor reveni la școală abia după Paște.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.