ACTUALITATE 10 noiembrie 2013

S-o ajutăm pe Flaviana să învingă leucemia!

de Monica Vrânceanu | 1811 vizualizări

Se caută donatori de sânge A II RH Pozitiv, pentru recuperarea fetiţei de 9 ani din Sfântu Gheorghe, după un transplant de măduvă de la surioara ei de 2 ani

Flaviana Blănaru va împlini în curând nouă anișori. Nu se știe însă dacă-i va sărbători acasă, la Sfântu Gheorghe, sau pe un pat de la Institutul Clinic Fundeni din București. Pentru că, la vârsta la care alți copii nu au nicio grijă, Flaviana a trecut deja prin câte n-au trecut nici oamenii maturi. Și asta pentru că acum aproape doi ani, Flaviana a fost diagnosticată cu o  formă foarte agresivă de cancer – leucemie acută mieloblastică.

O boală cruntă i-a frânt copilăria

Dintr-o fetiță veselă, mereu în mișcare și cu zâmbetul pe buze, Flaviana a început să se transforme într-un copil chinuit de dureri. Mama ei, Lucia Blănaru, își amintește că primele semne ale bolii au început cu stări de oboseală și dureri în picioare, apoi răceli prelungi, din care nu-și mai revenea. Iar boala a săpat repede, astfel că după diagnosticul dat la Sfântu Gheorghe, fetița a ajuns la Spitalul Fundeni. A trecut prin analize, medicație, chimioterapie. Părul ei blond și ondulat a trebuit tăiat și ras apoi, iar sclipirea inocentă a copilăriei a fost repede înlocuită de îngrijorare.

Au fost momente cumplite, pe care nu le doresc nimănui. A înțeles rapid că este bolnavă – mai ales că acolo vedea în jur copii la fel ca ea, unii plecau acasă, alții nu se mai întorceau niciodată – pentru că deveneau îngeri. Flaviana trăiește toate astea de aproape doi ani. Uneori ne spune că se va face bine, pentru că vrea să vină acasă, alteori spune că poate Doamne-Doamne vrea să o facă înger și pe ea”, spune Lucia Blănaru, care cum doar ea ştie și-a păstrat o putere interioară cât să-i ajungă să nu cedeze în fața fiicei sale, să nu plângă, să nu urle și să nu se zvârcolească de durere. Cu atât mai mult cu cât nimeni în familie nu are vreo formă de cancer. Plus că li s-a explicat că nici n-are legătură cu istoricul familiei, ci numai cu o genă care… nu a fost cum trebuie.

Cu două luni înainte de a se îmbolnăvi

I-au dat zece zile de viață, au trecut aproape doi ani

Inițial, medicii de la Fundeni i-au mai dat fetei doar zece zile de viață, spunând că măduva sa este iremediabil afectată. Părinții nu s-au lăsat, au repetat analizele la Brașov, au insistat, au bătut drumuri zilnice între Brașov și București. Viața nu s-a scurs însă din sufletul și trupul Flavianei, astfel că s-a decis efectuarea unui transplant. Iar surioara sa, care pe 5 noiembrie a împlinit doi anişori, i-a fost donator, fiind compatibilă. Așa se face că la începutul acestei luni, Flavianei i s-a efectuat transplantul cu măduvă de la Narcisa, un pui de om de numai doi ani, care la rândul său a învins riscurile pe care le implică pentru donator o astfel de operație. Ce-a fost mai greu, a trecut – însă starea Flavianei e în continuare critică, astfel că fetița are nevoie de esența vieții – sângele!

Flaviana provine dintr-o familie simplă, în care veniturile ajungeau undeva la 1.500 – 1.800 de lei lunar. Numai medicamentele Flavianei, citostaticele și vitaminele, cu drumurile la București costau 1.800 de lei lunar. Adică tocmai cât câștigau părinții ei. Ar fi trebuit ca din acei bani să se poată descurca, să plătească utilități și să o crească și pe surioara Flavianei. Au făcut-o, dar numai ei știu cum. Ajutor nu prea au avut – doar din familie și de la câteva cunoștințe. Dar au trecut peste, s-au chinuit, au strâns cureaua și în cele din urmă au reușit să-și opereze fetița. Operația a fost, oficial, gratuită. Dacă și cât a mai costat neoficial, nu vor să spună... dar cunoaștem cu toții sistemul și ne putem lesne imagina ce au implicat luni de zile de spitalizare și tratamente la Fundeni.

Și pentru că acolo sunt zeci și zeci de cazuri, toate grave și toate urgente, este nevoie să ne gândim la Flaviana, să o ajutăm cu sânge.

CTS colectează sânge pentru Flaviana

Cei de la Centrul de Transfuzii Sangvine Covasna s-au mobilizat în acest sens de câteva zile deja. Dar mai este nevoie de sânge – grupa A II Rh Pozitiv. Și e nevoie de multe unități de sânge și masă trombocitară obținută prin afereză.

Asta e tot ce ne cere Flaviana – sânge, ca să poată supraviețui, să se poată întrema și să poată ieși din starea critică de după operație. Ca să vină acasă, să poată fi aici pe 19 noiembrie, când va împlini nouă ani de viață. Nu se știe cât va mai trăi Flaviana – se poate o lună, șase sau chiar ani buni. Cu toții ne-am dori să trăiască ani, să ajungă la maturitate și să aibă o viață cât de cât normal, pe cât îi va permite istoricul său medical. Dar pentru toate astea e nevoie de solidaritate, de voință și credință. Și de donatori de sânge A II Rh Pozitiv.

Directorul CTS, dr. Claudia Savu, a explicat că leucemiile si limfoamele sunt cele mai frecvente forme de cancer la copii, spre deosebire de adulți. În rândul copiilor, leucemiile au o frecvență de 15 – 20% din totalul cancerelor pediatrice. Leucemia este cancerul celulelor sangvine – organismul produce un număr foarte mare de celule anormale. La Institutul Clinic Fundeni sunt înregistrate anual câteva zeci de cazuri noi. Forma acută de leucemie reprezintă un cancer al sângelui în care apare o proliferare anormală a celulelor albe tinere. Acest tip de leucemie acută apare mai frecvent la copii, vârful incidenței fiind între 2 și 5 ani.

„Cazul Flavianei m-a impresionat profund și ne-am implicat cu toții, cei de la CTS – profesional, sentimental, financiar. Diagnosticul exact al Flavianei este de leucemie acută mieloblastică in a doua remisie, fiind necesar transplantul mădular care a fost o reușită. Recuperarea și tratamentul asociat acum sunt cruciale. Fetița are nevoie de transfuzii multiple de sânge, din cauza anemiei severe pe care o are și de preparate trombocitare obținute prin afereză. Spre bucuria noastră, Centrul de Transfuzii Sfântu Gheorghe are în dotare aparatul de obținere a trombocitelor prin afereză, așa că putem ajuta cu totul. Multe persoane au venit să doneze sânge și trombocite pentru Flaviana, dar mai este nevoie”, ne-a spus dr. Claudia Savu, menționând că preparatele recoltate în zilele trecute pe afereză au fost livrate vineri dimineață către la București, pentru Flaviana. În context, dr. Savu a ținut să aprecieze ajutorul deosebit venit din partea conducerii Ambulanței Covasna, care răspunde prompt punând la dispoziție ambulanța de transport, în vederea transportării produselor de sânge.

Oricine vrea și poate dona sânge pentru Flaviana este rugat să se prezinte la sediul CTS din Sfântu Gheorghe, specificând că donează pentru Flaviana Mihaela Blănaru Grăjdianu. Donarea se face între 8 și 11 dimineața, iar vârsta donatorilor trebuie să fie între 18 și 60 de ani. Donatorii trebuie să aibă o greutate minimă de 58 de kg. fetele și 60 kg. bărbații și tensiunea arterială peste 110/60 mmHg. De asemenea, donatorii nu trebuie să fi avut / să nu aibă: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, tensiune peste 18 mmHg, boli de piele. Nu au voie să doneze sânge femeile însărcinate, aflate în perioada menstruală sau de lăuzie. În plus, donatorii nu trebuie să fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele luni, iar cu 72 de ore înaintea donării nu trebuie să se consume băuturi alcoolice ori grăsimi. Pentru a putea dona, este obligatoriu micul dejun dimineața, fără grăsimi, trebuind băute minim 500 ml de lichide nealcoolice (apă, ceai, lapte, suc, cafea).

Flaviana trebuie să primească sânge de la ea de acasă, din Sfântu Gheorghe: pentru că e un copil și e de-a noastră. Iar Flaviana poate fi oricine: fetița din vecini, copilul nostru, sora sau nepoata. Și nu-i firesc să putem ajuta și să n-o facem, e împotriva rațiunii. Căci viața ne-a demonstrat de atâtea ori că nimeni nu deține veșnicia și că tot ceea ce facem ni se întoarce. Inclusiv indiferența.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 11 noiembrie 2013
Multa sanatate si mult noroc, Doamne ajuta sa depaseasca momentele grele si sa se faca sanatoasa..... O mai mare durere nu cred ca poate trai un parinte, va doresc sa aveti puterea sa rezistati cu citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.